Tickets
Shop
Marathon 30 jan 2023

Liveblog AKM: Marco van der Tuin en Esther Kiel winnen!

De eerste krachtmeting op de Weissensee is nog maar net achter de rug of het marathonpeloton maakt zich op voor de tweede wedstrijd: de Aart Koopmans Memorial. Marco van der Tuin verrast bij de mannen, Esther Kiel is de snelste in de sprint van de kopgroep.

Foto : Glenn Wassenbergh

11:00 uur
De koersen zitten erop. De toerrijders mogen nu het ijs betreden, ter voorbereiding op dinsdag. Dan zullen zij de Alternatieve Elfstedentocht rijden, die vorige week tweemaal geschrapt is wegens de sneeuw. Woensdag mogen de wedstrijdrijders aan hun 200 kilometer beginnen. 

10:50 uur
En zo schrijft BDM-BTZ de tweede wedstrijd op haar naam na de zege van Ineke Dedden op het Open Nederlands Kampioenschap. 

10:47 uur
Ook Blokker en Merkens zijn gefinisht, op de plekken vijftien en zestien. 

10:46 uur
Esther Kiel wint de Aart Koopmans Memorial!
Ze is in de sprint Maaike Verweij te snel af, Beau Wagemaker finisht als derde. 

10:45 uur
"Jansen is terug in het hok." Pruisscher doet nu een poging. 

10:43 uur
Eline Jansen probeert weg te komen. De vrouwen van BDM-BTZ reageren gelijk, maar kunnen het gat nog niet dichten. Nog een kilometer te gaan. 

10:38 uur
Het pokeren begint in de kopgroep. Toen het tempo daalde, sprong Laura van Ramshorst weg, maar ze werd snel weer ingerekend.

Nog een keer de namen: Esther Kiel, Elsemieke van Maaren, Merel Bosma (allen BDM-BTZ), Maaike Verweij, Arianna Pruisscher (beiden Albert Heijn Zaanlander), Laura van Ramshorst, Eline Jansen (beiden Van Ramshorst Renault), Janet Beers (OCRE/ Haak), Beau Wagemaker, Corina Strikwerda (beiden SKADI), Sharon Hendriks (A6.nl), Tessa Snoek (Mastermind), Olin Verhoog (WOKKE), Loesanne van der Geest (PGM Bakker). 

10:37 uur
Terwijl de vrouwenkoers haar climax nadert, de reactie van Marco van der Tuin, die zijn eerste wedstrijd won: "En dan gebeurt het hier, op de Weissensee, in zo’n grote wedstrijd", klonk het vol ongeloof. Eenmaal ontsnapt uit het peloton bouwde hij aanvankelijk een grote voorsprong op, tot de voltallige ploeg van Reggeborgh de achtervolging inzette. "Ik zag het gebeuren, maar had geen idee wat hun plan was. Werd het me gegund of wilden ze me echt terughalen. Ik ben volle bak doorgereden, maar zorgde dat ik met het ingaan van de laatste ronde nog een beetje over had."

Zijn voorsprong liep terug tot 20 seconden, maar daarna liep Van der Tuin toch weer uit. "Bij het ingaan van de laatste kilometer wist ik dat het goed zat, dat niemand me deze winst meer ging afnemen. Geweldig." Van der Tuin vertrekt aan het einde van het seizoen bij zijn ploeg Okay Fashion & Jeans en is op zoek naar een nieuwe werkgever. "Ik denk dat ik na vandaag toch wel een aardig cv kan overleggen."

10:34 uur
De verschillen zijn iets groter geworden. Jessica Merkens en Roza Blokker liggen 1.40 minuut achter de koplopers, het peloton moet 2.30 minuut toegeven. 

10:31 uur
Van de schaatssters in de kopgroep wist nog niemand de Aart Koopmans Memorial te winnen. De laatste vijf edities werden gewonnen door Marijke Groenewoud (2020), Manon Kamming (2019), Lisa van der Geest (2016), Mariska Huisman (2015) en Carla Zielman (2014). Zou Loesanne de tweede zege voor de familie Van der Geest binnen kunnen halen? 

10:26 uur
Het verschil groeit en groeit. Met ruim twee minuten voorsprong lijkt de winnares uit deze groep te komen. Wordt het een tweestrijd tussen Albert Heijn Zaanlander en BDM-BTZ? Die laatste ploeg heeft drie ijzers in het vuur (Kiel, Bosma en Van Maaren). Het team van Jillert Anema heeft beide rijders vertegenwoordigd: Maaike Verweij en Arianna Pruisscher. 

Zondag viel Maaike Verweij, vandaag revanche? | Foto : Vincent Riemersma

10:21 uur
De voorsprong van de kopgroep op twee achtervolgers (Jessica Merkens en Roza Blokker) is 1.10 minuut, het gat naar het peloton is 1.45 minuut. 

10:19 uur
Merel Bosma heeft de taak van haar ploeg BDM-BTZ gekregen om weg te springen, ditmaal met Loesanne van der Geest. Ook deze poging haalt het niet. 

10:14 uur
Met nog twee rondes op het bord is het verschil tussen de kopgroep en het peloton ruim één minuut. 

10:11 uur
Van de veertien vrouwen hebben Merel Bosma en Sharon Hendriks al eremetaal gewonnen op de Weissensee dit jaar. Tijdens het ONK van zondag eindigden zij als tweede en derde achter winnares Ineke Dedden. Met drie ploeggenotes in de kopgroep zal Dedden rustig volgen vanuit het peloton. 

10:06 uur
De namen van de koplopers: Esther Kiel, Elsemieke van Maaren, Merel Bosma (allen BDM-BTZ), Maaike Verweij, Arianna Pruisscher (beiden Albert Heijn Zaanlander), Laura van Ramshorst, Eline Jansen (Van Ramshorst Renault), Janet Beers (OCRE/ Haak), Beau Wagemaker, Corina Strikwerda (beiden SKADI), Sharon Hendriks (A6.nl), Tessa Snoek (Mastermind), Olin Verhoog (WOKKE), Loesanne van der Geest (PGM Bakker). 

09:57 uur
De kopgroep is weer bij elkaar, Snoek en Bosma zijn ingerekend. Nog drie ronden te gaan. 

09:55 uur
Merel Bosma en Tessa Snoek liggen aan kop van de wedstrijd, zij hebben een voorsprong van 33 seconden. 

09:51 uur
Hoe is de situatie bij de vrouwen? Ongeveer halverwege de koers is er een kopgroep van vijftien met onder anderen Maaike Verweij en Arianna Pruisscher (Albert Heijn Zaanlander), Elsemieke van Maaren, Esther Kiel en Merel Bosma (BDM-BTZ). 

09:50 uur
Prachtige beelden vanaf de Weissensee, Lars Woelders wacht de winnaar op.

09:40 uur
Blijdschap in het kamp van OKAY-KPMS. De speaker laat weten dat ploegleider Edward van Dijk met tranen in zijn ogen loopt. 

09:37 uur
Harm Visser lijkt als tweede te finishen, Jordy Harink als derde. Na de val van Visser op zondag, zal hij tevreden zijn met de medaille. Harink is één treetje gezakt ten opzichte van zondag, hij pakte bij het ONK zilver. 

09:36 uur
Marco van der Tuin wint de Aart Koopmans Memorial!
De grootste zege uit zijn carrière. 

09:33 uur
Met de handjes op de rug groeit het verschil naar veertig seconden. Het lijkt Van der Tuin te gaan lukken! De finish nadert. Het zou een prachtig visitekaartje zijn voor de rijder die voor volgend jaar nog geen ploeg heeft. 

09:29 uur
Het tempo wordt opgevoerd in het mannenpeloton, het gat nu 29 seconden. Kan Van der Tuin stunten?

09:28 uur
De kopgroep bij de vrouwen is ingelopen. 

09:27 uur
Van der Tuin loopt uit! Het verschil is nu veertig seconden.

09:23 uur
Als de bel klinkt, is de voorsprong van Van der Tuin geslonken naar 26 seconden. Kan de rijder van OKAY-KPMS een peloton op volle snelheid voorblijven? Kevin Hoekstra ging solo op jacht naar de koploper, maar lijkt gevangen te worden door het peloton.

09:19 uur
De winnares van 2020 bij de vrouwen, Marijke Groenewoud, is afwezig in Oostenrijk. Zij bereidt zich in Nederland voor op het Daikin NK Afstanden. Voor Groenewoud was de zege in de Aart Koopmans Memorial haar eerste natuurijsoverwinning. Enkele uren na de finish kreeg de schaatsster te horen dat ze gediskwalificeerd werd wegens hulp van Carien Kleibeuker, die geen ploeggenote was. De jury kwam vanavond tot dit besluit, op basis van eigen waarneming tijdens de wedstrijd, ingediende protesten en uitspraken van Groenewoud zelf die de ongeoorloofde hulp bevestigen. Maanden later werd de beslissing teruggedraaid.

09:10 uur
De grote ploegen van het mannenpeloton melden zich voorin om zich voor te bereiden op de sprint. Reggeborgh leidt de achtervolging. De voorsprong van Van der Tuin is 28 seconden. Twee rondes te gaan. 

09:08 uur
Het groepje koplopers bij de vrouwen is uitgedund. Esther Kiel, Beau Wagemaker, Laura van Ramshorst, Sharon Hendriks, Janet Beers en Arianna Pruisscher hebben negen seconden. 

09:07 uur
Het gat van Marco van der Tuin is iets gegroeid, 23 seconden nu. Maar de finish is nog ver. 

09:03 uur
Gelijk na de start vormt een kopgroep bij de vrouwen. De elf namen hebben een voorsprong van elf seconden: Sofia Schilder, Laura van Ramshorst, Esther Kiel, Arianna Pruisscher, Beau Wagemaker, Ankie Ytsma, Sharon Hendriks, Eline van Voorden, Heleen Docter, Janet Beers en Denise van der Hulst. 

 09:02 uur
De poging van Gelling hield niet lang stand. Inmiddels hebben we een nieuwe vluchter: Marco van der Tuin. Zijn voorsprong is twintig seconden. 

08:55 uur
De vrouwen zijn ook onderweg op het Oostenrijkse meer, waar het met -12 ongeveer vijf graden kouder is dan zondag. 

08:52 uur
Daan Gelling gaat op avontuur, blijft hij wel weg? De gemiddelde snelheid bij de mannen ligt op 36 kilometer per uur, vergelijkbaar met zondag. Mats Stoltenborg is uit koers. 

Foto : Glenn Wassenbergh

08:48 uur
Terwijl de mannen nog ruim drie keer de Weissensee rond zullen gaan, verzamelen de vrouwen zich bij de start. Hun tocht begint om negen uur en is zestig kilometer lang. 

08:41 uur
Het uitgedunde peloton heeft vijf rondes afgelegd. Bij het passeren van de finishboog liggen Mats Stoltenborg en Evert Hoolwerf op achterstand. Hoolwerf is zondag gevallen en heeft nog last van zijn bovenbeen. 

08:38 uur
De situatie in de koers is onveranderd. Af en toe proberen schaatsers zich los te weken van de grote groep, maar tot serieuze ontsnappingen heeft dat nog niet geleid. 

08:27 uur
Wie is de laatste winnaar van de Aart Koopmans Memorial? Wegens de coronapandemie werd deze klassieker enkele jaren niet gereden, dus moeten we terug naar 2020 voor de laatste editie met de zegetocht van Gary Hekman.. 

"Ik voelde me niet 100% fit, maar zei tegen Roy Boeve (toen ook Hekmans ploegleider, red.): 80% Gary Hekman is nog steeds aardig belangrijk voor de groep." De schaatser van AB Vakwerk zou de sprint aantrekken voor Evert Hoolwerf, maar omdat die tussen meerdere rijders opgesloten zat, ging Hekman voor eigen kansen en won zo de koers. 

08:19 uur
Kevin van der Horst leidt nu de dans. De ontsnappingen volgen elkaar in rap tempo op, waardoor rijders aan het eind van het peloton moeten lossen. Onder anderen Bart Vreugdenhil, houder werelduurrecord natuurijs, en Jorian ten Cate, eerste vluchter van de maandag, liggen op achterstand. 

08:18 uur
Na drie ronden vormt zich een kopgroep van negen, maar de schaatsers staan rechtop, dus lijken weldra bijgehaald te worden.  

08:13 uur
En de groep is alweer bij elkaar.  

08:11 uur
Kevin Hoekstra en Marco van der Tuin proberen nu weg te komen. Veel ontsnappingspogingen in het peloton, maar wie slaat het eerste serieuze gaatje? 

08:03 uur
Afgelopen donderdag zou de Aart Koopmans Memorial gereden worden, maar wegens de weersomstandigheden werd deze verschoven naar maandag. De koers is vernoemd naar de grondlegger van de Alternatieve Elfstedentocht. In 1975 werd in Finland de eerste editie georganiseerd door Koopmans, omdat het in Nederland te warm was voor een Elfstedentocht. 

07:55 uur
Ruben Ligtenberg was even ontsnapt, maar werd al snel weer teruggehaald door de kilometervreters. 

07:53 uur
Terug naar gisteren, hoe verliep de koers bij de mannen? Max van Honschoten was zondag de eerste avonturier, hij vertrok vroeg en bleef ongeveer een uur lang aan kop. Met nog enkele ronden op het scorebord, verhoogde het peloton het tempo en haalde de rijder van de Talentploeg terug. Een kopgroep van veertien man, waar alle drie de grote ploegen onderdeel van uitmaakten, kwam weg. Pogingen van Sjoerd den Hertog en Jordy Harink werden de kop ingedrukt door Crispijn Ariëns. Zijn ploeggenoot Gary Hekman maakte vervolgens het karwei af en werd Open Nederlands Kampioen.

Foto : Glenn Wassenbergh

07:45 uur
Bij het passeren van de finishboog is Ten Cate teruggehaald. De mannen van Royal A Ware nemen het initiatief. 

07:38 uur
Jorian ten Cate is voortvarend van start gegaan, hij springt gelijk weg. Zijn voorsprong is zeventien seconden. 

07:30 uur
101 mannen zijn begonnen aan hun tocht. 07:25 uur

Over vijf minuten zullen de mannen starten voor hun tachtig kilometerlange Aart Koopmans Memorial. De vrouwen beginnen hun race om 9:00 uur en schaatsen zestig kilometer. 


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan