Woensdagavond stond in Leeuwarden de eerste competitiewedstrijd mass start op het programma. In de A-groep kwam Suzanne Schulting met twee armen in de lucht al juichend over de finish. “Winnen is toch mooi!”, luidt het enthousiast na de huldiging.

De shorttrackster zit middenin een trainingsweek met de ploeg van Jeroen Otter en had dan ook geen grote ambities bij haar deelname aan deze mass start. Met plaatsing voor een mogelijke World Cup is ze al helemaal niet bezig. “Ik dacht gewoon; leuk, jeej een mass start! Ik heb ook helemaal geen idee of het in mijn schema mogelijk zou zijn om internationaal mee te rijden. Daar heb ik het met mijn coach ook nog helemaal niet over gehad.”

Toch wist de Groningse in de eindsprint Annouk van der Weijden en Manon Kamminga achter zich te houden. “Ik wist dat het moest kunnen en dat het erin zat, maar het moet toch altijd nog maar gebeuren. Ik heb hier veel tegenstanders die ook kunnen winnen.”

Gerben Jorritsma

Bij de heren ging Gerben Jorritsma er met de zege vandoor. Daarmee hoopt de rijder van Team LottoNL-Jumbo direct zijn naam op het potentiële World Cup-deelnemerslijstje van bondscoach Geert Kuiper te zetten. “Dat is wel het idee ja. Ik heb me natuurlijk eerder geplaatst, dus hij weet wel wat hij aan me heeft. Toch moet je nooit halfbakken van start gaan, dan win je zo’n wedstrijd nooit.”

“Het ging eigenlijk precies zoals we wilden. Mijn ploeggenoten hebben de boel goed bij elkaar gehouden voor me”, vervolgt Jorritsma. In de eindsprint wist de man uit Diever Jan Blokhuijsen en Ronald Kruijer achter zich te laten. “Het is dan hopen dat je de meeste snelheid hebt, en dat heb ik goed gegokt.”

Mocht Jorritsma ook tijdens de internationale toernooien uit mogen komen op de mass start hoopt hij dat samen met een van zijn eigen geel-zwarte teamgenoten te mogen doen. “Zonder een van hen kan ik dat eigenlijk niet.” Dat er binnen de ploeg meerdere gegadigden zijn voor het onderdeel heeft gelukkig nog niet voor problemen gezorgd. “We bespreken eigenlijk elke keer wie er graag wil rijden. We hebben er in ieder geval nog geen ruzies over gehad”, besluit hij lachend.

Sjaak Schipper

In de B-groep ging Sjaak Schipper er na mooi teamwork met de overwinning vandoor. “Dat is een goed begin, nu deze lijn doortrekken”, lacht hij. Samen met zijn ploeggenoten besloot Schipper de wedstrijd hard te maken, omdat vooral voor de snelheid van Alexis Contin werd gevreesd. “Met twee ronden deed ik al een eerste poging, maar toen gingen er teveel rijders mee. Op acht ronden zag ik dat Alexis ging staan en dacht ik; dit is het moment!”

Schipper ging ervandoor en Bart Mol liet zich afzakken om zijn ontsnapte ploeggenoot te helpen. “Robert Post bleef weg om de rest af te stoppen. We hebben écht gewonnen als team.” Post wist achter Schipper op plaats drie ook het erepodium te bereiken. Contin werd tweede. Ondanks een snelle mass start liggen de ambities voor Schipper en zijn team deze winter vooral op de marathon. “22 oktober gaan we weer beginnen. Ik heb er zin in!”, besluit hij.

Bij de dames B-groep werd gewonnen door de Italiaanse Francesca Lollobrigida, gevolgd door Elma de Vries en Margo van de Merwe. 

Lees alles over de eerste competitiewedstrijd mass start op onze speciale pagina.

Door Maayke Grootscholten - Laatste update op 06 jul 2017 om 19:39