Tickets
Shop
Nieuws 09 mei 2021

Talentcoach aan het woord: Milan Kocken

In de rubriek 'Talentcoach aan het woord' stellen we de trainers van de KNSB Talent Teams voor. Hoe bereiden zij hun talenten voor op belangrijke wedstrijden? Deze week de coach van KNSB Talent Team Zuid: Milan Kocken.

Bio
Naam: Milan Kocken
Leeftijd: 35 jaar
Woonplaats: Utrecht
Team: KNSB Talent Team Zuid
Carrièreverloop: Tot zijn twintigste staat Kocken zelf op het ijs, waarvan de laatste drie jaar als topsporter. Hij rijdt verschillende NK's als junior, maar als (neo-)senior is het behalen van de absolute top ver weg en kiest hij bewust voor het trainerschap. Met een ST-4 diploma op zak gaat hij vanaf 2012 aan de slag bij verschillende topteams zoals team Koopjesdrogisterij. Een paar jaar later behaalt hij het Topcoach 5-diploma. Sinds 2016 is Kocken werkzaam voor KNSB Talent Team Zuid.  

Wat kun je vertellen over het KNSB Talent Team Zuid? 
"Toen ik hier vijf jaar geleden begon, lag de gewestelijke ploeg stil en was er eigenlijk niet veel voor talenten. We hebben in korte tijd een heel stabiele omgeving gecreëerd voor de rijders en daar zijn we erg trots op. Dat komt ook door de steun van de gemeenten Tilburg en Breda en de goede samenwerking met CTO Zuid. We trainen voornamelijk in Breda en Tilburg met een team van tien rijders."

Hoe zou je je eigen coachstijl omschrijven? 
"In eerste instantie observeer ik de rijders in wat ze doen en hoe ze de sport benaderen. Ik kijk vooral of ze een omgeving creëren die past bij topsport en of ze scherp zijn. Waar nodig kan ik soms ook confronterend zijn en de schaatsers een spiegel voor houden. Dan gaan we kijken wat er nodig is om de volgende stap in de ontwikkeling te zetten."

Wat vind je het leukst aan coachen? 
"Elke groep met rijders is verschillend, dus de processen die ze doormaken zijn ook heel verschillend. Wat dat betreft vind ik het leuk om al die persoonlijke ontwikkelingen te zien, en daar van invloed op te kunnen zijn. Tussen de 16 en 18 jaar veranderen ze als mens en worden ze volwassen. Het is leuk om dat te zien en daar deel van uit te maken." 

Waar let je op als coach?
"Ik let voornamelijk of het gedrag dat de schaatsers laten zien past bij de ambities die ze hebben. Waar nodig ga ik het gesprek aan en stuur ik ze bij. Ik zie graag dat ze leergierig zijn, commitment hebben voor de sport en openstaan voor feedback. Vooral dat laatste is met name in deze leeftijd erg belangrijk, omdat het de basis is om beter te worden. Anders gaat het sowieso niet lukken."

 Wat heb je geleerd van je eigen coaches? 
"Tot mijn twintigste heb ik geschaatst waarvan drie jaar als topsporter. Als ik daar aan terugdenk, denk ik vooral aan de enorme commitment die mijn coaches vroegen. Daar moest ik erg aan wennen, maar achteraf denk ik dat het wel een goede benadering is. Zonder commitment haal je het niet. Dat is mij wel erg bijgebleven, maar toch neem ik de stijl van mijn oude coaches niet echt mee naar mijn eigen rijders. In de twaalf jaar dat ik coach heb ik mijn eigen weg wel gevonden."

Hoe leef je toe naar een belangrijke wedstrijd? 
"Veel schaatsers hebben last van prestatiedruk of zenuwen, dus ik probeer ze bij hun taak te houden. Dat moet wel als ze de prestaties die ze voor ogen hebben willen bereiken. Toen ik net begon als trainer ervaarde ik ook wat spanning voor een wedstrijd, maar dat is in de loop van de jaren minder geworden. Ik hoop vooral dat de rijders goed presteren en het maximale uit zichzelf halen."

Welk moment uit je trainerscarrière is je het meest bijgebleven?
"Vijf jaar geleden, ik werkte destijds nog bij RTC Noord, kwamen alle vijf de deelnemers voor het WK Junioren uit mijn ploeg. Dat was best uniek, helemaal bij de junioren. En vorig jaar heeft binnen mijn team Jarle Gerrits (als A1) het NK Sprint en NK Allround gewonnen. Dat zijn wel de mooie momenten."

KNSB Talent Team Zuid langebaan 2021/2022
Swen Halferkamps, Thom Rooijackers, Geert Frijters, Bryant Boogert, Lotte Groenen, Teun van der Linden, Daan van der Elst, Joel Bom, Remco Stam, Danielle van Zanten

Klik hier voor het transferoverzicht langebaan. 


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan