Live
Shop
Nieuws 21 dec 2016

Diane Valkenburg naar Winter Universiade Almaty

Dertien langebaanschaatsers en twee kunstschaatsers gaan de Nederlandse eer verdedigen tijdens de Winter Universiade die eind januari zal plaatsvinden in Almaty te Kazachstan. Naast de studerende schaatsers gaan er ook nog skiërs en snowboarders namens Nederland mee, de shorttrackers ontbreken helaas.

Selectie
Bij de dames gaan Annemarie Boer, Aveline Hylkema, Ariane Smit, Dione Voskamp, Sanne Westerveld en Willemijn Cnossen voor Nederland strijden om het eremetaal. Boer, Westerveld en Cnossen waren afgelopen seizoen al succesvol tijdens het studenten WK langebaanschaatsen in Baselga di Piné. Hylkema weet zelfs al hoe het is om te rijden in Almaty, zij won in 2014 nog brons op de ploegenachtervolging tijdens het studenten WK.

Bij de heren zijn Ronald Ligtenberg, Olof Gerritsen, Martijn van Oosten, Bart Vreugdenhil, Tom Kant, Gerwin Coljé en Joep Kalverdijk geselecteerd. Voor Kalverdijk wordt het zijn tweede optreden in Almaty, in 2014 was hij er al eens bij. Thomas Kennes en Michel Tsiba zullen Oranje vertegenwoordigen in het kunstschaatstoernooi.

 

Medeu
Het langebaantoernooi wordt op 1691 meter hoogte in de buitenlucht verreden op de mythische Medeu-ijsbaan, die door zijn gunstige ligging in de bergen de allersnelste baan ter wereld was voordat de kunstijsbanen werden gebouwd. Almaty was lange tijd in de race om de Olympische Spelen van 2022 te organiseren, maar verloor uiteindelijk van Peking.

Mede hierdoor wordt de Winter Universiade een echte simulatie van de Spelen, denkt Head of Delegation Jules Vereecken: “Er is een atletendorp gebouwd voor 5000 man, er zijn relax- en fitnessruimtes en de sporthal is gloednieuw. Dat geeft zeker een Olympisch gevoel.”

De ambities van de schaatsers zijn groot, ziet Vereecken: “Een hoop van de sporters gaat voor persoonlijke records en medailles. De achtervolgingsploegen gaan van tevoren samen trainen om zich goed voor te bereiden.”

“Maar,” vervolgt hij, “we weten pas heel laat wie er meedoen uit de andere landen, uit Japan en China bijvoorbeeld. Je hebt geen idee wat voor snelle kampioenen daar vandaan komen.” In het verleden waren wereldtoppers als Martina Sábliková en Jan Szymanski al eens aan de start te vinden.

Diane Valkenburg
Opvallende naam in het begeleidingsteam is Diane Valkenburg, zij zal samen met Ilona de Groot de langebaanschaatsers coachen. Valkenburg was tot vorig seizoen zelf nog actief als langebaanschaatster, ze behaalde onder andere zilver op het WK allround in 2013 en goud met de achtervolgingsploeg op het WK afstanden datzelfde jaar. “Ilona benaderde mij, ze zocht een maatje. Ik had al eerder gelezen over de Universiade, vind Medeu een hele vette baan. Dus ik hoefde niet lang na te denken om mee te gaan!”

Tegenwoordig is Valkenburg actief als trainer en coach bij het RTC Zuidwest, waar ze Ariane Smit en Dione Voskamp onder haar hoede heeft. “Die twee ken ik heel goed, bij de rest is het even afwachten wat ik bij kan dragen. Ik weet hoe het is om in een olympisch dorp te zitten en een olympische wedstrijd te rijden, en begrijp dat het toernooi in Almaty ook heel groot is. Dus ik denk dat ik ze zeker kan helpen, daar ga ik mijn best voor doen.”

Zelf heeft de 32-jarige Zuid-Hollandse ook nog eens meegedaan aan een Universiade in Turijn, een jaar na de Spelen van 2006. “Dat was een hele gave wedstrijd, heel groot. De baan was toen nog intact. Een hele mooie ervaring”

Dat de ijsbaan op 1700 meter ligt, wordt een uitdaging, denkt Valkenburg: “Het is even afwachten hoe iedereen daarop reageert. Ik heb zelf ook wel 3000 en 5000 meters gereden in Calgary en Salt Lake City en gemerkt dat dat soms erg lastig was. Als je er te hard ingaat, ga je zo op een hoop. Dus het wordt voor de rijders heel belangrijk om goed te luisteren naar je gevoel.”

Voor meer info over de Universiade kun je de site van het evenement bekijken of de Facebookpagina van het team.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan