Tickets
Shop
Nieuws 03 dec 2017

Verbij na gouden medaille: 'Dit voelt niet als winnen'

Kai Verbij boekte zaterdag zijn tweede World Cup-overwinning uit zijn loopbaan. Met een tijd van 1.06,93 pakte hij de gouden medaille op de 1000 meter. Toch had de 23-jarige sprinter van Team Plantina na afloop gemengde gevoelens, omdat hij de overwinning pakte na diskwalificatie van de Rus Pavel Kulizhnikov.

Foto : ANP

"Het is jammer. Dit voelt niet echt als een overwinning terwijl ik wel heb gewonnen," gaf Verbij na afloop van zijn race toe. "Ik had hier liever gewoon de snelste tijd gereden en met goud gestaan."

Aanvankelijk leek Kulizhnikov er zaterdag met de overwinning vandoor te gaan. De Rus noteerde een tijd van 1.06,88, maar werd vrijwel direct na afloop van de 1000 meter uit de uitslag gehaald, omdat hij na 300 meter te ver uit zijn baan ging en daardoor een aantal blokjes raakte.

Het betekende dat Verbij voor de tweede keer in zijn loopbaan op de hoogste trede van het podium mocht staan tijdens een World Cup. Begin dit jaar won hij al eens een 1000 meter in Berlijn. "Voor mijn gevoel sta ik nog steeds op nul overwinningen", aldus Verbij. "In Berlijn deed Kjeld (Nuis, red.) niet mee en was het een soort cadeautje. Nu wordt Kuli gediskwalificeerd. Op papier staat het allemaal mooi, maar in mijn ogen heb ik nog nooit écht gewonnen bij een World Cup."

De 23-jarige sprinter was daarnaast ook niet helemaal tevreden met zijn race. "Dit was zeker niet de beste race uit mijn carrière", zei hij lachend. "Het ijs was vandaag ook niet top. Daardoor werd het lastig. Ik denk dat niemand hier vandaag een vlekkeloze race heeft neergezet. Als ik eerlijk ben vallen de tijden ook een beetje tegen, ik had verwacht dat het wat sneller zou gaan."

Risico
In tegenstelling tot andere teams, zoals Team LottoNL-Jumbo en Team Justlease.nl, gaat Team Plantina in aanloop naar het olympisch kwalificatietoernooi (OKT) wel naar de vierde World Cup in Salt Lake City. 

"Het is een risico", gaf Verbij na zijn race toe. "Door het reizen en de lage weerstand na wedstrijden is er een kans dat je ziek wordt. Toch vinden we het zonde om daar niet heen te gaan met de vorm die we nu hebben. Zo vaak krijg je de kans niet om daar te rijden. We hopen daar snelle tijden neer te zetten en daarmee de Nederlandse concurrentie een beetje te laten schrikken."

Verbij keek ook al even vooruit naar het belangrijke olympisch kwalificatietoernooi (OKT), dat eind december in Thialf op het programma staat. "Kjeld en ik zijn de meest stabiele rijders op dit moment op de 1000 meter. Als we dit niveau kunnen vasthouden en fit blijven, dan komt het eind december wel goed. Het is jammer dat je zo'n goede vorm laat zien, maar dat je je toch weer moet bewijzen in december. Het is niet anders, het zijn de regels nou eenmaal."

Foto : Sander Chamid

Nuis
Nuis werd door de diskwalificatie tweede op zijn favoriete afstand. De rijder van LottoNL-Jumbo realiseerde een tijd van 1.06,96. Hij bleef daarmee de Noor Håvard Lorentzen net voor (1.06,98). 

"Het begin van mijn race was supergoed", keek Nuis tevreden terug. "Ik heb nog nooit 16,3 geopend, dus daar ben ik heel blij mee. Toch is daar alles wel mee gezegd, denk ik. De eindtijden waren verder om te janken. Het kan allemaal een stuk beter. Ik mis momenteel net een versnelling om hem door te trekken, waar ik dat vorig seizoen wel kon."

"Het is jammer dat ik hem vandaag niet heb gewonnen, maar ik denk dat ik nog een beetje zelfvertrouwen mis. De laatste World Cups gingen niet vlekkeloos. Daarnaast was ik niet helemaal fit. Voor nu moet ik hier tevreden mee zijn, denk ik. Dat vindt mijn coach Jac (Orie, red.) ook. Hij zei na afloop: 'Kjeld, je hebt het hartstikke goed gedaan man.' Vorig seizoen had ik nu al een paar medailles om mijn nek hangen en nu is dit mijn eerste. Het is wat het is."

Nuis rijdt zondag nog een 1500 meter en vertrekt dan met zijn ploeg richting het Italiaanse Collalbo om zich voor te bereiden op het OKT. "Ik denk dat het daar weer tussen mij en Kai zal gaan”, keek de 27-jarige Leidenaar al even vooruit. "Als er de komende weken geen gekke dingen gebeuren, komt het goed. Daar ben ik van overtuigd."

Thomas Krol finishte als zevende door met 1.07,57 ruim twee tienden van zijn persoonlijke record af te halen (1.07,79). Pim Schipper, die negende werd, dook met 1.07,66 ook onder zijn PR (1.08,31). Eerder op de dag won Hein Otterspeer met een persoonlijk record van 1.07,14 de B-groep.

Foto : ANP

Leenstra
Bij de vrouwen zorgde Marrit Leenstra op de 1000 meter voor een Nederlands succesje. De 28-jarige schaatsster moest met haar tijd, een nieuwe persoonlijke record (1.13,72), alleen de Russin Yekaterina Shikhova (1.13,70) en winnares Heather Bergsma (1.13,37) voor zich dulden.   

"Ik ben blij met mijn derde plek", sprak Leenstra na afloop van haar race. "Het is fijn dat ik een medaille heb gehaald en weer eens op het podium sta. De race verliep nog niet helemaal super, ik was een beetje slecht weg, maar ik mag hier tevreden mee zijn. Daarnaast is het altijd leuk om een klein PR te rijden."

Leenstra moest het in de laatste rit opnemen tegen Nao Kodaira. De Japanse favoriete, die de eerste twee wereldbekers op de 1000 meter in Heerenveen en Stavanger op haar naam had geschreven, kwam echter hard ten val.

"Ik zag Kodaira er in het begin als een speer vandoor gaan", keek Leenstra terug op de rit. "Aangezien het een stuk voor mij gebeurde, had ik niet echt last van haar valpartij, maar je kijkt toch even of ze niet terug het ijs op schiet. Daardoor raak je heel even uit je concentratie, maar veel tijd heeft het niet gekost, hoor."

Zelfvertrouwen
De bronzen plak betekende de eerste World Cup-medaille van Leenstra in dit belangrijke olympische seizoen. "Ik was al tevreden met hoe het ging, maar deze medaille geeft me nog net wat meer zelfvertrouwen. In Salt Lake rijd ik nog twee dagen, vrijdag en zaterdag, en dan gaat de focus op het OKT."  

Lotte van Beek belandde op de dertiende plek met een tijd van 1.15,05. Sanneke de Neeling noteerde de veertiende tijd (1.15,31). In de B-groep eindigden Letita de Jong (1.14,12) en Sanne van der Schaar (1.16,37) eerder op de ochtend respectievelijk tweede en dertiende.

Bekijk hier alle uitslagen!  


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan