Ineens klopte er vorige zomer een oude bekende bij Jeroen van der Lee zijn ploeg aan. Het was Yvonne Nauta. Ze wilde bij het Gewest Friesland komen schaatsen. Eén stapje terug om er daarna weer twee vooruit te zetten. Haar einddoel? De Olympische Spelen.

Van der Lee en de hele ploeg ontvingen Nauta destijds met open armen. “Een Friezin die bij het gewest aanklopt is natuurlijk meteen welkom, iedereen wilde haar dolgraag helpen. We hadden meteen zoiets van: we gaan er alles aan doen om haar weer beter maken.”

Maar dat was geen gemakkelijke opgave. Het ontbrak Nauta aan zelfvertrouwen en ook fysiek liep ze ver achter. Heel even dacht Nauta aan stoppen, maar Van der Lee kende haar kwaliteiten en wist Nauta op het goede spoor te zetten. “Ik ken haar al wat langer. Ik heb met haar bij Jong Oranje en Team Hofmeier gewerkt en weet waartoe ze in staat is.” 

Ultieme kick

Van der Lee en de rest van de begeleiding zagen in de trainingen hoe Nauta progressie boekte. Maar zelf drong het maar niet tot haar door. “Soms zagen wij hele goede dingen, maar dan twijfelde zij daaraan. Elke sporter heeft weleens een terugslag, maar dan is het aan ons om haar weer op te beuren en vertrouwen te geven. We moesten ons richten op de positieve dingen.”

En die positieve dingen kwamen er geleidelijk aan. Het begon bij de Holland Cup, waar Nauta een baanrecord reed. Gevolgd door enkele marathons en de NK afstanden waar ze iedereen liet zien wat ze in haar mars heeft. Nauta veroverde een ticket voor de WK afstanden en een ticket voor het EK allround. En dat zagen Van der Lee en co niet aankomen. “Dat ze zich dan plaatst voor het EK en WK hadden we niet meteen verwacht. Als dat dan lukt, is dat voor mij als coach de ultieme kick”, vertelt een trotse coach.

“Of ik daar verantwoordelijk voor ben? Samen met de andere trainers, waaronder Henk Hospes. Ik zet uiteindelijk de lijntjes uit en stuur het allemaal aan, maar iedereen binnen het gewest heeft zijn rol gehad. Ik denk dat de begeleiding die zij individueel heeft gekregen niet onder doet voor een commercieel team”, beweert Van der Lee, die als coach van een gewest toch maar even op een groot toernooi staat. “Dat is meestal alleen voor de merkenteams weggelegd. Ik ben er heel trots op dat wij daar mogen staan. Ik heb er onwijs veel zin in.”

Big smile

Van der Lee tempert de verwachtingen voor het EK. Hij wil dat Nauta er net als tijdens de KPN NK afstanden onbevangen in gaat. En ze moet genieten, vindt hij, want dat geeft energie. “Ze heeft na de NK tot aan nu met een big smile rondgelopen. Dit is voor haar fantastisch, maar we zijn nog niet klaar”, doelt hij op de komende maanden. Nauta rijdt sowieso de 3 kilometer op de WK afstanden en hoopt volgend jaar op de Olympische Spelen.

Maar of ze dan bij de ploeg van Van der Lee blijft, is uiterst onzeker. “Het kan zijn dat één van de commerciële teams haar haalt. Dan is het haar keus. Binnen het gewest moet je ook zelf financieel bijdragen; bij een commercieel team is dat anders. Maar goed, ze moet er na de WK afstanden maar eens naar kijken. Wij zullen haar helpen om de beste keus te maken. En mocht ze willen blijven, dan is ze altijd welkom. Een gouden medaille in Zuid-Korea? Dat is zeker een droom.”

Lees alles over het ISU EK Allround en Sprint op de speciale pagina 

Volg de liveblog van het EK

Door Rijcko Treep - Laatste update op 16 nov 2017 om 18:36