Tickets
Shop
Nieuws 16 mei 2021

Talentcoach aan het woord: Stefano Donagrandi

In de rubriek 'Talentcoach aan het woord' stellen we de trainers van de KNSB Talent Teams voor. Deze week de Italiaanse coach van KNSB Talent Team Midden-Oost: Stefano Donagrandi.

Bio
Naam: Stefano Donagrandi
Leeftijd: 44 jaar
Woonplaats: Zuiderwoude
Team: KNSB Talent Team Midden-Oost
Carrièreverloop: De Italiaan Donagrandi begon zijn topsportcarrière als shorttracker, maar besloot over te stappen naar het langebaanschaatsen. Het hoogtepunt van zijn carrière behaalde hij in 2006 toen hij met de ploegenachtervolging goud veroverde op de Olympische Spelen in Turijn. In de jaren erna was Donagrandi assistent-coach van de Italiaanse nationale ploeg. In 2015 werd hij coach van Team Corendon. Sinds 2016 is hij werkzaam als juniorencoach bij de KNSB.

Wat kun je vertellen over het KNSB Talent Team Midden-Oost? 
"Ik ben de hoofdtrainer van Team Midden-Oost, deel midden, en we trainen veel samen met het deel oost van coach Johan (Freriksen, red.). Die samenwerking vind ik heel fijn, omdat we onderling veel technische kennis kunnen uitwisselen. Daarnaast is het voor de rijders ook prettig dat ze een grote groep teamgenoten hebben om mee te trainen."

Hoe zou je je eigen coachstijl omschrijven? 
"Ik ben niet streng, maar wel aanwezig op het ijs. Afgelopen seizoen vond ik het lastig dat ik door corona niet meer vanaf de boarding mocht schreeuwen naar mijn rijders. Als coach ben ik veel bezig met techniek. Als je het in percentages moet beschrijven dan is zeventig procent techniek en dertig procent kracht. Ik vind het ook belangrijk dat de rijders zelfstandig zijn en niet afhankelijk zijn van mij als coach."

Wat vind je het leukst aan coachen? 
"Om te zien dat rijders goed gemotiveerd zijn en doorzettingsvermogen hebben. Ik vind het zonde als ze alleen maar letterlijk doen wat de coach zegt. De schaatsers moeten zelf ook initiatief tonen. Het is geweldig als ze hun techniek sterk verbeteren en daardoor ook sneller worden. Een goede techniek is de basis van het schaatsen."

Waar let je op als coach?
"We zijn zoals gezegd veel bezig om de techniek te verbeteren en voortdurend de rijders te voorzien van feedback tijdens de training. Als ik samen met Johan op het ijs sta, voeren we soms ook videoanalyses uit. Maar daarnaast vind ik het ook belangrijk dat de schaatsers een ontwikkeling doormaken op zowel persoonlijk vlak als fysiek."

Wat heb je geleerd van je eigen coaches? 
"De bondscoach van de Italiaanse ploeg, Maurizio Marchetto, heeft mij destijds veel doorzettingsvermogen meegegeven. Ik ben veel geblesseerd geweest, maar je moet niet zomaar je doelen opgeven. Ook als het tegenzit, moet je er alles aan doen om je dromen en ambities waar te maken. Als het dan niet lukt, kun je in elk geval zeggen dat je er alles aan hebt gedaan om het te proberen, anders krijg je er spijt van."

Hoe leef je toe naar een belangrijke wedstrijd? 
"Ik zie een belangrijke wedstrijd niet anders dan een oefenwedstrijd. Het rechte stuk is altijd honderd meter en de bocht gaat altijd links af. Tijdens mijn olympische rit heb ik ook zo de wedstrijd benaderd. Anders krijg je te veel spanning. Dat probeer ik ook mee te geven aan mijn rijders, niet te veel druk op leggen."

Welk moment uit je trainerscarrière is je het meest bijgebleven?
"Tussen de Spelen van Vancouver en Sotsji was ik bondscoach van de Italiaanse ploeg. Daar heb ik verschillende rijders zien opgroeien van junioren tot senioren. Met name van Mirko Nenzi was het bijzonder, omdat hij van het inlineskaten kwam en met mij de eerste stappen op het kunstijs heeft gezet. We hebben veel aan de techniek gewerkt en uiteindelijk goede prestaties behaald zoals podium op de World Cups. Maar ook in Nederland heb ik veel pupillen zien doorgroeien, zoals Beau Snellink. Dat zijn wel de bijzondere momenten."

KNSB Talent Team Midden-Oost langebaan 2021/2022
Timo Lamme, Jorn de Vries, Vera van Ditshuizen, Tyche Warmsteker, Stein de Wit, Stijn Beekelaar, Stan van Vliet, Sanne Oosterwijk, Semmie Bakker, Janna Bolsius, Emma Kole, Tosca Mulder, Lara van Son, Lièn van Disselaar, Thomas de Lange, Rick Meijer, Loek van Vilsteren, Amée Hollanders, Jorian ten Cate, Ruben Ligtenberg, Loes Busser, Quinty Vos

Klik hier voor het transferoverzicht langebaan.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan