Tickets
Shop
Nieuws 03 jan 2017

Martina Sábliková wilde stoppen met schaatsen: ‘Dankzij het team sta ik hier nu’

Martina Sábliková is een monument in de schaatssport. Ze geldt als de grootste angstgegner van Ireen Wüst op allroundtoernooien en is absolute alleenheerser op de vijf kilometer. Sinds 2007 wist ze op deze afstand al het goud op de Wereldkampioenschappen en de Olympische Spelen bij elkaar te schaatsen. Maar het is niet vanzelfsprekend dat ze dit weekend aan de start staat van het Europees Kampioenschap. Na een bewogen zomer wilde ze haar schaatsen aan de wilgen hangen.

Foto : Soenar Chamid

Wat was er gebeurd? De tengere Tsjechische wist zich voor de Olympische Zomerspelen in Rio de Janeiro te plaatsen op de wegtijdrit. Althans, in die veronderstelling reisde ze af naar de andere kant van de wereld. De Tsjechische bond bleek een fout gemaakt te hebben en ze was helemaal niet geplaatst. “Vijf dagen voor de start hoorde ik definitief dat ik niet mocht starten.” Een ongelofelijke blunder van de bond, die ze aanvocht tot aan het CAS, het tribunaal voor sport: “Ik heb er echt voor gevochten tot het einde aan toe en was er kapot van”, aldus Sábliková.

 Eenmaal thuis volgde een donkere periode, vertelt ze neergeslagen. “Ik had alles opgegeven voor de Zomerspelen, was direct na het schaatsseizoen doorgegaan met mijn trainingen op de fiets. Na alles wat er gebeurd was in Rio stormde het in mijn hoofd. Ik twijfelde heel erg of ik wel door wilde gaan met het winterseizoen.”

 Ze vond de motivatie terug dankzij haar Tsjechische teamgenoten. Want sinds een paar jaar hoeft de schaatster niet meer in haar eentje af te reizen naar de internationale wedstrijden, maar met een equipe van zes schaatsers. “Het is fijn om niet meer alleen te zijn en het is goed voor de trainingen. De meesten zijn jong, ik kan ze goed helpen.” Voor de jongere schaatsers is Sábliková een bron van inspiratie. Maar ook voor de ploegenachtervolging is de ervaren rijdster onmisbaar. “Het team is écht de reden dat ik door ben gegaan, zij hebben me nodig en schaatsen met hun maakt me gelukkig. Dankzij het team begon ik me na een paar weken langzaam beter te voelen.”

Voorlopig liggen de pijlers van de Tsjechische op de individuele lange afstanden en de ploegenachtervolging. Waar ze eerder ook in de Mass Start furore maakte met haar krachtige, lange uitlooppogingen, zullen we haar niet zo snel terugzien op dat onderdeel. Ze lacht: “Oh, de Mass Starts vind ik heel leuk! Maar ik moest keuzes maken, het werden anders teveel wedstrijden."

Maar eerst de aankomende Europese Kampioenschappen allround in Heerenveen, waar Sábliková haar zesde Europese titel kan veroveren. Alleen de Duitse Gunda Niemann-Stirnemann haalde er ooit meer, met acht zeges torent zij er vooralsnog bovenuit. De Tsjechische kampioene is er na een heftige periode klaar voor. “Het is weer oké”, besluit ze met een kleine glimlach.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan