Tickets
Shop
Marathon 26 feb 2021

Zevenvoudig Nederlands kampioen marathon Stroetinga stopt: 'Het is goed zo'

Marathonschaatser Arjan Stroetinga hangt zijn schaatsen aan de wilgen. De 39-jarige Fries wordt in mei voor de vierde keer vader en gaat zich richten op zijn werk als autoverkoper. De mass start twee weken geleden bij de WK Afstanden was zijn laatste optreden. Bij die wedstrijd greep Stroetinga zilver.

Foto : Sander Chamid

"Ik heb een mooie carrière gehad en kan nu nog zeggen dat ik in mijn laatste jaar met de besten mee kon", vertelt Stroetinga bij Omrop Fryslân. De specialist op de mass start overwoog niet om er met het oog op de Olympische Spelen in Beijing nog een jaar aan vast te plakken. "Ik heb me al zo vaak bewezen en toch geen startplek gekregen voor de Spelen. Niemand geeft me de garantie dat ik geselecteerd word. Het is goed zo."

In zijn lange carrière wist Stroetinga 58 marathonzeges te boeken op kunstijs. In totaal kroonde hij zich zevenmaal Nederlands kampioen marathon op kunstijs, waarmee hij momenteel recordhouder is. "Hier ga ik op mijn tachtigste in het bejaardenhuis op terugkijken. Al heb ik net mijn huis verbouwd, dus ik denk eigenlijk dat ik overal met de rollator doorheen kan", grapte hij na zijn zevende titel. Op natuurijs wist hij het Open NK op de Weissensee en de 100 van Eernewoude te winnen.

Ook op de langebaan was Stroetinga een meer dan verdienstelijk schaatser. Zo boekte hij vijf World Cup-overwinningen op de mass start en twee op de ploegenachtervolging. In 2015 wist hij bij de WK Afstanden in Heerenveen goud te veroveren op de mass start, een jaar later deed hij dat in Kolomna op de ploegenachtervolging. Op het nationaal kampioenschap mass start wist hij vier keer de titel te veroveren. 

Sinds 2006 kwam Stroetinga uit voor de BAM-formatie, die in 2014 overging in Royal A-ware. Bij die ploegen reeg hij onder de hoede van coach Jillert Anema de successen aaneen. De ploeg waar ook Jorrit Bergsma en Bob de Vries tot de vaste kern behoorden was jarenlang de overheersende ploeg in het marathonpeloton. 

In 2009 ondernam Stroetinga samen met Christijn Groeneveld, Jorrit Bergsma en Rob Hadders een poging om voor Kazachstan uit te komen in internationale langebaanwedstrijden. Het uiteindelijke doel was de ploegenachtervolging op de Olympische Spelen. De vier reden zelfs het nationale kampioenschap, maar kwamen uiteindelijk nooit bij internationale wedstrijden uit voor het land. In 2010 ging er een definitieve streep door het plan en besloten de mannen voor Nederland te blijven rijden.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan