Tickets
Shop
Nieuws 03 dec 2017

Wederom succes voor Nederlandse shorttrackers bij StarClass

Afgelopen weekend stond er wederom een StarClass op het programma. Na de successen in Italië en Zwitserland mochten de shorttrackers dit weekend van start in Duitsland.

Foto : Neeke Smit

Voor het eerst dit seizoen reed Marijn Wiersma (RTC Midden) een StarClass. Afgelopen maanden voegde zij zich namelijk bij de nationale selectie van Jeroen Otter, voor een eerste ervaring in de World Cup. Ze won in Oberstdorf met relatief gemak de 1500 en 1000 meter. Samen met een tweede plaats op de 500 meter was dat dus ruim voldoende voor de eindoverwinning.

Xandra Velzeboer (RTC Midden) en Anne Floor Otter (Gewest Friesland), eerstejaars junioren B, vergezelden Wiersma maar liefst twee keer op het podium. Otter pakte twee keer brons (1500 en 500 meter) en Velzeboer greep tweemaal het zilver (1500 en 1000 meter). Daarmee eindigde zij ook op de tweede plaats in het algemeen klassement. Otter werd vierde.

Voor Georgie Dalrymple (RTC Dordrecht) pakte het toernooi wat minder goed uit. Ze reed een ongelukkige 500 meter en door een val in de finale van de 1500 meter liep ze een blessure op waardoor ze uiteindelijk geen goed klassering kon rijden.

Heren Junioren B
Waar in Davos Hugo Bosma en Jens van 't Wout (beiden RTC Midden) nog de hoogste treden mochten beklimmen, moesten ze nu hun meerdere erkennen in de Fransman Diané Sellier. Met ogenschijnlijk gemak won hij alle afstanden dit weekend. Bosma (2e) en Van 't Wout (3e) wisten alleen op de 500 meter niet het podium te bereiken. Niels Kingma (RTC Noord/Wadro) wist juist alleen op de 500 meter een medaille te pakken, hij werd derde. In de eindrangschikking eindigde Kingma op de vijfde plaats. Ingmar van de Griek (RTC Midden), Teun Boer (RTC Dordrecht) en Hessel van Berkum (RTC Noord/Wadro) reden zich ook in de top tien en eindigden respectievelijk op plaats negen, zeven en tien.

Heren Junioren A
Met grote overmacht pakte Jasper Brunsmann (RTC Noord/Wadro) de eindoverwinning. Op alle afstanden toonde Brunsmann zijn klasse met als uitschieter de 500 meter. Met zijn allersnelste tijd van 41,879 reed hij de concurrentie op meer dan een seconde. Alleen Bram Steenaart (RTC Midden) kon enigszins in de buurt komen. Op de 500 en 1000 meter werd hij tweede, wat tevens zijn plek was in het eindklassement. De Italiaan Mark Chong (trainend bij het RTC Midden) eindigde op plaats drie.
Tom Hofker (RTC Midden) en Robin van Riet (RTC Noord/Wadro) eindigden op plaats vier en vijf in het klassement. Beiden wisten een bronzen medaille te pakken, Hofker op de 500 meter en Van Riet op de 1500 meter. 

Dames Senioren en Junioren A
Bij de dames pakte Avalon Aardoom (RTC Noord/Wadro) opnieuw de eindoverwinning in het eindklassement voor teamgenootje Gioya Lancee (RTC Noord/Wadro). Met een overwinning op de 1500 en 500 meter was een vierde plaats in de finale van de 1000 meter voldoende voor Aardoom. Lancee won op knappe wijze de 1000 meter door de laatste vier ronden het tempo hoog te houden. Tineke den Dulk (RTC Noord/Wadro) werd vierde. 

Heren Senioren
Bij de heren senioren was het een 1-2-3 op het podium voor het RTC Noord/Wadro. Leon Bloemhof, Bas Boelsma en Mylan Elzink verdeelden ook vrijwel alle afstandsmedailles. Bloemhof won de 500 en 1000 meter en pakte zilver op de 1500 meter. Boelsma pakte twee zilveren en een bronzen medaille en werd tweede in het klassement. Elzink startte het weekend goed met een overwinning op de 1500 meter, maar moest daarna toch terrein prijs geven en eindigde als derde. 

Valpartijen
Ook dit weekend waren er toch regelmatig valpartijen aan de orde, met blessures als gevolg. Nils van der Vegt (RTC Noord) kwam in de heats van de 1500 meter ten val en werd afgevoerd naar het ziekenhuis. Daar bleek hij een wervel gebroken te hebben en een wervel gescheurd, waaraan hij direct werd geopereerd. Deze week gaat hij nogmaals onder het mes.

Afgelopen maanden heeft atletenvertegenwoordiger Viktor Knoch zich hard gemaakt voor nog veiligere baanbeveiliging tijdens wedstrijden. De ISU heeft hier afgelopen weken een toezegging in gedaan voor seizoen 2018/2019. De laatste StarClass wedstrijd, die in Leeuwarden op het programma staat (9-11 februari) zal worden gehouden op de baan met de free-standing boarding.

Klik hier voor de volledige uitslagen


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan