Tickets
Shop
Nieuws 17 mrt 2018

Na haar dubbele beenbreuk mag Gioya Lancee eindelijk weer meedoen

Veertien maanden had Gioya Lancee nodig om terug te komen van een dubbele beenbreuk. Bij het WK Shorttrack voor junioren brak ze vorig jaar haar kuit- en scheenbeen en daar was ze flink zoet mee. Lancee werd geopereerd, kreeg een plaatje met schroeven en moest opnieuw leren lopen. Na maanden revalideren stond ze weer op het ijs en won op het KPN NK Shorttrack gelijk de 1500 meter.

Gioya Lancee heeft een pechjaar achter de rug. Ze was druk bezig om de top van het shorttrackschaatsen te beklimmen totdat ze bij het WK Junioren in Innsbruck hard onderuit ging. Ze brak haar kuit- en scheenbeen en moest onder het mes. "Na een week in het ziekenhuis mocht ik naar huis, maar ook daar moest ik nog twee weken plat liggen op bed. Daarna ben ik hard aan de slag gegaan met de fysiotherapeut en na zes weken kon ik weer een beetje lopen."

Op dat moment was ze er echter nog niet. Haar enkel was nog stijf en de Friezin hield last van die schroeven en het plaatje die in haar enkel zaten. "In september ben ik opnieuw onder het mes gegaan en heb ik twee schroeven er uit laten halen. Die gaven me teveel pijn. Daarna ben ik weer begonnen met trainen en zo won ik bij de StarClasswedstrijd in Duitsland de 1000 meter. Dat was goed, maar daar liep ik een scheenbeenvliesontsteking op. Die blessure heb ik nu nog steeds. Mijn spieren konden de klappen op het ijs nog niet goed opvangen."

Alleen trainen
Haar beenbreuk gaf haar niet alleen fysieke malaise, maar ook mentaal had ze het zwaar. "Tijdens mijn revalidatie trainde ik veel alleen. Ik zag de anderen lekker samen trainen en ik moest in mijn eentje mijn oefeningen doen. Ik zag de rest vooruit gaan, terwijl ik rust moest houden. Dat vond ik wel frustrerend. Terwijl de rest hard aan het trainen was, moest ik eerst weer leren lopen."

Na maanden revalideren is ze weer terug op het ijs, maar het shorttracken gaat nog niet helemaal naar wens. "Mijn conditie is nog niet best", meent ze. "Afgelopen zomer heb ik te weinig kunnen trainen. Verder heb ik nog last van dat plaatje in mijn enkel. Die mag er zo snel mogelijk uit. Ik moet nu accepteren dat sommigen me voorbij rijden, terwijl ik ze voorheen geen kans gaf."

Buitenlandse concurrentie
Op het KPN NK Shorttrack is Lancee op de 1500 meter nog altijd de beste en wint ze na haar afwezigheid van vorig jaar weer de Nederlandse titel. "Ik ben hier blij mee, maar op het EK Junioren in Letland kan ik volgende week pas echt zien hoe het gaat. Daar strijd ik tegen mijn buitenlandse leeftijdsgenoten. Op het WK junioren mocht ik twee weken geleden nog geen individuele afstanden rijden, omdat ik nog niet goed genoeg was. Ik deed alleen mee aan de relay en daarmee vielen we in de halve finale. Op het EK hoop ik dat recht te zetten."

Zondag rijdt Lancee eerst nog de 500 en 1000 meter en de superfinale, die op de Vechtsebanen in Utrecht plaatsvinden. Ook op deze afstanden maakt ze weer kans om te winnen. "Ik wil gewoon lekker schaatsen", meent ze. "En plezier hebben in mijn sport. Soms ben ik zo bezig met mijn prestatie dat ik vergeet om te genieten."

Meer lezen over shorttrack? Klik hier!


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan