Tickets
Shop
Nieuws 04 dec 2017

Dweilpauze: de eerste Deense plak en een zure valpartij

In de rubriek 'Dweilpauze' blikt schaatsen.nl elke week terug op bijzonderheden en top- of wanprestaties van het afgelopen weekend.

Foto : ANP

Nieuws van het weekend
De Vechtsebanen kan opgelucht ademhalen, want het heeft samen met de gemeente Utrecht een deal over de erfpacht gesloten om de toekomst van de ijsbaan veilig te stellen. Uit die onderhandelingen is nu een deal over de erfpacht voortgekomen: die stijgt naar 240.000 euro, de helft van het oorspronkelijke bedrag. De jaarlijkse subsidie voor de Vechtsebanen wordt door de gemeente verhoogd naar hetzelfde bedrag.

Ook geeft de ijsbaan een stuk ongebruikt stuk grond ter waarde van 40.000 euro terug aan de gemeente. Om een gat tussen de twee subsidieregelingen te dichten, geeft de gemeente in 2020 eenmalig 100.000 euro extra. Daarnaast investeert Nedstede in duurzame maatregelen om de jaarlijkse kosten omlaag te brengen.

In een ander ijscomplex kon er zondag niet geschaatst worden vanwege een nachtelijke storing. Het betreft De Elfstedenhal in Leeuwarden. De ijsvloeren waren deels gesmolten, waardoor de koelingscompressoren zijn stilgevallen. 

Buitenlander(s) in het nieuws
De mass start is elke keer weer een wedstrijd vol verrassingen. Bij de mannen won de Italiaan Andrea Giovannini voor de Nieuw-Zeelander Reyon Kay en de Chinees Hongli Wang, terwijl bij de vrouwen de 45-jarige Claudia Pechtstein zegevierde. Het betekende alweer de dertigste World Cup-overwinning voor de Duitse veterane.

Misschien nog wel opvallender was de medaille van de nummer twee, Elena Møller-Rigas. Zij zorgde voor de eerste Deense medaille ooit in wereldbekerverband. Landgenoot Viktor-Hald Thorup kwam twee jaar geleden met de vijfde plek bij de mass start nog het dichtst in de buurt van het podium, weliswaar bij de mannen.

Top
Bij de StarClass in Oberstdorf was er opnieuw veel succes voor de Nederlandse shorttrackers. Onder meer Marijn Wiersma, Jasper Brunsmann, Avalon Aardoom en Leon Bloemhof zegevierden in het eindklassement. Ook op de individuele afstanden pakte de Nederlandse ploeg veel medailles. 

Bij de Holland Cup Afstanden in Alkmaar kende Lennart Velema een succesvolle zaterdag. De rijder van Team IKO greep de overwinning op de 500 en 1500 meter. Marwin Talsma was op zondag verreweg de snelste op de 5000 meter; Wesly Dijs greep de zege op de 1000 meter. Bij de vrouwen sprintte Floor van den Brandt zaterdag al naar de overwinning op de 500 meter; Sanne in 't Hof won de 1500 meter. Op zondag was er succes voor Esther Kiel (1000 meter) en Joy Beune (3000 meter).

Flop
Het was (opnieuw) niet het weekend van Jorrit Bergsma. De stayer van Team Clafis stelde op de 5000 meter enorm teleur. Hij werd 22e en laatste met een tijd van 6.22,38. Als je de tijden van de A- en B-groep naast elkaar zet, zou hij 42e zijn geworden. Bij de mass start strandde hij in de halve finale, waardoor Bergsma wederom geen vertrouwen op kon doen. Bij de World Cups in Heerenveen en Stavanger kwam Bergsma ook niet in de buurt van zijn oude vorm, maar een laatste plaats op de 5000 meter past niet bij iemand van het kaliber Bergsma.

Zelf zei hij daarover. "Ik wil niet naar excuses zoeken, maar ik ben een paar dagen ziek geweest. Ik voelde me vandaag (vrijdag, red.) een stuk beter, maar blijkbaar nog niet fit genoeg." Verder gaf hij toe dat het 'gewoon slecht' was en dat hij 'veel beter hoort te kunnen'. Ondanks zijn mindere vorm verwacht de olympisch kampioen op de 10.000 meter dat het wel weer goed komt. Bergsma heeft nog drie weken om zich voor te bereiden op het belangrijke olympisch kwalificatietoernooi (OKT).

Tijd
1.52,06 - Een waanzinnig snelle tijd van Marrit Leenstra op de 1500 meter. Ze verbeterde niet alleen haar persoonlijk record met anderhalve seconde, ook scherpte ze het Nederlands record van Ireen Wüst met tweehonderdste aan. Wüst reed eind 2013 in Salt Lake City 1.52,08. Tijdens de eerste twee World Cups zat het Leenstra nog niet echt mee op deze afstand. In Heerenveen viel ze in de laatste bocht, waardoor ze in Stavanger in de B-groep moest rijden. Dit weekend kon ze eindelijk laten zien waartoe ze in staat is en dat ze onder de Italiaanse bondscoach Maurizio Marchetto gegroeid is.

Leenstra kende sowieso een uitstekend weekend. Niet alleen op de 1500 meter verbeterde ze zichzelf, ook op de 500 meter en op de 1000 meter zag ze dat ze nog nooit sneller had gereden. Op de 1000 meter leverde dat brons op, op de 500 meter goud in de B-groep. Leenstra gaf toe dat dit weekend een geweldige opsteker was.

Quote
"Dit voelt niet echt als een overwinning, terwijl ik wel heb gewonnen." Kai Verbij mocht na zijn 1000 meter op het hoogste treetje staan, maar reed niet de snelste tijd (1.06,93). Die was namelijk gerealiseerd door Pavel Kulizhnikov (1.06,88). De Rus versloeg Kjeld Nuis in een onderling duel, maar werd na afloop van de wedstrijd gediskwalificeerd omdat hij na 300 meter te ver uit zijn baan ging en een aantal blokjes raakte. Daardoor schoof Kai Verbij van plek twee naar plek één en Nuis van plek drie naar plek twee.

Het betekende de tweede World Cup-overwinning voor Verbij, die begin dit jaar (bij afwezigheid van Kjeld Nuis) de 1000 meter in Berlijn won. "Voor mijn gevoel sta ik nog steeds op nul overwinningen", bekende Verbij, die beide overwinningen een cadeautje noemde. "Op papier staat het mooi, maar ik heb nog nooit écht gewonnen."

Beeld
De World Cup in Calgary leverde niet alleen snelle tijden op, maar ook veel valpartijen. Dat kwam mede doordat er niet na elke afstand werd gedweild, maar ook door vermoeidheid. Zoals bij Lotte van Beek, die met de Nederlandse ploegenachtervolging op weg leek naar een nieuw Nederlands record. Samen met Marrit Leenstra en Antoinette de Jong lag oranje achter Japan op de tweede plek, maar Van Beek ging in de slotfase onderuit.  

En door die valpartij is het ineens niet meer zo zeker dat Nederland met tien in plaats van acht vrouwen naar Zuid-Korea mag. Nederland moet bij de top zes landen eindigen in het klassement (het staat nu zevende) of een van de snelste seizoenstijden rijden. Volgende week valt de beslissing in Salt Lake City, maar daar is niet iedereen aanwezig. Jorien ter Mors, Ireen Wüst, Antoinette de Jong hebben gekozen voor een andere route naar het OKT. Leenstra en Van Beek zijn er wel en het is aan bondscoach Geert Kuiper welke drie vrouwen hij gaat inzetten.

Foto : ANP

Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan