In de rubriek 'Dweilpauze' blikt schaatsen.nl elke week terug op bijzonderheden en top- of wanprestaties van het afgelopen weekend.

Nieuws van het weekend
Het was voorafgaand aan de laatste World Cup nog allerminst zeker dat Nederland drie startbewijzen zou veroveren voor de Olympische Spelen. De relayteams moesten na vier World Cups bij de beste acht landen terechtkomen om de tickets veilig te stellen. Daarvoor zou er in Seoul minimaal een halve finaleplaats gehaald moet en worden. Dat lukte. De mannen en de vrouwen behaalden de finale en pakten in de finale allebei een medaille. De vrouwen wonnen zelfs het goud, en de mannen het zilver. Hoeveel tickets Nederland uiteindelijk krijgt, vind je hier.

Buitenlanders in het nieuws
Op je 45e een wereldbekerwedstrijd winnen, dat is niet voor iedere schaatser weggelegd. Claudia Pechstein flikte het zondagmiddag in Stavanger op de 5000 meter. De 45-jarige Duitse werd daarmee de oudste winnares ooit bij een wereldbeker. Dankzij haar overwinning mocht Pechstein met een privéjet naar huis vliegen. "Ik denk niet dat er iemand ouder dan ik een wedstrijd gaat winnen", zei Pechstein, die haar 33e wereldbekerzege noteerde. 

Top
Met het nodige geluk won Yara van Kerkhof zondagmiddag een bronzen medaille bij de World Cup in Seoul op de 1000 meter. Zij was daarmee de enige shorttracker die een individuele medaille won afgelopen weekend. Van Kerkhof plaatste zich dankzij een straf voor Suzanne Schulting voor de halve finale. In die finale eindigde de 27-jarige shorttrackster als vierde, maar door een penalty voor Elise Christie schoof ze door naar de derde plek. 

"Ik had een beetje geluk", keek van Kerkhof terug op haar race. "Maar dat hoort ook bij de sport. Deze bronzen plak is heel goed voor het vertrouwen. Ik denk dat ik in Dordrecht al liet zien goed in vorm te zijn, maar dat het dan hier wederom lukt om de finale te halen en goed te rijden, is een fijne bevestiging dat ik op de goede weg ben richting de Olympische Spelen."

Bij de marathon in Haarlem was het een topavond voor Mats Stoltenborg, die de vijfde KPN Marathon Cup in zijn thuisbaan op zijn naam schreef. Stoltenborg, rijdend voor Bouw & Techniek, kwam solo over de finish. Bij de vrouwen won Iris van der Stelt in haar oranje leiderspak de vijfde Marathon. De rijdster van Team mkbasics.nl was de beste in de sprint van de kopgroep.

Flop
Ruim een maand voor het OKT zijn er meerdere Nederlanders die de absolute topvorm nog niet hebben gevonden. Onder meer Ireen Wüst en Jorrit Bergsma hebben nog geen potten kunnen breken internationaal gezien. Wüst werd in Stavanger 14e op de 1000 meter en haakte vervolgens af voor de 1500 meter, omdat ze 'niet helemaal fit' zou zijn. Ook in Heerenveen haalde Wüst geen enkele medaille. Op de 1500 meter kwam ze met een vierde plek nog het dichtste bij.

Jorrit Bergsma, regerend olympisch kampioen op de 10.000 meter, kon het op de langste afstand niet waarmaken. Hij eindigde tien seconden achter de winnaar Sven Kramer en kwam vier seconden tekort voor het podium. In Heerenveen had Bergsma op de ploegenachtervolging moeite met het tempo van Koen Verweij en Jan Blokhuijsen en op de 5000 meter stelde hij met een zevende plek opnieuw teleur. Zowel Bergsma en Wüst maken zich nog niet heel veel zorgen, aangezien het OKT pas over een maand is.

Quote
"Ik sta weer aan de top en dat is het allerbelangrijkste." Het is de quote van Hein Otterspeer na zijn eerste internationale podiumplek sinds drie jaar. De voormalig Nederlands kampioen sprint won in Stavanger op de eerste 500 meter een zilveren medaille, slechts twee honderdste achter de winnaar Håvard Lorentzen. Een dag later bewees hij dat het geen eenmalige prestatie was, want Otterspeer won brons op de tweede 500 meter.

Voor Otterspeer was het vorige seizoen misschien wel de moeilijkste uit zijn carrière. Qua prestaties viel het tegen, maar wat hem ook dwarszat, was dat zijn ploeggenoten bij de WK Afstanden excelleerden met gouden medailles. Otterspeer aast dus op revanche en wil dit seizoen koste wat kost voor het eerst in zijn leven naar de Olympische Spelen.

Tijd
6.58,04 - Het was de imposante tijd van Esmee Visser in de B-groep van de 5000 meter. De 21-jarige rijdster van RTC Noord, die als vijfde eindigde bij de NK Afstanden vorige maand, reed niet alleen een dik persoonlijk record, maar ook de winnende tijd in de B-groep. Met deze tijd zou ze in de A-groep op het podium zijn geëindigd. Visser was zelfs sneller dan meervoudig olympisch kampioen Martina Sablikova (al kampt zij wel met een rugblessure).

Beeld
Dat hij de Schaats-Oscar had gewonnen, was al een tijdje bekend. Maar afgelopen weekend kreeg Sven Kramer de trofee in Stavanger uitgereikt vanwege zijn indrukwekkende 10.000 meter bij de WK Afstanden in Gangneung. Daarin versloeg hij Jorrit Bergsma met een miniem verschil, maar in een wereldrecord laaglandbaan. Bij de World Cup in Stavanger liet Kramer zijn klasse op de langste afstand nog eens zien door wereldrecordhouder Ted-Jan Bloemen in een rechtstreeks duel te verslaan.

Opnieuw een World Cup-zege dus voor de regerend wereldkampioen op de 10.000 meter, mede ook dankzij de hulp van zijn vriend Wouter olde Heuvel. De assistent-coach van Team Justlease.nl is een vriend van Kramer, maar was niet aanwezig in Stavanger. Kramer vroeg hem of hij zijn schaatsen wilde slijpen en dus vloog Olde Heuvel vanuit Nederland naar Noorwegen. De normale schaatsenslijper van Kramer was namelijk ziek. "Vriendschap gaat boven collegialiteit. En op echte vrienden kun je bouwen", zei Kramer na afloop.

Foto : Douwe Bijlsma