Tickets
Shop
Nieuws 02 dec 2017

De Vechtsebanen van ondergang gered dankzij deal met gemeente

De Vechtsebanen en de gemeente Utrecht hebben een deal over de erfpacht gesloten om de toekomst van het ijscomplex veilig te stellen.

Foto : Neeke Smit

De exploitatie van de Vechtsebanen in Overvecht is al jaren een zorgenkind meldt het AD. In 2005 bracht de gemeente wegens grote financiƫle problemen de erfpachtcanon (vergoeding voor gebruik van de grond) al fors naar beneden en in 2009 werd zelfs uitstel van betaling aan gevraagd. Door een overname van het vastgoedbedrijf Nedstede werd het complex een jaar later gered van de ondergang.

Maar de problemen waren nog niet voorbij. In 2005 was afgesproken dat de erfpachtcanon aan de gemeente vanaf 2020 omhoog zou gaan van 15.000 euro naar 480.000 euro per jaar. Eigenaar Nedstede waarschuwde in 2013 in het AD niet meer financieel bij te gaan springen als de gemeente de erfpacht niet zou aanpassen.

"De afgelopen jaren hebben Utrecht en Nedstede veelvuldig onderhandeld", schrijft sportwethouder Paulus Jansen aan de gemeenteraad. Uit die onderhandelingen is nu een deal over de erfpacht voortgekomen: die stijgt naar 240.000 euro, de helft van het oorspronkelijke bedrag. De jaarlijkse subsidie voor de Vechtsebanen wordt door de gemeente verhoogd naar hetzelfde bedrag.

Ook geeft de ijsbaan een stuk ongebruikt stuk grond ter waarde van 40.000 euro terug aan de gemeente. Om een gat tussen de twee subsidieregelingen te dichten, geeft de gemeente in 2020 eenmalig 100.000 euro extra. Daarnaast investeert Nedstede in duurzame maatregelen om de jaarlijkse kosten omlaag te brengen. "Op deze manier kan een belangrijk sportcomplex, dat elk seizoen circa 400.000 bezoekers trekt, de toekomst met vertrouwen tegemoet zien", aldus wethouder Jansen.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan