Tickets
Shop
Nieuws 03 okt 2020

Ramler laat langzaam studentenleven los: 'Nu ligt de focus op winnen'

Met twee titels op het studenten-WK en een contract bij het Team easyJet van trainer Jillert Anema zat Victor Ramler in maart op rozen. Een grote stap lonkte voor de 23-jarige Amsterdammer, die inhield dat hij iets minder student en iets meer topsporter zou worden. "Ik vond het een hele eer dat ze interesse in me hadden. Het is wel echt een stap. In deze ploeg rijden allemaal gasten waar ik tegenop kijk."

Foto : Hidde Muije

Waar Ramler zich eerste instantie rijk had gerekend, moest hij na de uitbraak van het coronavirus en het afhaken van easyJet even terugschakelen. “Het was onzeker, maar ze hebben me wel altijd gegarandeerd dat ik kon blijven.” Dat bleek inderdaad het geval. Marathonsponsor Royal A-ware redde de meubelen en zorgde ervoor dat de ploeg de trainingskampen kon afwerken. Intussen zit de eerste wedstrijd in het lichtblauwe pak er zelfs al op. Teamgenoot Crispijn Ariëns pakte de overwinning bij de eerste competitiewedstrijd mass start, zelf eindigde Ramler als negende nadat hij in de halve finale voor een clean sweep had gezorgd met Ariëns en Arjan Stroetinga.

De overheersing van zijn nieuwe ploeg tekent direct de omschakeling van zijn oude ploeg Port of Amsterdam/SKITS, waar hij drie jaar voor uitkwam. “Port of Amsterdam is echt een studentenploeg, waarin iedereen zich wil ontwikkelen als schaatser maar er ook wel wat naast doet”, legt Ramler uit. “Nu ligt de focus echt op winnen, al is het nog wel de vraag of ik dat zelf ook al kan.” Het palmares van Ramler is immers nog niet groot. Bij het grote publiek vestigde hij zijn naam met een onverwachte tweede plek op het NK Mass Start van 2018. Overdonderd dat hij door de valpartij van Gary Hekman en Simon Schouten ineens op kop lag, verloor hij destijds nipt van Douwe de Vries.

Zelfstandig
Om de stap naar de top te zetten verruilt Ramler langzaam maar zeker zijn geboortestad Amsterdam voor schaatsmekka Heerenveen. De knusse Jaap Edenbaan waar hij zijn eerste slagen op het ijs zette is vervangen door het ijs van Thialf, al heeft hij ook dingen moeten opofferen. “Zeker nu het seizoen gaat beginnen kan ik weinig in Amsterdam zijn, waar mijn vriendin, ouders en vrienden wonen. Tussen de trainingskampen kon ik er zelfs niet heen, omdat Amsterdam code rood is voor Duitsland. Dat was wel jammer, want het blijft wel mijn thuis. Gelukkig kan ik nu ook in Heerenveen verblijven.”

De student bèta-gammawetenschappen heeft zich in de afgelopen jaren ontwikkeld tot een schaatser die vrijwel alles kan, maar nog geen echte specialiteit heeft. Bij marathonploeg Port of Amsterdam/SKITS stippelde hij dan ook grotendeels zelf zijn pad uit, zodat hij ook zijn langebaanwedstrijden en mass starts kon rijden. “Ik koos zelf de wedstrijden uit, had vaak geen coach en moest altijd vervoer regelen. Het heeft mij geleerd dat je alleen heel erg ver kan komen. Dat heeft mij gebracht waar ik nu sta, alleen merk ik nu wel dat ik met teamgenoten train die supergoed zijn en professionele coaches heb die kunnen zorgen dat ik net dat stapje extra kan zetten.

Toch denkt Ramler dat hij niet zich volledig op het schaatsen zou willen richten. “Ik vind het eigenlijk wel lekker om iets ernaast te hebben”, stelt hij. “Ik denk wel dat ik fulltime schaatser kan zijn, alleen weet ik niet of ik er beter van word. Dat zou ik moeten beleven.” Een voltijdstudie zoals hij de afgelopen jaren deed, is misschien wel wat teveel van het goede. “Als het niet zou lukken, zou ik er vrede mee hebben om het op een lager pitje te zetten. Eerst maar eens kijken hoe het gaat lopen dit seizoen. Om je eigen twijfel weg te nemen moet je jezelf serieus nemen en er vol voor gaan. Dat heb ik gedaan.”

Mister Mass Start
Als zelfstandige schaatser kwam Ramler aan het begin van de zomer met zijn racefiets en grote skeelertas op het station in Heerenveen aan. Vanaf daar trapte hij de laatste kilometers weg naar de training. Zijn ervaren ploeggenoten zagen dat onmiddellijk en hebben hem intussen opgevangen. Jorrit Bergsma biedt hem nu vrijwel altijd een lift aan als het nodig is. Als jongeling heeft hij zijn draai dus wel gevonden in zijn nieuwe ploeg, al is de overgang ten opzichte van zijn jaren bij het RTC Noordwest en Port of Amsterdam/SKITS groot.

Foto : Hidde Muije

Ramler traint nu vaker dan ooit en doet nieuwe ervaringen op tijdens de trainingskampen in Livigno en Erfurt. Na afloop van de eerste mass start baalde hij al, omdat hij wilde meedoen om de zege. “Het geloof was er in ieder geval. Ik heb wel het gevoel dat ik een stap gemaakt heb, al is het moeilijk te voorspellen hoe het gaat zijn dit seizoen.” De alleskunner hoopt dat hij zich op alle fronten kan laten zien: zowel in de marathons, mass starts als op de langebaan. Door vaker finales te rijden hoopt hij voldoende ervaring op te doen om misschien zelfs een mass start te winnen.

“De mass start vind ik het mooiste onderdeel en daar ben ik ook het meeste voor gemaakt. In de mass start heb je maar één kans. Je moet gokken wat je gaat doen en het risico is groter. Kleine dingen kunnen het verschil maken.” Een van die dingen is het initiatief nemen in de wedstrijd. Dat wil Ramler dit seizoen vaker gaan doen. “Die tweede plaats in 2018 was een teken dat ik mee kan met de top. Nu is ook het vertrouwen er, omdat ik de kracht heb om het waar te maken. Toen overviel me het dat ik op kop reed, dat zal nu niet meer gebeuren.”


Deel dit artikel op
Gerelateerde artikelen
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan