Tickets
Shop
Liveblog 01 feb 2023

Liveblog: Crispijn Ariëns en Sharon Hendriks winnen Alternatieve Elfstedentocht!

De zwaarste marathontocht van het jaar zal vandaag gereden worden: de Alternatieve Elfstedentocht. De echte kilometervreters komen bovendrijven. Volg alle updates via het liveblog!

Foto : Neeke Smit

Hoe kun je de race volgen? Naast het liveblog kun je de wedstrijd gedeeltelijk zien op de livestream van de organisatie van de Weissensee. Daarnaast kun je hier bekijken welke schaatsers op kop van het peloton rijden en wie er op achterstand liggen. 

15:01 uur
Met de leiders in het klassement, Sharon Hendriks (A6.nl) en Jordy Harink (Royal A-Ware), sluiten we af. Er staat nog een aantal Marathon Cups op kunstijs op het programma. Daarna zal er van 23 tot en met 26 februari op natuurijs in Luleå gereden worden, waar het klassement verder gaat. 


14:35 uur
Ook de mannen hebben hun bekers in ontvangst genomen. Het podium is bij hen als volgt:
1. Crispijn Ariëns (Reggeborgh)
2. Jordy Harink (Royal A-Ware)
3. Harm Visser (Jumbo-Visma) 

Foto : Neeke Smit


14:27 uur
De huldiging is begonnen. Het podium bij de vrouwen:
1. Sharon Hendriks (A6.nl)
2. Roza Blokker (PGM Bakker)
3. Merel Bosma (BDM-BTZ) wordt derde. 

14:16 uur
De gebruikelijke versnapering van Schrobbelèr valt in de smaak bij de kersverse winnares van de Alternatieve Elfstedentocht 2023.

Foto : Neeke Smit

14:03 uur
Het is gillen bij A6.nl. Winnares Sharon Hendriks: “Niet normaal!”

13:57 uur
Sharon Hendriks (A6.nl) wint de Alternatieve Elfstedentocht bij de vrouwen!
Roza Blokker (PGM Bakker) komt als tweede over de streep en Merel Bosma (BDM-BTZ) wordt derde. 

Foto : Neeke Smit

13:53 uur
Laura van Ramshorst is bijgehaald… Het loopt uit op een massasprint. Wie wordt de nieuwe winnares van de Alternatieve Elfstedentocht 2023?


13:49 uur
Het verschil is nog maar 15 seconden.... Ploeggenoot van Laura van Ramshorst bij Van Ramshorst Renault, Eline Jansen, probeert het peloton af te stoppen. 

13:39 uur
Voor Laura van Ramshorst uit Barneveld klinkt de bel voor de laatste ronde. Het verschil met het peloton telt 32 seconden. Kan ze deze voorsprong behouden richting een de eindstreep op het ijs?

13:35 uur
Namens Van Ramshorst Renault is er nog één koploopster bij de vrouwen: Laura van Ramshorst. Weet zij na haar zege in 2020 opnieuw te winnen en haar titel te prolongeren?

13:28 uur
De reactie van de schaatser van team Reggeborgh, Crispijn Ariëns, direct na zijn overwinning: “Je werkt hier lang naartoe.
Er wordt het afgelopen seizoen vaak gezegd dat ik mezelf wegcijfer, geen wedstrijden win, dat soort dingen. Ik heb de laatste tijd laten zien dat ik in orde en sterk genoeg ben om te winnen. Vanmorgen hebben we met elkaar samengezeten. Toen zei coach Roy Boeve: ‘Crispijn rijdt al heel het jaar de ballen uit de broek, nu is het tijd voor jullie om wat terug te doen.’”

De Brabander raakt geëmotioneerd bij het uitspreken van deze woorden. “Ik voel het respect van mijn teamgenoten en het is mooi om te zien dat het gewaardeerd wordt wat je doet. We doen het echt samen en dat hebben we met deze koers weer laten zien. Deze tocht was voor mij en als je het dan echt afmaakt, dan is dat supermooi! Dit was de belangrijkste die ik kon én wilde winnen. Het is heel lekker dat ik nu voor de tweede keer op het bord sta.”


13:24 uur
“Het is Crispijn Ariëns!”

13:23 uur
Crispijn Ariëns wint de Alternatieve Elfstedentocht 2023!! Na 2017 pakt de rijder van Reggeborgh opnieuw de overwinning. Jordy Harink (Royal A-Ware) wordt tweede en Harm Visser (Jumbo-Visma) komt als derde over de streep. 

Foto : Neeke Smit

13:20 uur
Nu is het Jeroen Janissen die licht voorop ligt!

13:18 uur
Achter Ronald Haasjes ruikt een trio van Royal A-ware bloed, in de personen van Den Hertog, Harink en Gelling

13:16 uur
Wordt het Ronald Haasjes??… de Nederlands kampioen marathon…. Op skeelers.

13:09 uur
Ronald Haasjes (Reggeborgh), Jeroen Janissen (OKAY-KPMS) beginnen als eerste aan hun laatste ronde. Verschil met Stefan Wolffenbuttel (VGR-Sport) en Ronald Kruijer (Bouwselect) is 4 seconden. Het gat met de rest is 13 seconden. 


13:05 uur
Peter Michael van A6.nl over een heel bijzondere ervaring op een Oostenrijks meer...

12:58 uur
De twee koploopsters Laura van Ramshorst (de laatste winnares in 2020 van deze Alternatieve Elfstedentocht) en Elsemieke van Maaren met 50 seconden voorsprong op het peloton.

12:51 uur
Het is nu 50 seconden voor de eenzame vluchter bij de mannen Björn Bakker
. Op het achtervolgende groepje heeft hij echter maar tien tellen.

12:49 uur
Gary Hekman, de winnaar van het ONK op zondag, is uit de koers met een nare elleboogblessure.12:41 uur
Bjorn Bakker, talent van Okay-KPMS ontsnapt uit de kopgroep. Mats Stoltenborg zet de jacht in. Meer weten over Bjorn Bakker? Lees het verhaal over hem van vorig jaar nog eens terug: Van Bronzen plak via rode kaart naar nieuwe ploeg.

13:38 uur
Bij de mannen grijpt het peloton de groep-Harink weer. Ondertussen hebben Elsemieke van Maaren en Laura van Ramshorst een voorsprong van 35 seconden.


13:33 uur
Harink, Visser, Ariëns, Van der Tuin, Mulder, Den Hertog en Haasjes wagen de sprong naar de koplopers. De acht koplopers hebben nog 1.34 minuten voorsprong. Stefan Wolffenbuttel is leeg, op, kapot en laat de koplopers rijden.

12:29 uur
Er zijn verschillende uitlooppogingen in de kopgroep, maar zonder succes… We zitten op ruim drie ronden van het einde
. De vrouwen moeten er nog vijf. Van Maaren en Van Ramshorst hebben hun medevluchtsters achter zich gelaten. 30 seconden is het verschil tussen de twee meiden vooraan en het peloton.

12:20 uur
Met nog zes ronden te schaatsen hebben de vier vrouwen nog 20 seconden voorsprong op het peloton. Van de 101 mannen zijn er nog 41 rijders in de race. Bij de vrouwen zijn er nog 42 rijdsters van de 82 vrouwen in actie.

12:17 uur
Ronald
Haasjes (Reggeborgh), Ronald Kruijer (Bouwselect-Bowupartners), Mats Stoltenborg (Jumbo-Visma) en Stefan Wolffenbuttel (VGR-Sport) ontsnappen uit de kopgroep.

12:11 uur
Laura van Ramshorst (Van Ramshorst Renault), Elsemieke van Maaren (BDM-BTZ), Janneke Elzinga (PGM Bakker) en Anne Leitz (Wokke Vastgoed) liggen voorop bij de vrouwen. Ze hebben een voorsprong van 27 seconden. Gary Hekman moet lossen uit het peloton bij de mannen. Ook Evert Hoolwerf is er niet meer bij.

12:07 uur
Mannenkopgroep kraakt, want de voorsprong loop terug tot 1.46 minuten.


12:05 uur
Femke Mossinkoff moet het vrouwenpeloton laten gaan. De voorsprong bij de mannen is ondertussen teruggelopen tot 2.20 minuten.

12:02 uur
Ronald Haasjes valt in de kopgroep. Zijn teamgenoten van Reggeborgh durfden het niet aan om de Nederlands Kampioen op de skeelers het alleen te laten opknappen. Evert Hoolwerf, Crispijn Ariëns en Gary Hekman sleuren aan het peloton. Het verschil is ruim twee minuten. Max van Honschoten, Indra Médard, Danny Stam (die na dit seizoen weg moet bij Ormer ICT en heeft laten zien wat hij in zijn mars heeft) en Douwe Boontsra hebben de koplopers moeten verlaten. 

11:57 uur
Bij de vrouwen is er geen aanvalslust te ontdekken, met een snelheid van ongeveer dertig kilometer per uur zijn er geen avonturiers. 

11:41 uur
De schaatsers van Reggeborgh zijn letterlijk bijgetankt voor de jacht op de koplopers, want ze rijden allemaal met camelbaks (drinkflessen). 

11:32 uur
Schaatsen en schrijven

Jessica Merkens (31) sluit vandaag een mooie serie optredens in Karinthië af, want de marathonrijdster/ auteur/ onderzoeksjournaliste bergt de schaatsen op. Hoewel de nostalgische gevoelens zich opdringen bij dit sportafscheid, meldde ze dinsdagavond dat de ‘focus nog op de wedstrijd ligt. Nog een keer knallen. Zin in. En leuk dat het samen komt’, was het slotzinnetje van haar bericht, waarmee ze verwees naar het onlangs gelanceerde, door haar geschreven boek ‘Op eigen houtje, de ongelooflijke verhalen van vrouwen in de Elfstedentocht’. Ze was blij met de honderd exemplaren die nu al zijn verkocht. Jessica heeft het overigens lang niet slecht gedaan op de Weissensee. Tussen 2015 en 2020 kwam ze alle keren dat ze reed aan de finish, met de elfde plaats in 2016 als beste notering. Kan ze inderdaad vandaag knallen? Ze bevindt zich voorin het peloton. 

11:29 uur
De groenen van Reggeborgh vinden het mooi geweest, zij voeren het tempo op in het peloton. Het verschil is teruggelopen naar vier minuten. 

11:20 uur
Sportchalet Viehhofen is vertegenwoordigd door Bouwe Boonstra in de kopgroep (voorsprong 4.50 minuten). Wil hij zijn coach Kurt Wubben, die dit seizoen afzwaait, een mooie klassering geven op de Weissensee? Benieuwd wat Wubben wel en vooral niet zal missen aan het leven als ploegleider? Lees dan het artikel: Iconisch vaarwel: marathonman Kurt Wubben.

11:12 uur
Als Kiel en Mossinkoff voor de dertiende keer onder de finishboog doorrijden, zit het peloton ze al op de hielen. Hun ontsnapping lijkt voorbij. 

11:01 uur
De voorste groep bij de mannen is een internationaal gezelschap. De Nieuw-Zeelander Peter Michael (A6.nl) en de Belg Indra Médard zijn met veertien Nederlanders op avontuur. Niet alleen rijders uit de Topdivisie zijn present, ook drie beloften: Danny Stam, Bjorn Bakker en Homme Jan de Groot. Het verschil? 4.37 minuut.

De koplopers | Foto : Glenn Wassenbergh

10:55 uur
Als Maaike Verweij en Arianna Pruisscher (beiden Albert Heijn Zaanlander) het vrouwenpeloton aanvoeren, loopt het verschil snel terug naar één minuut. 

10:49 uur
Terwijl de voorsprong van de zestienkoppige groep bij de mannen rond de vier minuten blijft schommelen, lopen de schaatssters van BDM-BTZ en Van Ramshorst Renault uit op het peloton, het verschil is nu twee minuten. Er is weinig animo om de jacht op het duo te openen.

10:38 uur
Esther Kiel en Femke Mossinkoff leiden nog steeds bij de vrouwen. Hun voorsprong is 1.11 minuut. Maar met nog elf rondes (ruim 95 kilometer) op het scorebord is het nog ver, zelfs voor de winnares van de Aart Koopmans Memorial en de houdster van het werelduurrecord. 

10:33 uur
Het verschil met de kopgroep bij de mannen is nog steeds 4.00 minuten halverwege de koers. De namen van de 16 rijders op een rij: Maikel Stam, Niels Immerzeel, Stefan Wolffenbuttel (alle drie VGR-Sport), Luuk Loohuis (Port of Amsterdam), Ronald Haasjes (Reggeborgh), Jeroen Janissen (OKAY - KPMS), Daan Gelling (Royal A-Ware), Peter Michael (A6.nl), Bjorn Bakker (beloften OKAY-KPMS), Mats Stoltenborg (Jumbo-Visma), Danny Stam (beloften Ormer ICT), Homme Jan de Groot (beloften Bouwselect-Bouwpartners), Indra Médard (SPROG), Douwe Boonstra (Sportchalet Viehhofen), Max van Honschoten (Talentploeg) en Ronald Kruijer (Bouwselect-Bouwpartners). 

10:21 uur
Marco van der Tuin, leider in het GP-klassement, in de problemen na valpartij. Twee ploegmaten wachten hem op om hem terug te brengen.

10:18 uur
Nog even wat blije energie tussendoor… Nadat de Alternatieve Elfstedentocht voor tourrijders twee keer werd uitgesteld de afgelopen week door de sneeuw, kon deze op dinsdag eindelijk doorgaan.
In totaal startten er 1033 deelnemers; 448 mannen haalden de finish van de 200 km, 89 vrouwen slaagden daarin. Op de 100 km waren er 127 mannen die deze afstand volbrachten, terwijl het aantal vrouwen 81 bedroeg. Het enthousiasme spatte ervan af bij Lieke van den Bogaart en Nicoline van Dolder van de organisatie:

10:10 uur
Jeroen Janissen, een van de koplopers bij de mannen, was eigenlijk niet van plan zo vroeg vooruit te schaatsen. Maar met ploegmaat Bjorn Bakker heeft hij vooraan assistentie; dat was dan weer wel het plan.

10:01 uur
Ian Quinn, Sjoerd Kleinhuis en Jan Willem Broos lijken wat aan de achterstand van het peloton te willen doen bij de mannen. Esther Kiel en Femke Mossinkoff pakken een gaatje van een half minuutje bij de vrouwen.

9:56 uur
Het peloton bij de mannen lijkt de situatie even te accepteren. Het drietal vrouwen is inmiddels ook weer teruggehaald. 

9:49 uur
De dubbel of nog beter: Peter de Vries, op de Weissensee aanwezig in de functie van ploegleider bij Jumbo-Visma, is de eerste rijder geweest die kon zeggen dat hij de Alternatieve Elfstedentocht twee keer heeft gewonnen. De Fries triomfeerde in 1996 en twee jaar later. In 2001 kon Erik Hulzebosch daar ook prat op gaan; hij won zijn eerste Alternatieve in 1994. Ruud Borst is eveneens tweevoudig laureaat (1997 en 2003), net als Frank Vreugdenhil in 2019 en 2020.

Een blik op de erelijst van de vrouwen leert dat er twee onmiddellijk bovenuit springen: Klasina Seinstra en Petra Grimbergen waren beiden vier keer de beste. Grimbergen etaleerde haar klasse in 2002 t/m 2005. Seinstra, bazin van de formatie A6.nl, kon drie keer op een rij winnen (1995 t/m 1997) en gaf nog een toegift in 1999.

Gretha Smit deed het evenmin beroerd: zij pakte drie keer de hoofdprijs. Dubbelaars zijn er ook genoeg: Alida Pasveer, Neeke Smit (fotografe Schaatsen.nl) en Daniëlle Bekkering werden twee keer toegezongen.

9:43 uur
4.25 minuten is de marge bij de mannen met nog veertien ronden te rijden. Bij de vrouwen is een drietal weggesprongen, en niet de minsten: Luna Jonkers, Sandra Dekker en Elsemieke van Maaren. Voorsprong is niet groot, zo’n tien seconden.

9:35 uur
En een terugblik op de Aart Memorial Koopmans bij de mannen: De winst ging maandag verrassend naar Marco van der Tuin.
“Mooi hè”, roept een uitgelaten Van der Tuin. “Ik dacht eerst: dit is een cadeautje van het peloton, want ik verwachtte het niet op zo’n korte afstand. Van de vier wedstrijden die we hier zouden schaatsen zou ik deze nooit hebben aangekruist. Te kort voor mij. Nu ik ’m heb is het wel handig bij het solliciteren. Ik moet weg bij OKAY, dus dat hoofdstuk is klaar…”. Het hele verhaal lees je hier: Aangeboden: Hardrijder met lange adem voor natuurijs

Foto : Neeke Smit

9:29 uur
Ondertussen even terug naar de vorige koers op de Weissensee. Op maandag werd de Aart Koopmans Memorial verreden, waar Esther Kiel van BDM-BDZ als eerste over de streep kwam. “Prachtig, super, ja, ik ben er heel erg blij mee", het is een standaardzinnetje dat Esther Kiel deze winter gedachteloos en inmiddels erg vaak opratelt. Na vier marathons op kunstijs pakte ze maandag haar eerste zege op de Spielplatz der Natur, het welbekende decor van de natuurijswedstrijden op de Weissensee.” Hier is haar volledige reactie terug te lezen.

Foto : Neeke Smit

9:21 uur
In de kopgroep van zestien zitten twee mannen met een B-nummer, oftewel de Beloftedivisie. Homme Jan de  Groot van Bouwselect-Bouwpartners eindigde al kort in het ONK (15e) en in de Aart Koopmans Memorial reed hij zich bijna in de eerste tien: 11e. Bjorn Bakker komt uit voor de B-ploeg van Okay-KPMS.

9:17 uur
Voorsprong bij de mannen groeit tot drie minuten. Bij de vrouwen houdt iedereen zich nog koest.

9:10 uur
Er is bij de mannen een grote kopgroep ontstaan van zestien man met 1.18 minuut voorsprong
. Grootste namen: Mats Stoltenborg, Jeroen Janissen en Ronald Kruijer.

9:01 uur
De barrage is geweest. Oftewel, de mannen hebben de vrouwen gepasseerd.


8:53 uur
Ook in de B’s actief, maar niet gestart in de Alternatieve Elfstedentocht: Leon Wenteler. Na twee niet erg geslaagde pogingen in het ONK en de Aart Koopmans Memorial zag de Pijnackernaar geen heil in de monstertocht. Omdat zijn formatie Groenehartsport.nl na dit seizoen ophoudt te bestaan, overweegt hij helemaal te stoppen met schaatsen.


8:47 uur
Bart Vreugdenhil, de werelduurrecordhouder van Port of Amsterdam, heeft de strijd al gestaakt. Aan zijn gescheurde pak valt op te maken dat hij een flinke schuiver heeft gemaakt. Ploegmaat Pijke Steenhuis is ook al afgemeld. Hij kampt nog altijd met de naweeën van een operatie aan een beknelde liesslagader. Niettemin wist hij op kunstijs toch een marathon in de Beloftedivisie te winnen, in Breda…

8:41 uur
Alle mannen zijn weer samengevoegd tot één peloton.


8:28 uur
Waar de vrouwen nog bij elkaar zijn, is de boel bij de mannen losgebarsten. Mathijs van Zwieten met het B-nummer 79 van Douma Staal heeft een gat geslagen van vier seconden, met acht man in de achtervolging.

8:21 uur
De opkomende zon op de Weissensee biedt een adembenemend plaatje...

Foto : Glenn Wassenbergh

8:16 uur
Twee oud-winnaars in pelotonsLaura van Ramshorst en Crispijn Ariëns staan vandaag bij voorbaat een beetje in de spotlights. De reden: zij zijn de enigen in het huidige marathonpeloton die de Alternatieve Elfstedentocht hebben gewonnen.

Laura’s zege, ze ging gepaard met een prachtig tranendal van een jonge vrouw die het niet kon bevatten dat zij de monsterreis over 200 kilometer het snelst had volbracht, ligt nog vers in het geheugen want de Barneveldse was de laatste gladiator op het meer in de Spielplatz der Natur. Ze had in 2020 bijna zesenhalf uur nodig om de rondjes te voltooien en klopte Emma Engbers (tweede) en Beau Wagemaker (derde). Laatstgenoemde maakte de afgelopen dagen veel indruk door op het ONK als vierde te finishen en na de Aart Koopmans Memorial het bruggetje van Bartlehiem te beklimmen omdat ze nummer 3 van de dag was geworden.

Bij de mannen moeten we vier edities terugbladeren om een naam tegen te komen die nog actief is en de Alternatieve Elfstedentocht op zijn palmares heeft staan. De allang uit Brabant ‘geëmigreerde’ Crispijn Ariëns (hij woont nu in Heerde) gaf in 2017 zijn ploegmaat Frank Vreugdenhil (winnaar van de laatste twee tochten in 2019 en 2020) en Niels Mesu het nakijken, overigens wel met een pijnlijke rekening van een paar onderweg gebroken ribben. Zijn laatste overwinning dateert van 15 januari 2022. De ploegmaten van Reggeborgh hebben er al op gezinspeeld dat Crispijn de afmaker van dienst zal zijn. Het zal niet eenvoudig worden hem af te leveren in een positie vanwaar hij de rest van het peloton zijn wil kan opleggen.

8:07 uur
In het mannenpeloton wordt verwoed geprobeerd een kopgroep te formeren, maar het tempo ligt zo hoog dat het nog niet echt lukt.

8:04 uur
De vrouwen hebben er twee rondes opzitten. Na wat kleine ontsnappingen, is het peloton nog bij elkaar.


8:00 uur
De mannen passeren voor het eerst het bevoorradingspunt.


7:45 uur
Ook de mannen zijn vertrokken.
101 rijders zijn met een temperatuur van -12 graden begonnen aan hun tocht van 200 kilometer. Eén van de rijders van Reggeborgh maakt direct met het gehele lichaam al even extra contact met het ijs...


07:30 uur
Het startschot heeft geklonken. 82 vrouwen zijn begonnen aan de Alternatieve Elfstedentocht van 2023.


7:26 uur
De vrouwen maken zich klaar voor de start


7:21
In 1975 werd in Finland de eerste editie van de Alternatieve Elfstedentocht georganiseerd door Aart Koopmans, omdat het in Nederland te warm was voor de tocht der tochten. 


7:14
De leiderspakken hingen er maandag al mooi bij. Esther Kiel en Marco van der Tuin zullen in het oranje aan de start verschijnen van de Alternatieve Elfstedentocht. Aangezien Grand Prix 1 op donderdag niet doorging, zijn de winnaars van Grand Prix 2, de Aart Koopmans Memorial, momenteel de leiders in het GP-klassement.


7:09
De Alternatieve Elfstedentocht op woensdag is de langste wedstrijd van de zes Grand Prix wedstrijden die worden verreden in Oostenrijk (Weissensee) en Zweden (Luleå: Grand Prix 4, 5 en 6) en is het hoogtepunt op de Weissensee. Vanwege de vele sneeuwval in Oostenrijk konden de eerste Grand Prix op donderdag en het Open Nederlands Kampioenschap op zaterdag niet verreden worden. Zondag barste het natuurijsfestijn eindelijk los en werd er afgetrapt met het ONK. Maandag stond Grand Prix 2, de Aart Koopmans Memorial, op het programma.

7:00
Over een half uur zullen de vrouwen van start gaan met de Alternatieve Elfstedentocht. Een kwartier later, om 7:45 uur beginnen de mannen aan de tocht van 200 kilometer. In totaal zullen er drieëntwintig rondes worden afgelegd. In dit liveblog houden we je op de hoogte van het laatste nieuws uit Oostenrijk. 
Via de vaste camera's van de Weissensee kun je een stukje van de wedstrijd volgen, klik hier voor de livestream

 


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan