Dilemma's met Joep Baks: 'Ben dol op de oosterse keuken'
In de rubriek 'dilemma's op donderdag' confronteert schaatsen.nl elke week bekende en minder bekende schaatsers met grote en kleine dilemma's. Zo leren we ze pas écht goed kennen! Deze week is het de beurt aan voormalig schaatser Joep Baks.
Foto : Loes Adegeest
Bio Naam: Joep Baks Geboortedatum: 04-08-1996 Geboorteplaats: Raamsdonk Team: Gestopt Specialiteit: Sprint Opmerkelijk: Joep is de broer van Daan Baks, die eind vorig jaar Nederlands kampioen sprint werd bij de A-junioren. Twitter: Joep_Baks Instagram:joepbaks
Dilemma's 500 of 1000 meter "Toen ik zelf nog actief was, vond ik de 1000 meter het mooist. Dat was echt mijn lievelingsafstand. Daarnaast is het de afstand die ik nog altijd het leukst vind om naar te kijken."
NK Sprint of NK Afstanden "NK Afstanden. Bij een meerkamp vind ik de afstanden an sich niet spannend genoeg. Het is niet één keer alles of niets. Bij een NK Sprint gaat het vaak om vier goede races, terwijl het bij een afstandskampioenschap gaat om één perfecte race. Dat vind ik mooier. Bij de Olympische Spelen van Pyeongchang reden ze, in tegenstelling tot vier jaar geleden in Sochi, één 500 meter. Ergens is dat jammer natuurlijk, maar aan de andere kant heeft dat ook wel weer wat. Je rijdt zo'n race echt met het mes op je keel. Als je het onder die druk flikt, ben je een hele grote."
Bocht of rechte stuk "De bocht. Ik ben namelijk van mening dat daar een race gewonnen of verloren wordt. Zeker op de sprintafstanden. Op de 500 meter zie je vaak dat sprinters die de laatste binnenbocht houden een heel goede tijd neerzetten. Als je bijna uit de bocht vliegt, verlies je daarentegen heel veel tijd."
Wereldrecord of wereldkampioen "Een wereldrecord is misschien mooier voor later, voor als je erop terugkijkt. Vaak blijft een wereldrecord langer staan, maar op het moment zelf lijkt mij het mooier om wereldkampioen te worden. De vreugde en blijdschap die bij een wereldtitel komt kijken, is denk ik groter. Je kunt een wereldrecord rijden tijdens een World Cup ergens in het verre buitenland, op een moment dat het er niet zoveel toe doet. Wereldkampioen word je op een wereldkampioenschap, een moment dat iedereen wil pieken."
Zelf koken of uiteten "Ik kook vaak zelf, maar als ik het geld zou hebben, zou ik iedere dag uiteten gaan. Of ik een beetje kan koken? Ja hoor. Ik woon vanaf mijn vijftiende op mezelf, dus ik ben wel gepusht om het zelf te kunnen."
Steak of salade "Steak. Het liefst wagyu beef. Dat is speciaal vlees van een Japans ras. Die koeien worden gemasseerd, luisteren naar klassieke muziek en hebben kilometers gras om te grazen. Dat is zonder twijfel het beste vlees ooit."
Koffie of thee "Koffie. Dat heb ik iedere dag ook wel nodig. Zeker op dagen dat ik naar school moet, vind ik het fijn om met een lekkere bak koffie de dag te beginnen. Het liefst drink ik trouwens een flat white."
Spreken of zwijgen "Deze is niet zo moeilijk: absoluut spreken. Het is vaak zo dat als ik in een groep kom, dat ze vrij snel weten dat ik er ben, ha. Het is een positieve kant van mij, maar misschien ook wel een van mijn valkuilen. Goed luisteren is ook weleens goed. Dat zou ik soms wat meer moeten doen."
Bier of wijn "Dat ligt een beetje aan de situatie. Ik kan erg genieten een speciaalbiertje, maar bij het eten drink ik liever wijn. Als ik met vrienden op een terrasje zit, geef ik weer de voorkeur aan bier, dus ik vind dit een lastige."
Zomer of winter "Ik ben schaatser geweest, maar mijn voorkeur gaat toch wel uit naar de zomer. Ik heb het gevoel dat ik in die periode meer kan doen in de stad. 's Avonds blijft het ook langer licht, waardoor je lekker lang op een terrasje kunt zitten. In de winter blijf je vanwege de kou of de mindere weersomstandigheden toch vaker binnen. Daarnaast ben ik in tegenstelling tot veel schaatsers niet zo dol op natuurijs. Ik vond het schaatsen vooral leuk vanwege de hoge snelheden."
Lang opblijven of vroeg naar bed "Lang opblijven. Dat begint een probleem te worden, want ik ga doordeweeks steeds later naar bed, ha. Ik vind de avond veel te relaxed, heb moeite om vroeg mijn bed in te duiken. Vaak heb ik 's ochtends spijt dat ik zo laat ben gaan slapen en zeg ik tegen mezelf: 'Vanavond ga ik vroeg naar bed.' Vervolgens gaat het weer precies hetzelfde als de dagen ervoor en lig ik toch weer laat in bed. Ik ben erg slecht in vroeg opstaan. Als het moet dan moet het, maar het liefst draai ik me nog een keer om."
Boek of tijdschrift "Ik vind een boek leuker dan een tijdschrift. Op dit moment ben ik bezig aan een boek van Richard Engelfriet. Zo simpel kan het zijn heet het. In dat boek geeft hij dertig adviezen over eigenlijk heel simpele managementproblemen. Hij bedenkt daar een simpele oplossing voor. Terwijl bedrijven en organisaties zelf juist heel ingewikkeld denken of mensen inhuren."
Stamppot of sushi "Ik ben dol op de oosterse keuken, dus sushi gaat absoluut voor Hollandse stamppot."