Tickets
Shop
Nieuws 27 mrt 2021

Ramler ziet kansen: 'Denk dat Jorrit en ik een sterk team zijn'

Voor Victor Ramler had zijn eerste seizoen in dienst van Team Zaanlander bijna niet beter kunnen verlopen. De 24-jarige Amsterdammer maakte zijn debuut in de World Cup en reed voor het eerst in zijn carrière onder de 6.20 op de 5 kilometer. Dat zijn contract aan het eind van het seizoen met een jaar werd verlengd, was voor hem de kers op de taart. "Het is een mooi gebaar dat ze me graag willen behouden."

Foto : Soenar Chamid

Ramler, die vorige zomer het studentenleven inruilde voor het topsportersbestaan, zegt dat hij er stiekem wel vanuit ging dat zijn contract zou worden verlengd. Volgens de langeafstandspecialist bevalt de samenwerking van beide kanten goed en hebben zijn coaches Jillert Anema en Arjan Samplonius er alle vertrouwen in dat hij zich verder kan ontwikkelen. "Het is altijd leuk als ze je snel benaderen en vertrouwen in je uitspreken. Dat geeft een stukje zekerheid en tegelijkertijd veel motivatie", vertelt een gedreven Ramler. "Het afgelopen seizoen heb ik me al aardig verbeterd en ik heb het idee dat er nog veel meer uit te halen valt."

Sinds hij vorige zomer de overstap maakte van Team Port of Amsterdam/SKITS naar Team Zaanlander was het zijn doel om in ieder geval tot en met de Olympische Spelen bij de ploeg van Anema te blijven. Hoewel hij in zijn eerste maanden nog even moest wennen aan de nieuwe, professionele omgeving voelde hij zich al snel op zijn gemak. "M'n teamgenoten vingen me meteen goed op, ik voelde me gelijk welkom", glundert de 24-jarige rijder. "Het scheelt ook dat we allemaal dezelfde passie hebben en dat we er allemaal volle bak voor gaan. Wat dat betreft zijn we echt een hecht team", aldus Ramler, die niet kon voorkomen dat enkele oudgedienden hun afscheid aankondigden.

Zo maakten veelvraten Bob de Vries (36) en Arjan Stroetinga (39) aan het eind van afgelopen seizoen kenbaar te stoppen met schaatsen. De twee veteranen behoorden jarenlang tot de beste marathonschaatsers van het land, maar vonden het na een marathonloos seizoen mooi geweest. Een groot verlies, vindt Ramler. "Ik had graag een keer de koerservaring van Bob en Stroet willen meemaken, maar jammer genoeg gaat dat er nooit meer van komen", baalt de Noord-Hollander, die ook Crispijn Ariëns naar (het voormalige) AB Vakwerk zag vertrekken. "Ik weet zeker dat we ook volgend seizoen weer een mooi team op het ijs hebben staan."

Zenuwachtig
Ramler kende een succesvol debuutseizoen bij Team Zaanlander. Bij zijn eerste wedstrijd van het seizoen liet de Amsterdammer meteen een fors persoonlijk record op de 5 kilometer noteren (van 6.28,77 naar 6.19,80). Hoewel hij die tijd daarna niet meer kon evenaren, slaagde hij er bij het WK Kwalificatietoernooi in om zijn PR op de 1500 en 10.000 meter te verbeteren. Mede dankzij deze prestaties en de 'harde rondjes' in de trainingen reed hij zich in de kijker bij bondscoach Jan Coopmans, die Ramler meenam in de World Cup-selectie voor de mass start. "Ergens wist ik dat hij me in de gaten hield, maar ik had niet verwacht dat hij me zou selecteren", beweert hij.

Tijdens de tweede World Cup in Heerenveen mocht de Amsterdammer debuteren en bereikte hij samen met ploeggenoot Jorrit Bergsma de finale van de mass start. Terwijl Bergsma op kenmerkende wijze de overwinning uit het vuur sleepte, sprintte Ramler naar de zesde plek. "Het was heel vet om een World Cup te mogen rijden, al was ik er ook goed zenuwachtig voor", geeft hij toe. "Ik was benieuwd of ik stand kon houden tussen de internationale top en hoewel ik een paar kleine foutjes maakte, was het een hele mooie ervaring. Nu zou ik er graag nóg meer willen rijden om mezelf hierin verder te ontwikkelen."

Foto : Sander Chamid

Ramler ziet het wel zitten om in de toekomst vaker met de wereldkampioen van 2020 een mass start te rijden, zeker nu de vaste kompaan van Bergsma, Arjan Stroetinga, zijn carrière onlangs heeft beëindigd. "Ik denk dat Jorrit en ik een heel mooi en sterk team kunnen zijn. We hebben allebei snelheid en inhoud, maar uiteindelijk is het aan de bondscoach om te bepalen wie hij meeneemt naar de World Cups. Ik ga er in ieder geval alles aan doen om te laten zien wat ik in me heb", aldus Ramler, die naar eigen zeggen veel kan leren van zijn oudere ploeggenoot. "Jorrit heeft ervaring te over, dus zijn advies neem ik natuurlijk ter harte."

In eerste instantie hoopt Ramler op deelname aan de World Cups, maar ook de Olympische Spelen sluit hij niet uit. "Natuurlijk is het een droom om mee te mogen doen aan de Spelen, maar het zal moeten blijken of het realistisch is volgend jaar." Voor een plekje in de olympische selectie (de zogenaamde matrix) zal Ramler zich naar alle waarschijnlijkheid ook op een individueel nummer moeten plaatsen. Op zijn favoriete 5 kilometer is het niveau in de breedte echter ontzettend hoog, weet hij. "Ik ben er eerlijk gezegd ook nog niet zo mee bezig, ik ga gewoon een mooi seizoen tegemoet en dan zien we het wel."

Klik hier voor het transferoverzicht langebaan. 


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan