Tickets
Shop
Nieuws 29 jan 2020

Van Ramshorst vol ongeloof: 'Ik heb gewoon gewonnen!'

Laura van Ramshorst heeft na een zware wedstrijd over het ijs van de Weissensee de Alternatieve Elfstedentocht gewonnen. De rijdster van CENNED kwam solo over de streep, nadat ze in de finale was weggereden uit een kopgroep van vijf. Emma Engbers kwam korte tijd na haar over de streep, Beau Wagemaker werd derde.

Foto : Vincent Riemersma

Gillend en juichend valt Van Ramshorst direct na de finish haar ploeggenoten in de armen. "Ik heb gewoon gewonnen", schreeuwt ze herhaaldelijk over het ijs. Als de eerste feestvreugde is bedaard en de ploeg op een bankje zit uit te hijgen, wordt de koers meteen kort nabesproken. "Lau, je staat gewoon op het bord", wordt er tegen haar gezegd, verwijzend naar het grote bord langs het meer waar alle winnaars van de Alternatieve Elfstedentocht op vermeld worden. Meteen klinkt er weer gejuich en gegil, waarna Ankie Ytsma droogjes toevoegt: "Past niet, je naam is te lang."

"Annelies, ik heb onderweg een liedje gezongen. Sterrenstof", zegt ze tegen de fysiotherapeut van de ploeg. Het nummer van de Jeugd van Tegenwoordig is een veel gedraaide plaat binnen de ploeg. "Het heeft zo'n lekker deuntje", vertelt Ytsma, die zelf in de laatste ronde nog teruggepakt werd door het aanstormende peloton. "Zij zegt altijd: 'als je kapot zit, zing een liedje'." En zo geschiedde. Dankzij haar ploeggenoten van CENNED kwam juist dat liedje in Van Ramshorst op. "Ik dacht: ik moet niet bezig zijn met winnen of verliezen, gewoon een liedje zingen en doorrijden."

Dankzij goed afstopwerk van CENNED, Mastermind en Nedflex bleef het aanstormende peloton ook in de laatste ronde nog op achterstand en kon de kopgroep van vijf strijden om de overwinning. Naast Wagemaker, Engbers en Van Ramshorst waren ook Jade van der Molen en Tessa Snoek overgebleven uit de groep van tien rijders die halverwege de koers aansloot bij een kopgroep van drie rijdsters, die al na twee ronden in de wedstrijd ontstond. In het peloton werd namelijk vooral gekeken naar oud-winnares Anne Tauber, die volgend jaar met Van Ramshorst bij BlueDune rijdt en dus waagde de groep de sprong. 

Foto : Vincent Riemersma

Van Ramshorst miste in eerste instantie die groep, maar kon uiteindelijk toch nog aansluiten. Met een overtal in de kopgroep konden ze de koers mooi uitspelen, met als resultaat de overwinning. Als ze weer een beetje bijgekomen is, vertelt ze dat het besef er nog niet helemaal is. "Ik kan het gewoon niet geloven. Ik heb nog nooit een wedstrijd gewonnen en dan win je de grootste wedstrijd die er überhaupt bestaat. Dat is toch niet normaal."

"Ik durfde nog niet te juichen, ik wist niet hoe ver Emma zat", vervolgt de kersverse winnares, die toegeeft niet om te hebben durven kijken, bang als ze was om te vallen. "Ik moest gaan van mezelf, rijden, rijden, rijden. Anders ga ik vallen. Ik hoorde Emma niet en toen kwam ik over de finish en won ik gewoon", vertelt ze met overslaande stem van enthousiasme. "We hadden zo'n sterke ploeg vandaag, dankzij hen heb ik het gehaald."

Top-10 Alternatieve Elfstedentocht
1. Laura van Ramshorst (CENNED)
2. Emma Engbers (Mastermind) op 0'01"
3. Beau Wagemaker (A6.nl) op 0'03"
4. Tessa Snoek (Nedflex) op 0'22"
5. Jade van der Molen (Palet Vastgoedonderhoud) op 0'26"
6. Janneke Elzinga (iMFARMING) op 0'53"
7. Manon Kamminga (A6.nl) op 1'11"
8. Elsemieke van Maaren (Palet Vastgoedonderhoud)
9. Britt Tjalma (Rekenservice-VGR)
10. Merel Bosma (Turner)

Bekijk hier de volledige uitslag.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan