Tickets
Shop
Voorbeschouwing 22 feb 2022

Wat moet je weten over de Challenge Cup & NK Kunstrijden?

Komend weekeinde staat het grootste Nederlandse kunstrij-evenement op het programma. Van donderdag 24 tot en met zondag 27 februari rijden de beste Nederlandse kunstrijders en enkele internationale toppers in het IJssportcentrum in Tilburg. Voor de schaatsers uit Nederland staat er een nationale titel op het spel. De blikken zullen vooral gericht zijn op Lindsay van Zundert, de eerste Nederlandse kunstrijder sinds 1976 die op de Spelen mocht schitteren en met een achttiende plaats teruggekeerd is uit Beijing.

Foto : Soenar Chamid

Rijders van over de hele wereld doen aan de Challenge Cup mee om punten te behalen voor deelname aan de wereldkampioenschappen in Montpellier voor hun internationale ranking. Daarnaast biedt dit gecombineerde toernooi jonge, aanstormende talenten vanaf 10 jaar de mogelijkheid om zich op mondiaal niveau te meten met hun leeftijdsgenoten.

In iedere categorie strijden de rijders uit Nederland ook om het Nederlandse Kampioenschap. Voor de Nederlandse senioren op de disciplines solorijden, paarrijden en ijsdansen zijn de NK tevens een kwalificatiemoment voor de WK Kunstrijden van 21 tot en met 27 maart in het Franse Montpellier. De junioren kunnen zich plaatsen voor het European Youth Olympic Festival.

Wie aan de Challenge Cup denkt, zal automatisch aan De Uithof denken. Al sinds de jaren ’80 vindt dit toernooi plaats in Den Haag. Dit jaar zal het IJssportcentrum in Tilburg voor het eerst het toneel zijn voor de Challenge Cup & NK Kunstrijden. Ook in 2023 en 2024 zullen de kunstrijders naar Tilburg afreizen voor deze competitie. Voor Tilburg en Nederland bieden de prestigieuze wedstrijden de kans om het kunstrijden naar een hoger niveau te tillen en tegelijkertijd de sport onder een groter publiek onder de aandacht te brengen.

Op wie moet je letten?
Omdat de Challenge Cup vlak na de Olympische Spelen plaatsvindt, zijn er weinig Beijing-gangers aanwezig, maar dit maakt het toernooi niet minder belangrijk. Voor Nederland zullen Lindsay van Zundert en Niki Wories bepalen welke vrouw afgevaardigd zal worden naar de WK Kunstrijden. Van Zundert lijkt de beste papieren te hebben na haar olympische optreden en heeft al aan de kwalificatie-eisen voldaan, maar is nog niet verzekerd van deelname aan de WK in Frankrijk. De twee Nederlandse vrouwen zullen het opnemen tegen de Amerikaanse Lindsay Thorngren, die de eerste Junioren Grand Prix van dit seizoen gewonnen heeft. Daarnaast werd ze in 2020 Amerikaans junioren kampioen. Een andere medaillekandidaat is Rino Matsuike. De Japanse werd in het seizoen 2020-2021 junioren kampioen van haar land en eindigde dit jaar als vijfde op het viercontinentenkampioenschap.

Bij de mannen is de Amerikaan Ilia Malinin de grote favoriet voor de eindzege. Hij won afgelopen seizoen zilver op de Amerikaanse Kampioenschappen achter de latere olympisch kampioen Nathan Chen, maar mocht desondanks niet naar de Olympische Spelen. De nummer drie en vier kregen voorrang boven Malinin, gebaseerd op eerdere resultaten, waarna een kleine rel in de Verenigde Staten ontstond. Nu doet Malinin mee aan de Challenge Cup om punten te verzamelen voor de WK. De rest van het deelnemersveld lijkt niet in de buurt te gaan komen van deze sterke Amerikaan.

Daria Danilova en Michel Tsiba zullen na een minder verlopen EK in Talinn, Estland, zich willen revancheren tijdens de Challenge Cup. Na een fout aan het begin van de kür wisten ze zich niet meer te herpakken en daarmee belandden ze op de laatste plaats. Nika Osipova en Dmitry Epstein zullen hun huid duur willen verkopen om kans te maken op de Wereldkampioenschappen in maart. Beide paren zijn aan elkaar gewaagd, dus de strijd om de Nederlandse titel en een ticket voor de WK lijkt helemaal open te liggen. Het Russische paar Karina Akopova en Nikita Rakhmanin is de grootste kanshebber voor de overwinning in Tilburg.

In de categorie senioren ijsdansen zou de strijd om de Nederlandse titel tussen de paren Hanna Jakucs/Alessio Galli en Chelsea Verhaegh/Sherim van Geffen gaan, maar het laatste duo heeft zich afgemeld. Jakucs en Galli kregen afgelopen januari de voorkeur boven Verhaegh/Van Geffen om deel te nemen aan de EK Kunstrijden. Na een moeizame voorbereiding op het seizoen door corona waren ze na afloop tevreden met hun score van 49.39, wat hun een vijfentwintigste plaats opleverde.

Bij de junioren dames zal de Tilburgse Julia van Dijk graag willen laten zien wat ze in haar mars heeft als ze optreedt voor eigen publiek. Dit seizoen reed ze al een Junioren Grand Prix en eindigde daar als dertiende. Ook Dani Loonstra heeft deelgenomen aan een Grand Prix, zij kwam toen op de twaalfde plaats terecht. Samen met Isabella Smit en Jolanda Vos zal ze het Van Dijk moeilijk willen maken.

Hoe kun je het volgen?
Je kunt hier je tickets voor de Challenge Cup bestellen. Alle wedstrijden zijn live te volgen via schaatsen.nl/live. Via schaatsen.nl en de Facebook- en Instagrampagina van de Challenge Cup houden we je op de hoogte van het laatste nieuws en uitslagen. Je kunt meer informatie vinden over de Challenge Cup & NK Kunstrijden op de kalenderpagina.

Donderdag 24 februari
12.45 uur: Openingsceremonie Challenge Cup
13.00 uur: korte kür advanced novice meisjes
16.50 uur: korte kür junioren mannen
18.30 uur: ritmische dans senioren ijsdansen 

Vrijdag 25 februari
08.00 uur: vrije kür basic novice jongens
08.10 uur: vrije kür basic novice meisjes 
09.30 uur: korte kür advanced novice jongens
10.20 uur: vrije kür advanced novice meisjes
14.30 uur: vrije kür junioren mannen 
16.55 uur: korte kür senioren mannen
19.30 uur: vrije dans senioren ijsdansen

Zaterdag 26 februari 
08.00 uur: vrije kür advanced novice jongens 
08.55 uur: korte kür junioren vrouwen
12.15 uur: vrije kür senioren mannen
15.30 uur: korte kür senioren vrouwen
18.55 uur: korte kür junioren paren
20.00 uur: korte kür senioren paren

Zondag 27 februari
08.00 uur: vrije kür junioren vrouwen
11.40 uur: vrije kür senioren vrouwen
15.20 uur: vrije kür junioren paren
16.20 uur: vrije kür senioren paren 


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan