Tickets
Shop
Marathon 28 jan 2023

Liveblog ONK: Gary Hekman en Ineke Dedden winnen ONK!

Eindelijk. De marathonschaatsers mochten zondagochtend van start voor het Open Nederlands Kampioenschap. Gary Hekman was de beste van de uitgedunde kopgroep, Ineke Dedden won de massasprint.

Foto : Glenn Wassenbergh

12:30 uur
Maandag staat de eerste Grand Prix op het programma: de Aart Koopmans Memorial. Om half acht starten de mannen voor tachtig kilometer, de vrouwen volgen om negen uur en schaatsen zestig kilometer. 

10:56 uur
De reactie van Hekman, direct na de finish: "Het was echt wel chaos. Na een paar jaar zonder Weissensee was het wennen, vooral door de scheuren in het ijs. De koers was een afvalrace door het sneeuwijs. Hollen en stilstaan, dat is niet mijn kwaliteit. Ik baalde dat de race was ingekort, want ik ben in orde. Lekker om eens een koers boven de honderd kilometer te winnen en ook nog een titel."

De afgelopen jaren kende de Kampenaar moeizame seizoenen. "Vorig jaar was ik ziek en heb ik bijna geen wedstrijd uitgereden. Daarvoor reden we niet vanwege corona. Ik ben 34, geen twintig. Het was moeilijk om terug te komen."

Hekman hield het hoofd koel en bekroonde het werk van zijn kompaan. | Foto : Glenn Wassenbergh

10:51 uur
Gary Hekman, één van de meest ervaren rijders van het peloton, is net als in 2011 en 2015 de Open Nederlands Kampioen op natuurijs. 

10:48 uur
Gary Hekman verovert de overwinning!
Het sleurwerk van zijn kompaan Crispijn Ariëns wordt beloond. Jordy Harink pakt zilver, Luc ter Haar brons. 

10:47 uur
Kopgroep weer bijeen! De poging van Den Hertog is voorbij. Harm Visser is gevallen, krabbelt op en probeert de aansluiting te vinden. Nog één kilometer.

10:45 uur
Den Hertog nog nipt aan de leiding. Ariëns en Hekman doen al het werk bij de achtervolgers. Jordy Harink, Daan Gelling (beiden Royal A Ware), Jeroen Janissen, Marco van der Tuin (beiden OKAY-KPMS), Harm Visser (Jumbo-Visma), Stefan Wolffenbuttel (VGR-Sport/Mechan Groep) en Luc Ter Haar (Bouwselect-Bouwpartners) profiteren van het werk van Reggeborgh. 

10:42 uur
Het gaatje van Sjoerd den Hertog is drie seconden. Gunt Ariëns hem die voorsprong om nieuwe demarrages te voorkomen? 

10:35 uur
Den Hertog hoort als eerste de bel. Mocht het de rijders van Reggeborgh lukken om het gat te dichten, heeft Jillert Anema nog twee ijzers in het vuur: Jordy Harink en Daan Gelling. 

10:32 uur

Demarrage Sjoerd den Hertog! De mannen van Royal A-ware proberen Crispijn Ariëns en Gary Hekman te ontregelen, die weer het gaatje mogen dichten. Het verschil is slechts zes seconden.

10:25 uur
Harink is achterhaald, het pact van veertien is weer samen. 

10:22 uur
Jordy Harink uit de stal van Jillert Anema probeert te ontsnappen uit de groep van veertien. Crispijn Ariëns moet in de achtervolging. De schaatser van Reggeborgh kan niet rekenen op zijn ploeggenoot Gary Hekman, die bungelt achteraan in de groep. 

Vier mannen proberen de oversteek te maken naar de koplopers: Mart Bruggink, Niels Overvoorde, Robert Post en Homme Jan de Groot. Hun achterstand is één minuut, even groot als hun voorsprong op het peloton. Nog twee rondes te gaan. 

10:20 uur
Eén van de veertien namen in de kopgroep is Marco van der Tuin. Kunnen we deze poging zien als open sollicitatie? 

Marco Van der Tuin (68) had en heeft nog lang geen zin om het schaatsen vaarwel te zeggen, maar hoorde zaterdag dat Okay-KPMS zijn contract niet meer verlengt. “De leiding zoekt een ander voor mij. Ik moet dus iets anders vinden, het liefst een team dat op professioneel niveau opereert, want zo probeer ik ook mijn sport te beoefenen”, reageert de 28-jarige Groninger die in het dagelijks leven als coach werkzaam is.

Het spreekt niet in zijn voordeel dat hij op kunstijs voornamelijk het vuile werk opknapt en daarom niet veel opzienbarende resultaten kan overleggen. Zijn kracht ligt dan ook op het natuurijs, getuige de korte klasseringen in Oostenrijk en Zweden. “Mijn hoogtepunten? Die moeten nog komen, want ik wil graag de Elfstedentocht en de Alternatieve Elfstedentocht in de toekomst winnen. Geloof me, ik ben tot veel meer in staat en dat hoop ik in elk geval ergens te mogen demonstreren”, aldus de man die sinds het seizoen 2015-’16 in de Topdivisie meedraait.

10:15 uur
De eerste reactie van Dedden: "Mijn overwinning in 2017 was heel mooi, omdat ik jong was en nog niet zoveel had laten zien. Dat je hem voor de tweede keer kan pakken, is bijzonder," vertelt de rijdster van BDM-BTZ. "Je zit hier al een week en kan niet schaatsen, terwijl je normaal drie à vier keer per week op het ijs staat. De twijfel slaat toe; hoe goed ben ik nou echt op natuurijs?" De vorm van Dedden bleek dus in orde. 

10:04 uur
Vorig jaar was Ineke Dedden al de koningin van het natuurijs. Van de vijf wedstrijden in Lulea wist ze alleen het Open Nederlands Kampioenschap niet te winnen. Achter Luna Jonkers pakte ze zilver. Na 2017 schrijft Dedden vandaag de tweede Open Nederlandse titel op haar naam. 

10:00 uur
Terwijl de vrouwen van BDM-BTZ het feestje kunnen vieren, is bij de mannen een kopgroep ontstaan met een voorsprong van een halve minuut. De veertien namen: 
Jordy Harink, Harm Visser, Marco van der Tuin, Crispijn Ariëns, Luc ter Haar, Gary Hekman, Chiel Smit, Jeroen Janissen, Sjoerd den Hertog, Stefan Wolffenbuttel, Daan Gelling, Christiaan Hoekstra, Ronald Kruijer en Casper de Gier

09:58 uur
Het rood-wit-blauw is voor Ineke Dedden!
 Ploeggenote Merel Bosma finisht als tweede, Sharon Hendriks derde. 

09:56 uur
En het trio is weer ingelopen... De massaspurt nadert. 

09:54 uur
Laura van Ramshorst, Sharon Hendriks en Esther Kiel hebben een lichte voorsprong! Kunnen zij dit vasthouden? 

Jordy Harink en Crispijn Ariëns kwamen als eerste onder de finishboog door bij de mannen, zij mogen nog vier rondes. Voor de vrouwen nadert de ontknoping. 

09:50 uur
De treintjes bij de vrouwen worden gevormd. De winnares van vorig jaar Luna Jonkers, Maaike Verweij en Ineke Dedden hebben goede papieren voor de winst. 

09:47 uur
Bij de mannen leidden enkele speldenprikjes niet tot een ontsnapping. Met nog vijf ronden op het scorebord is de gehele groep bij elkaar. 

09:43 uur
Maaike Verweij gevallen! Onder de finishboog ligt de favoriete op het ijs, maar ze sluit snel weer aan. Zal dit haar opbreken in de eindsprint? 

09:42 uur 
Als de vrouwen de bel horen, zijn de vier koplopers ingerekend. Eindigt het Open Nederlands Kampioenschap in een massasprint? Femke Mossinkoff en Ineke Dedden melden zich vooraan. 

09:40 uur
Esther Kiel, Loesanne van der Geest, Emma Engbers en Maaike Verweij proberen te ontsnappen uit het peloton. Nog ruim één ronde te gaan. 

09:34 uur
Aangepaste regels
Omdat dit ONK vanwege de gecompliceerde omstandigheden weer net wat anders is dan voorgaande edities, heeft de jury de regels enigszins aangepast. Rijders en rijdsters die worden ingehaald door de koploper of kopgroep, worden gesommeerd de wedstrijd te verlaten. Gewoonlijk gebeurt dat pas wanneer het peloton achteropgeraakte schaatsers dubbelt. Nog een niet onbelangrijke wijziging in de reglementen voor de race betreft de slotronde. Zodra de bel klinkt voor de laatste ronde bij de passage van de eerste rijder(s), hebben de deelnemers die erna volgen nog vier minuten de tijd om de finishlijn te passeren voor hun slotronde. Iedereen die na die vier minuten langskomt, moet de wedstrijd verlaten.

09:27 uur
Met nog twee ronden te gaan zitten de teams Van Ramshorst Renault (met werelduurrecordhouder natuurijs Femke Mossinkoff), BDM-BTZ (Merel Bosma en Elsemieke van Maaren) en Albert Heijn Zaanlander (Arianna Pruisscher en Maaike Verweij) voorin de groep. 

09:23 uur
Timo Verkaaik voerde even het peloton aan. Wat waren zijn verwachtingen voor de wedstrijd en zien we hem volgend jaar terug op de Weissensee? 

09:10 uur
De temperatuur op het Oostenrijkse meer is -7 graden. Met deze vorst zou zelfs je baard bevriezen...

Barre omstandigheden voor onder meer Gary Hekman. | Foto : Glenn Wassenbergh

09:04 uur
Het avontuur van Van Honschoten is na ongeveer een uur voorbij. De koers is nu echt losgebarsten. 

09:01 uur
De jacht op Max van Honschoten is geopend. Het tempo bij de mannen is opgevoerd en het lijkt niet lang meer te duren voordat de koploper bijgehaald wordt. 

En de vrouwen? Daar is nog weinig nieuws te melden. 

Het zonnetje is doorgebroken op de Weissensee. | Foto : Eigen foto

08:57 uur
Kromme schaatsen beter?
Een opvallende artiest zaterdagmiddag op een volle Weissensee, tussen de toerrijders die blij waren eindelijk een paar keer heen een weer te kachelen over het werkijs: Jeroen Janissen. Hij was in de ochtenduren ook een uur of anderhalf bezig geweest met de rest van Okay-KPMS, maar keerde na de middagpauze terug met zijn vriendin. “Ik heb nog wat zitten sleutelen aan mijn materiaal en het resultaat ervan wil ik nu even uitproberen”, vertelde de Haarlemmer. Hij had de punten van zijn schaatsen iets naar binnen gebogen, zodat ze tijdens het rijden ‘iets sneller terugdraaien’, zoals hij het uitlegde. Over het raceverloop in het ONK zei hij: “Hopelijk komt het tot een kopgroep zonder de snelste mannen van het peloton, wél met mij erbij. Want als ik het tegen iemand als Bart Hoolwerf moet opnemen in de eindsprint, wordt het een moeilijk verhaal.” Janissen reed twee keer eerder een ONK, met de 25e en 6e plaats als uitslagen, in die chronologische volgorde. “Als ik me nu opnieuw zo verbeter, moet het goedkomen…”

08:47 uur
Koploper Max van Honschoten (beennummer 33) is onderdeel van de Talentploeg, maar traint mee met de mannen van Reggeborgh. Daar staat hij onder andere met Evert (21) en Bart Hoolwerf (26) op het ijs.

Willem Hoolwerf, de derde doordouwer van de heiwerken-familie uit Eemdijk, hoef je normaal gesproken niet voorin de uitslag te zoeken. De 28-jarige rijder vervult namelijk op het ijs in dienst van Reggeborgh dezelfde functie als in het bedrijf dat ‘funderingen legt zonder overlast’: manus-van-alles. In deze sport betekent dat gaten dichten, ploegmakkers uit de wind houden of terugbrengen in het peloton na valpartijen of andere redenen.

Willem is overigens bezig aan zijn laatste maanden bij topformatie Reggeborgh. Zijn prestaties vallen deze winter tegen, en dat is vooral te wijten aan een gemankeerde voorbereiding (door ondermeer twee ziekenhuisopnames) en het feit dat hij vijftig tot zestig uur per week met de heimaterie bezig is. “Dan snap je wel dat het een wat lastige combinatie is: werken en schaatsen. Ik ben dan ook momenteel hard aan het nadenken wat ik zal doen: helemaal stoppen, of toch nog onderdak zoeken bij een team waar ik wat meer op m’n eigen manier het programma kan invullen”, aldus Hoolwerf.

08:39 uur
Omdat de natuurijskoersen langer en zwaarder zijn dan de Marathon Cups, is het belangrijk dat de schaatsers onderweg genoeg eten. Hier een impressie van de verzorgingspost.

08:31 uur
Max van Honschoten (33) houdt knap stand, al zal een solo van negentig kilometer te hoog gegrepen zijn. Zijn voorsprong is gegroeid naar 1.25 minuut als het rondebord op tien staat. 

08:29 uur
Er zijn meer mensen die al dan niet zeker afzwaaien na deze winter. Jessica Merkens (48, OCRE-Haak) is van plan haar tijd voortaan anders te besteden. De ploegleiding is op de hoogte van dat voornemen. Teamgenote van Merkens Janet Beers (5) heeft via social media laten weten dat ze ermee ophoudt. Van Ineke Dedden (19, BDM-BTZ) heeft teambaas Eelco Kooistra nog niets officieels gehoord, maar hij kent de hardnekkige geruchten over zijn schaatsster die eerder in januari twee marathons achter elkaar won. “Ineke roept elk jaar wel een keer dat ze wil stoppen, maar dan komt ze daar toch weer op terug. We hebben afgesproken dat we eerst het programma hier op de Weissensee afwerken, en daarna met de gehele ploeg om de tafel zullen zitten. Het is in elk geval mijn intentie in de huidige bezetting door te gaan. De sponsors hebben inmiddels aangegeven te blijven, dus dat is goed nieuws.”

De winnares van vier natuurijskoersen vorig jaar, welke rol speelt zij dit jaar op haar laatste(?) Weissensee? | Foto : Neeke Smit

08:22 uur
Het vrouwenpeloton kijkt nog naar elkaar, kort aangevoerd door Laura van Ramshorst. Waarschijnlijk zal het voor de winnares van de Alternatieve Elfstedentocht in 2020 het laatste wedstrijdweekje op de Weissensee zijn. Lees hier waarom ze wil stoppen. 

08:11 uur
Max van Honschoten (33) van de Talentploeg is uit het peloton weggesprongen. Hij heeft een voorsprong van een minuut. Krijg hij steun van medevluchters? Pijke Steenhuis, in de zomer geopereerd aan zijn liesslagader en daar nog hinder van ondervindend, heeft de koers al moeten verlaten.

Bij de vrouwen zijn er nog geen ontsnappingen.

08:04 uur
Naast de schaatsers en hun begeleiding is er een heel team van juryleden aanwezig om de wedstrijd in goede banen te laten verlopen. Voor Rudi Groenedal, een oud-marathonschaatser die in 1999 zelf voor het eerst op de Weissensee deelnam aan het ONK (15e plaats), is het de eerste keer dat hij als hoofdscheidsrechter fungeert. Hij is er geenszins van onder de indruk. De Groninger, in 1997 als veertiende afgevlagd in de Elfstedentocht: “Je kunt er heel ingewikkeld over doen, maar ook dit is gewoon een wedstrijd. Samen moeten we er het beste van maken. Meer niet.”

07:54 uur
Veelgehoorde namen bij de vrouwen zijn die van Merel Bosma (nummer 35) en nummer 19, Ineke Dedden (beiden van BDM-BTZ), Emma Engbers (63, Mastermind), Loesanne van der Geest (79, PGM-Bakker), Janneke Elzinga (27, PGM-Bakker), Laura van Ramshorst (10, Van Ramshorst Renault) en vanzelfsprekend de trotse aanvoerster van het klassement om de Marathon (kunstijs) Cup, Maaike Verweij (51, Albert Heijn Zaanlander).

07:49 uur
Het eerste rondje zit erop. De mannen passeerden na 14.21 minuut de finishlijn, het vrouwenpeloton had daar 17.31 minuut voor nodig. 

07:47 uur
Natuurlijk worden bij een speciale natuurijskrachtmeting als een ONK vele rijders en rijdsters naar voren geschoven als favorieten. Zou er iemand verbaasd zijn als Crispijn Ariëns (nummer 88, Reggeborgh) aan de haal gaat met de titel? Of zijn ploegmaten en broers Bart (26) en Evert Hoolwerf (21), die tandem van dezelfde groene brigade als Ariëns is nooit ver weg van de zege. Een ander mens dat het voorvoegsel oer verdient en daarom kanshebber is, heet Jordy Harink (66, Royal A-ware). Iets minder vaak genoemd, maar daarom niet minder gevaarlijk, zijn Jeroen Janissen (53, Okay-KPMS), natuurijsexpert Mart Bruggink (65, Bouwselect-Bouwpartners) en Marco van der Tuin (68), net als Janissen uitkomend voor Okay-KPMS. Laatstgenoemde zal extra gebrand zijn op een topsuitslag, want hij kreeg zaterdag te horen van de ploegleiding dat hij volgend seizoen geen deel meer uitmaakt van de formatie.

07:37 uur
Behalve de ‘echte’ buitenlanders als de Nieuw-Zeelandse kiwi Peter Michael van A6.nl (96), Ian Quinn (84, Royal A-ware) uit de Verenigde Staten, of Philip Due Schmidt uit Denemarken ((40, Novus) doen er ook enkele Vlamingen mee. In het vrouwenveld is Fran Vanhoutte (36, A6.nl) van de partij. Indra Médard (7, Sprog) behoort tot het mannenpeloton.

07:31 uur
We zijn gestart! Om half acht werd het mannenpeloton weggeschoten, ook de vrouwen zijn inmiddels onderweg. 

07:23 uur
Het ONK is deze eeuw al twee keer eerder gereden op 29 januari. De winnaars op een rijtje:

Peter Baars in 2005, bij de mannen
Baars, de vader van Igor die deze winter veel indruk maakt als marathonschaatser in het beloftepeloton, zegevierde achttien jaar geleden op het ijs van de Spielplatz der Natur. Hij was sneller dan Bert-Jan van der Veen en Arjan Mombarg.

Daniëlle Bekkering in 2005, bij de vrouwen
Deze Groningse had een abonnement op dit kampioenschap over de grens, want zij won in 2005 voor de derde opeenvolgende keer, en ook in de twee jaar erna bleek de natuurijsspecialiste de beste.

Ingmar Berga in 2014, bij de mannen (zie video hieronder)
De huidige assistent-ploegleider van Jumbo-Visma’s marathonploeg hield negen winters geleden Peter van de Pol en Sam Boon van de zege af, op 29 januari. Drie jaar nadien pakte Berga opnieuw de titel.

Mariska Huisman in 2014, bij de vrouwen
De Noord-Hollandse, zus van de in 2013 verongelukte Sjoerd Huisman (die ook een keer het Open NK op zijn naam bracht, in 2010), was een veelwinnares van deze wedstrijd. Mariska veroverde het rood-wit-blauw al twee keer (2011 en 2013) voor haar winst in 2014. Er volgde een vierde triomf op de Weissensee in 2015.

07:16 uur
De laatste voorbereidingen...

07:05 uur
Hoe kun je de race volgen? Naast het liveblog kun je de wedstrijd gedeeltelijk zien op de livestream van de organisatie van de Weissensee. Daarnaast kun je hier volgen welke schaatsers op kop van het peloton rijden en wie er op achterstand liggen. 

Zondag 29 januari 06:30 uur
Over een uur knalt het kanon van de Stichting Wintersporten, de organisatie achter de schaatsevenementen op de Weissensee, ten teken van de start van het Open NK. Jeroen Kraaij, commercieel directeur van de KNSB, schiet dan het mannenveld, 110 rijders sterk, op gang. Een minuut later is het de beurt aan Burgemeisterin van de Gemeinde Weissensee, Karoline Turnschek, om de 89 deelnemende vrouwen te laten vertrekken. Zij rijden negen ronden van 8,7 kilometer, de mannen moeten veertien keer rond.

Zaterdagavond 21:43 uur
Zondagochtend zullen de marathonschaatsers vroeg uit de veren moeten. Daarom sluiten we dit liveblog, maar niet voordat we nog even genieten van de prachtige plaatjes uit Oostenrijk. Tot morgen!

21:27 uur
Zondag staat het Open Nederlands Kampioenschap op het spel. Vorig jaar werd er wegens de coronamaatregelen niet op de Weissensee gereden, maar wel in het Zweedse Lulea. Jordy Harink boekte een indrukwekkende de zege op het ONK. De rijder van Jillert Anema bevond zich halverwege de koers ver in het achterveld. Toch won hij de wedstrijd.

Luna Jonkers verraste het gehele peloton door vroeg te demarreren en tot de finish weg te blijven. Een prachtig verhaal voor de belofterijdster, die in haar juniorentijd verlamd aan haar arm raakte. Helaas heeft ze niet kunnen schitteren in het rood-wit-blauw... Lees het gesprek met de marathonschaatsster hier.

Foto : Glenn Wassenbergh

21:03 uur
Achter de tochten op de Weissensee zit een gehele organisatie, onder leiding van Toine Doreleijers. Hij vertelt over het goede nieuws van zaterdagochtend.

20:39 uur
Omdat afgelopen zondag de laatste Marathon Cup in Alkmaar was, kwamen de meeste rijders maandag of dinsdag aan na een helse tocht. De sneeuw won het toen van het ijs, dus moesten de schaatsers op andere manieren de tijd doden. Van kampioenschappen rodelen tot het onderkomen vinden in een iglo en heel veel gezelschapsspelletjes. Bekijk hier de sfeerimpressie

20:08 uur
Vanwege de omstandigheden is de ronde ingekort tot 8,7 kilometer. De mannen zullen deze veertien keer schaatsen (120 kilometer i.p.v. 150), de vrouwen negen (80 kilometer i.p.v. 100). Omdat de randen van de vrijgemaakte banen slecht zijn, is het parcours smaller. De organisatie geeft de marathonschaatsers mee om op te passen langs de zijkanten, maar verwacht geen gevaar voor de veiligheid. 


19:48 uur
Vanwege de vele sneeuwval in Oostenrijk konden de eerste Grand Prix op donderdag en het ONK op zaterdag niet verreden worden. Zaterdagochtend betraden de ijsmeesters het ijs en kwamen tot de conclusie dat de kwaliteit goed genoeg is om een wedstrijd te schaatsen. Omdat op zondag de Weissensee ook druk wordt bezocht door de plaatselijke bevolking die wil schaatsen, moeten de wedstrijden wel om uiterlijk 11.00 uur afgelopen zijn.

19:30 uur
Over exact twaalf uur start het Open Nederlands Kampioenschap op de Weissensee. De marathonschaatsers hebben er lang op moeten wachten, maar zondag zullen ze de eerste wedstrijdmeters mogen afleggen. De koers voor de mannen start om 7:30 uur, de vrouwen volgen één minuut later. In dit liveblog houden we je op de hoogte van het laatste nieuws uit Oostenrijk. Via de vaste camera's van de Weissensee kun je een stukje van de wedstrijd volgen, klik hier voor de livestream


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan