Marrit Leenstra maakte zondag indruk op de 1500 meter. De 28-jarige Nederlandse noteerde naast een dik persoonlijk record ook een Nederlands record op de schaatsmijl. Haar goede optreden leverde uiteindelijk een zilveren medaille op. Alleen de Japanse Miho Takagi was sneller.

"Ik ben hier heel blij mee", glunderde een zeer tevreden Leenstra na haar ijzersterke optreden. "Eindelijk een race die écht goed ging. Het is jammer dat Takagi in de laatste rit toch nog sneller is, maar ik ben hier erg tevreden mee. Het ging echt super goed."

Leenstra noteerde een tijd van 1.52,06 en dook daarmee ruim anderhalve seconde onder haar persoonlijke record (1.53,38). Als klap op de vuurpijl verbeterde ze ook het Nederlands record van Ireen Wüst (1.52,08). De kopvrouw van Team Justlease.nl realiseerde die tijd eind 2013 in Salt Lake City.

Van een perfecte race wilde Leenstra na afloop niet spreken. "Ik verlies op het eind nog net wat op Takagi. In de laatste binnenbocht kon ik niet hard genoeg doortrappen. Ik was moe en dan lukt het minder om er goed in te hangen. Daardoor werd het een beetje stappen en maakte ik niet echt meer snelheid", analyseerde ze haar laatste ronde.

Volgens Leenstra zijn er nog genoeg verbeterpunten. "Het wereldrecord van Heather Bergsma is 1.50,85, dus als je daarnaar kijkt, valt er nog wel wat te winnen", lachte Leenstra in de catacomben van de Olympic Oval. "Het is niet zo dat ik volgende week in Salt Lake City even dat record aan ga vallen, hoor. Ik hoop daar gewoon weer een goede race neer te zetten in aanloop naar het olympisch kwalificatietoernooi."

Spijt
Twee jaar geleden verhuisde Leenstra naar Italië om bij haar echtgenoot Matteo Anesi te gaan wonen. Daar besloot ze een samenwerking aan te gaan met de Italiaanse bondscoach Maurizio Marchetto. "Ik heb nooit spijt gehad van die beslissing", aldus Leenstra.

"Toch had ik vorig jaar gedacht dat er iets meer in zou zitten. Het kwam er op de belangrijke momenten niet uit. Vaak omdat ik wat te gespannen was. De WK Afstanden is daar een goed voorbeeld van. Daar werd ik weer twee keer vierde. Om eerlijk te zijn zat ik er na dat toernooi wel even doorheen."

Opsteker
Leenstra was tot zondag nog niet echt gelukkig op de 1500 meter. "In Heerenveen kwam ik ten val. Daardoor moest ik in Stavanger in de B-groep starten. Dan heb je het gevoel dat het allemaal niet zo loopt, zoals je het graag zou willen. Als het dan hier allemaal op zijn plek valt, is dat een geweldige opsteker. Een mentale boost."

Naast Leenstra verbeterde ook winnares Takagi ruim haar persoonlijke record. De Japanse kwam tot een tijd van 1.51,79. Daarmee was ze bijna drie seconden sneller dan haar vorige PR (1.54,56). "Zij schaatst op dit moment echt heel erg goed", erkende Leenstra. "Het feit dat ze haar PR met bijna drie seconden verbetert, zegt genoeg. Vorig jaar was ze al goed bezig, maar dit jaar lijkt ze er nog een stapje bij te hebben gedaan. Erg knap."

De Russin Yekaterina Shikhova eindigde achter Leenstra op de derde plek (1.53,52). Ireen Wüst finishte daardoor net buiten het podium (1.53,89). Haar ploeggenote Antoinette de Jong werd zevende (1.54,87) en Lotte van Beek noteerde de vijftiende tijd (1.55,39).   

Foto : Soenar Chamid

Kodaira
Nao Kodaira liet op de laatste dag van de World Cup nog maar eens zien dat ze onverslaanbaar is op de 500 meter. De 31-jarige Japanse boekte op de kortste sprintafstand haar vijfde wereldbekerzege op rij. Ze deed dat in een tijd van 36,53. Het betekende een nieuw persoonlijk record voor haar, maar geen wereldrecord. Dat bleef op naam van Sang-Hwa Lee staan (36,36).

"Ik ben erg blij met deze overwinning", zei Kodaira. "Het is mooi om hier een PR te rijden. Daar ga ik even van genieten, maar daarna gaat de focus al snel op mijn volgende wedstrijd."

Valpartij
De wereldkampioene op de 500 meter leed zaterdag in Calgary een zeldzame nederlaag op de 1000 meter. In de laatste rit tegen Leenstra ging de Japanse na een ijzersterk begin hard onderuit.

"Ik had er vandaag nog wel een beetje last van", gaf ze na haar race toe. "Vooral mijn nek deed pijn, maar dat maakte tijdens mijn rit niet uit. Ik kon schaatsen en dan moet je gewoon volle bak gaan, Als deze pijn volgende week weg is, kan het allemaal nog harder. Daar ben ik van overtuigd. Of een wereldrecord mogelijk is? Ik hoop het", sloot ze met een grote glimlach af.

Lee eindigde zondag als tweede op de 500 meter in een tijd van 36,86. Arisa Go, landgenote van Kodaira, maakte het podium compleet (37,06).

Door Robert Prins - Laatste update op 27 dec 2017 om 00:01