Tickets
Shop
Nieuws 28 jan 2021

Bart en Bob de Vries stoppen met schaatsen

In een marathonseizoen zonder wedstrijden hebben Bart (32) en Bob de Vries (36) besloten om per direct te stoppen met schaatsen. De marathonbroers maakten in november nog samen hun debuut op het Daikin NK Allround. Beiden kiezen nu volledig voor hun maatschappelijke carrière.

Foto : Hidde Muije

"De laatste maand zijn er echt dingen veranderd", legt Bart uit op skatenl.nl. "Er is een baan voorbijgekomen die bijna fulltime is. Dan blijft er weinig ruimte meer over voor schaatsen. Ik heb altijd alles gedaan voor de sport en dat is ook de manier waarop ik graag mijn sport wil bedrijven." Bart was veertien jaar actief op het hoogste niveau, waarvan de laatste zeven jaar bij Team OR Quest / Bouw & Techniek. De 32-jarige schaatser noemt zijn natuurijsoverwinning in Arnhem op 1 maart 2018 als hoogtepunt van zijn sportieve loopbaan. Hij won zes wedstrijden in de Topdivisie en schreef in 2018 het sprintklassement van de Trachitol Trophy op zijn naam. 

Als pupil van Jillert Anema maakte Bob liefst zeventien seizoenen deel uit van het peloton. De 36-jarige boer uit Haule kijkt vooral met trots terug op de drie Nederlandse titels die hij wist te behalen, vertelt hij tegenover Proskating. Hij won de titel op de vijf kilometer in 2011 (en WK-zilver op de tien kilometer), het NK Kunstijs in 2017 en het NK Natuurijs in 2010. "Ik denk dat het winnen van drie titels wel aangeeft dat ik behoorlijk allround was als schaatser", aldus Bob, die zijn titel op natuurijs koestert. "Toen stond ik er misschien nog niet eens zo bij stil, maar nu we weer een lange periode hebben zonder natuurijs merk je eigenlijk hoe bijzonder het is." Op het olympisch kwalificatietoernooi voor de Spelen van 2018 verraste Bob met de overwinning op de 5000 meter. In PyeongChang stelde hij echter teleur met een vijftiende plaats. 

Foto : Sander Chamid

Afscheid met debuut
De broers nemen afscheid met een debuutwedstrijd als laatste wapenfeit. Samen stonden ze eind november voor het eerst op een NK Allround in Heerenveen. "Eerst vond ik het best wel grappig, maar nu neem ik het hartstikke serieus en grijp ik deze kans met beide handen aan", vertelde Bart vooraf. De broers reden tegen elkaar op de 1500 meter, die werd gewonnen door Bart in een persoonlijk record. Ook op de 500 meter was hij, net als Bob, sneller dan ooit. Daarmee waren de gestelde doelen bereikt. Op het WK Kwalificatietoernooi in december verbeterde Bart zijn PR op de 10.000 meter. 

Zijn laatste overwinning als marathonschaatser boekte Bart in december 2019 in Alkmaar. Met hulp van zijn teamgenoten pakte hij als enige twee ronden op het peloton. "In 2011 versloeg ik hier mijn broer in de sprint van een kopgroep, maar deze is toch zeker net zo mooi", sprak de winnaar na afloop. Bob zegevierde voor het laatst in Zweden. In februari 2019 schreef hij de Grand Prix-finale Sea Ice Classic op zijn naam. Na een loodzware koers klopte hij Jouke Hoogeveen in een eindsprint: "Het hele seizoen gaat al niet zoals ik wil, dus dit is zeker een goedmaker. Heel lekker dat ik nu gewonnen heb."


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan