Tickets
Shop
Dilemma's op donderdag 10 mei 2018

Dilemma's met Teun de Wit: 'Mijn moeder is chef-kok dus ben gewend om goed te eten'

In de rubriek 'dilemma's op donderdag' confronteert schaatsen.nl elke week bekende en minder bekende schaatsers en inlineskaters met grote en kleine dilemma’s. Zo leren we ze pas écht goed kennen! Deze week is het de beurt aan Teun de Wit.

Foto : Neeke Smit

Bio
Naam: Teun de Wit
Geboortedatum: 28-02-2000
Geboorteplaats: Gouda
Team: Bont Skates (inlineskaten) en RTC Midden (schaatsen)
Specialiteit: punten- en afvalkoers en middellange afstanden
Opmerkelijk: Teun de Wit is nationaal kampioen mass start bij de junioren A
Instagram: @teunndewit

Dilemma's
Piste of weg
"Op de piste gebeuren meer spectaculaire dingen en kan je meer mooie acties maken dan op de weg. Op de weg is altijd van wie de sterkste is terwijl er op de piste ook lenigheid en balans bij komt kijken. Dat vind ik mooier. Al ligt het natuurlijk ook aan het wegparcours: als je daar een bocht rechtsom hebt, is het al iets lastiger dan gewoon een rondje."

Hond of kat
"Dat vind ik een moeilijke, ik heb zelf geen van beiden gehad. Maar dan kies ik voor de kat, die is meestal wat rustiger dan een hond. Ik houd niet zo van blaffen. Een huisdier lijkt me wel leuk maar ik heb er niet veel tijd voor."

Skeeleren of schaatsen
Lacht. "Dit dilemma had ik al verwacht. Ik denk toch schaatsen. In Nederland is schaatsen populairder dan skeeleren. Vooral omdat het olympisch is. De beweging is ook anders: schaatsen is een stuk technischer en ik vind het mooi dat je dat echt kan perfectioneren op het ijs. Een WK Inline-skaten in Nederland is natuurlijk wel speciaal en als het voor eigen publiek is, wordt de motivatie ook groter. Bovendien kennen wij de baan in Heerde goed, dat is best een voordeel ten opzichte van de andere landen. Het geeft wel een extra boost. Als ik met skeeleren bezig ben, doe ik er alles voor en denk ik niet aan schaatsen. En vice versa."

Foto : Neeke Smit

Softijs of waterijs
"Softijs voelt altijd ongezonder, dus ik kies voor waterijs. Voor mijn gevoel is waterijs ook een stuk verkoelender. Mijn favoriet? Een Split vind ik altijd wel lekker."

Wereldrecord of wereldkampioen
"Wereldkampioen ben je voor altijd. Een wereldrecord neerzetten is leuk voor jezelf maar anderen zullen dat sneller vergeten als het weer wordt verbroken. Dan zullen mensen zich eerder herinneren dat je wereldkampioen bent."

Boek lezen of film kijken
"Ik doe beiden eigenlijk niet zoveel. Als ik moet kiezen dan film kijken. Maffiafilms vind ik leuk. Maar ik kijk dan eigenlijk liever naar een serie. Laatst heb ik La casa de papel gekeken, dat was een toffe serie. Bij een film moet je altijd opletten want als je een stukje mist, snap je er gelijk niets meer van. Bij series is dat minder."

Auto of fiets
"Ik heb geen rijbewijs, ha. Ik ben wel bezig met rijlessen en de keren dat ik heb gereden, vond ik ook leuk. Maar met een auto kan ik nu nog niets dus dan kies ik toch voor de fiets."

Trainen of wedstrijden
"Wedstrijden rijden. Dat is ook een soort vorm van training. Van wedstrijden word je niet alleen sterker maar leer je ook wedstrijdinzicht te krijgen, dat mis je soms op trainingen. Het gevoel van een wedstrijd kun je nooit zo goed nabootsen in een training."

Foto : Neeke Smit

Warming-up of cooling-down
"Na een zware training vind ik het heerlijk om een cooling-down te doen. Zoals in Geisingen, daar trainen we natuurlijk binnen op een geheel overdekte piste. We hadden best hard getraind en het was warm. Dan kun je daar gewoon lekker naar buiten en met een klein briesje erbij rustig uitlopen. Dat geeft altijd wel een voldaan gevoel."

Vroege vogel of laat naar bed
Denkt even na. "Wat is laat? Ik ga meestal rond half elf, kwart voor elf slapen en sta om half negen op. Ik weet niet of ik dan een vroege vogel ben. Voor een sporter is dat een normaal ritme. Ik ben wel meer een avondmens denk ik. Inlinewedstrijden rijden vind ik 's avonds ook leuker dan overdag. In de avond is het meestal niet meer zo warm en is er een andere sfeer met al die lampen op de baan."

Zomer of winter
"Absoluut de zomer. Ik houd totaal niet van kou. En ook niet van regen, maar dat heb je je natuurlijk in beide seizoenen. In de zomer hoef je niet na te denken over je kleding, hoeveel lagen je aan moet. Dan kun je gewoon simpele kleren aan doen en naar buiten stappen. Dat vind ik fijn aan de zomer."

All-inclusive hotel of camping
"Ik verkies sowieso een hotel boven de camping, maar een all-inclusive? Het eten is meestal niet zo denderend… Ik heb geen jeugdtrauma's over gehouden aan kamperen, maar heb wel vaak in de regen gekampeerd. Dan is het gewoon niet zo prettig om in een tentje te zitten."

Aanmoedigen of aangemoedigd worden
"Aangemoedigd worden natuurlijk. Ik hoor geen specifieke aanmoedigingen van mensen maar wel geluiden zoals het slaan op de boarding. Het lijkt me ook niet zo fijn om je naam te horen tijdens het rijden. Ik zou er niet veel mee doen. Maar het is wel fijn dat het niet superstil is langs de kant. Bij inlineskaten staan de mensen vaak dichterbij en hoor je constant geklap en gejuich. In een ijsstadion is dat minder, al hangt dat natuurlijk ook van de baan af. Sommige stadions hebben aan de lange kant helemaal geen tribunes."

Foto : Neeke Smit

Op een duizendste goud missen of een brons medaille winnen
"Goud missen. Het is dan wel een klein verschil maar je weet in ieder geval dat je er dichtbij zit en dat je 'm de volgende keer wel kan pakken. Dat geeft een betere motivatie dan brons winnen."

Steak of salade
"Salade. Mijn moeder is chef-kok dus ik ben wel gewend om goed, gezond en lekker te eten. Van een steak word ik niet echt warm. Mijn favoriete salade is met geitenkaas, rode biet en rucola. Dat eet ik ook vaak voor een wedstrijd, er zitten goede stoffen in."

4x 110 millimeter of 3x 125 millimeter
"Met vier wielen van 110 millimeter kom je het beste weg op de piste. Ik heb geëxperimenteerd met verschillende hardheden van wielen en uiteindelijk heb je wel een idee van wat je het fijnst vind. Dus ik rijd al lang op dezelfde soort wielen."

Binnen of buiten skeeleren
"Binnen, dan heb je nooit dat je niet kunt trainen. Het was deze week bijvoorbeeld warm en supergoed weer maar het kan ook ineens omslaan en dan regent het. Daar heb je binnen nooit last van. Niets is zo vervelend als dat je helemaal voorbereid bent op een wedstrijd en niet kunt rijden vanwege de weersomstandigheden."

Op vaste schaatsen een wedstrijd rijden of op kleine wieltjes
"Ik zou vaste schaatsen wel weer willen proberen. Dat is een groter verschil met de klapschaats dan grote of kleine wieltjes. Met vaste schaatsen is het natuurlijk allemaal begonnen, dat lijkt me wel weer een keer vet om te doen. De laatste keer dat ik op vaste schaatsen heb gereden, kan ik me niet eens meer herinneren. Het zal een jaartje of zeven jaar geleden zijn geweest."

Dilemma's op donderdag 60: Jesper Hospes
Dilemma's op donderdag 59: Maya de Jong
Dilemma's op donderdag 58: Gerrie van Lingen
Dilemma's op donderdag 57: Tijmen Snel
Dilemma's op donderdag 56: Marijke Groenewoud
Dilemma's op donderdag 55: Joep Baks
Dilemma's op donderdag 54: Michelle de Jong
Dilemma's op donderdag 53: Sjinkie Knegt
Dilemma's op donderdag 52: Antoinette de Jong
Dilemma's op donderdag 51: Crispijn Ariëns
Dilemma's op donderdag 50: Mariska Huisman
Dilemma's op donderdag 49: Niki Wories
Dilemma's op donderdag 48: Carry Geijssen
Dilemma's op donderdag 47: Thomas Geerdinck
Dilemma's op donderdag 46: Sterre Jonkers
Dilemma's op donderdag 45: Emma Engbers
Dilemma's op donderdag 44: Esmee Visser
Dilemma's op donderdag 43: Niek Deelstra
Dilemma's op donderdag 42: Mats Stoltenborg
Dilemma's op donderdag 41: Heather Bergsma
Dilemma's op donderdag 40: Lara van Ruijven
Dilemma's op donderdag 39: Pien Keulstra
Dilemma's op donderdag 38: Hege Bøkko
Dilemma's op donderdag 37: Sjoerd den Hertog
Dilemma's op donderdag 36: Kjeld Nuis
Dilemma's op donderdag 35: Evert Hoolwerf
Dilemma's op donderdag 34: Sanne van der Schaar
Dilemma's op donderdag 33: Nico Ihle
Dilemma's op donderdag 32: Janine Smit
Dilemma's op donderdag 31:  Iris van der Stelt
Dilemma's op donderdag 30: Simon Schouten
Dilemma's op donderdag 29: Daan Breeuwsma
Dilemma's op donderdag 28:
 Janneke Ensing
Dilemma's op donderdag 27: Roxanne van Hemert
Dilemma's op donderdag 26: Erik Jan Kooiman
Dilemma's op donderdag 25: Mathias Vosté

Dilemma's op donderdag 24: Floortje Mackaij
Dilemma's op donderdag 23: Bart Mol
Dilemma's op donderdag 22: Alexandra Ianculescu

Dilemma's op donderdag 21: Valentina Berga-Belloni
Dilemma's op donderdag 20: Yara van Kerkhof

Dilemma's op donderdag 19: Bianca Roosenboom
Dilemma's op donderdag 18: Pim Schipper
Dilemma's op donderdag 17: Francesca Lollobrigida
Dilemma's op donderdag 16: Annouk van der Weijden
Dilemma's op donderdag 15: Anna van den Bos
Dilemma's op donderdag 14: Vincent De Haître
Dilemma's op donderdag 13: Moniek Klijnstra
Dilemma's op donderdag 12: Jochem Uytdehaage
Dilemma's op donderdag 11: Margot Boer
Dilemma's op donderdag 10
Chris Huizinga
Dilemma's op donderdag 9: Suzanne Schulting
Dilemma's op donderdag 8: Anice Das
Dilemma's op donderdag 7: Gary Hekman
Dilemma's op donderdag 6: Thomas Kennes
Dilemma's op donderdag 5: Niels Mesu
Dilemma's op donderdag 4: Melissa Wijfje
Dilemma's op donderdag 3: Yvonne Nauta
Dilemma's op donderdag 2: Thomas Krol
Dilemma's op donderdag 1: Jouke Hoogeveen


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan