Tickets
Shop
Nieuws 18 mrt 2018

Yael Prenger pakt al 'spelend' het goud

Of het nu langebaan of shorttrack schaatsen is, Yael Prenger (15) kan het allemaal. Een maand geleden werd ze in Enschede nog Nederlands kampioen allround en bij het KPN NK shorttrack voor junioren gaat de Amsterdamse vrolijk verder met winnen. Na haar zilveren plak op de 1000 meter won ze een gouden medaille op de 500 meter.

Foto : Nol Terwindt

Miranda Hulst klapt haar handen stuk als haar dochter Yael Prenger haar eerste gouden medaille op een KPN NK Shorttrack krijgt. Ze doet nog maar anderhalf jaar aan shorttrack en toch is ze nu (mede door de val van Michelle Velzeboer, red.) op de 500 meter al de beste. "Yael heeft als kind altijd gespeeld op het ijs", vertelt Hulst trots. "Ze traint hard voor het schaatsen, maar ze blijft ook gewoon spelen. Die speelsheid is nooit verloren. Ze vindt het schaatsen zo ontzettend leuk en dat maakt haar ook zo goed."

Prestatiedruk
Op de langebaan wordt Prenger als één van de grootste talenten van Nederland beschouwd en ook in het shorttrack is ze goed. Hoe ga je als vijftienjarige met die prestatiedruk om? "Dat doet ze zelf", meent Hulst. ''Yael is erg perfectionistisch en de buitenwereld is dat ook. Wij proberen haar voor te houden dat ze gewoon moet genieten. Ze moet zichzelf niet teveel druk opleggen en gewoon doen wat ze leuk vindt. Dan komen die prestaties vanzelf wel."

De jonge Amsterdamse is net een aapje. "Als ik iets voor doe, dan doet ze dat meteen perfect na", zegt haar shorttracktrainer Ronald Goud. "Monkey see, monkey do, noem ik het wel eens. Dan laat ik tijdens de training een inhaalmanoeuvre zien en dat past ze die in de volgende wedstrijd gelijk toe. Dat is mooi om te zien."

Lastige discipline
Ondertussen geniet Prenger van haar eerste gouden shorttrackmedaille. Ook in deze lastige discipline blijkt ze goed te zijn. "Shorttracken is wel veel technischer dan langebaanschaatsen. De bochten zijn krapper, je hebt meer druk op het ijs en je schaats klapt niet. Ik pak het shorttracken redelijk snel op, maar je ziet nog wel dat ik van de lange baan kom. Ik maak nog langere slagen en ik snijd de bochten niet altijd even goed aan. Dat moet ik nog leren."

Op het KPN NK Shorttrack voor junioren gaat ze de strijd aan met Michelle Velzeboer, die bij de C-junioren tot de besten behoort. Op de 500 meter viel ze echter in de halve finale en daarmee was de weg vrij voor Prenger. "Ik wil dit weekend gewoon lekker rijden", meent Prenger. "Ik wil goede ritten neerzetten en als ik een medaille pak dan is dat mooi meegenomen. Ik kom hier niet voor de overwinning in het eindklassement. Maar met die gouden medaille op de 500 meter ben ik natuurlijk wel erg blij. Die had ik niet verwacht."

Meer lezen over shorttrack? Klik hier!


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan