Tickets
Shop
Voorbeschouwing 13 jan 2021

Wat moet je weten over het EK Allround & Sprint?

Het was lang wachten op de eerste internationale wedstrijd van het schaatsseizoen. Dit weekend is het dan zo ver: het EK Allround & Sprint gaat van start. Wie moet je dit weekend in de gaten houden en wanneer wordt welke afstand verreden? Wij zetten de feitjes voor je op een rij.

Foto : Margarita Bouma

Geschiedenis
Al in 1891 werd er voor het eerst een allroundtitel uitgereikt. Bijna ieder jaar heeft het Europees kampioenschap op de kalender gestaan, uitgezonderd de wereldoorlogen. Het eerste kampioenschap voor vrouwen werd pas gehouden in 1970. De mannen- en vrouwenwedstrijd werden oorspronkelijk gescheiden van elkaar gehouden, maar vanaf 1990 is het een gezamenlijk evenement. De mannen rijden de 500, 1500, 5000 en 10.000 meter, de vrouwen rijden hun vierkamp over 500, 1500, 3000 en 5000 meter. 

Sinds 2017 staat het EK Allround niet meer elk jaar op de kalender. In dat jaar werd het toernooi voor het eerst gecombineerd met een sprinttoernooi. Sindsdien wordt het gecombineerde EK Allround & Sprint om het jaar gehouden. Dat betekent dat dit jaar de derde editie van dit relatief jonge evenement verreden wordt. Na Heerenveen en Collalbo keert het EK weer terug naar Thialf. 

Recordhouder qua EK-titels is Sven Kramer. Hij veroverde twee jaar terug zijn tiende Europese allroundtitel en houdt daarmee Rintje Ritsma ver achter zich. De Beer van Lemmer staat op zes. Bij de dames heeft de Duitse Gunda Niemann acht titels in haar prijzenkast staan, Ireen Wüst volgt met vijf. Duitsland leidt bij de vrouwen ook het landenklassement met een totaal van 22, Nederland staat op 11. Bij de mannen leiden de Noren met 39. Nederland is al jaren aan een inhaalslag bezig en staat op 35. 

Gunda Niemann en Dmitry Shepel waren de Europese kampioenen van 2001 | Foto : Soenar Chamid

Collalbo 2019
Twee jaar terug werd dus voor het laatst een EK Allround en een EK Sprint gereden. Het was een enerverend weekend op de buitenbaan in het Italiaanse Collalbo, met name in het sprinttoernooi bij de mannen. Kjeld Nuis, vooraf een van de favorieten voor de titel, sneed op de eerste 1000 meter de binnenkant van de bocht af en werd hiervoor gediskwalificeerd. Hij accepteerde de beslissing van de jury echter in eerste instantie niet. Hij schudde de (Nederlandse) arbiter demonstratief de hand en pakte zijn accreditatie om zijn naam te kunnen lezen. Daags daarna maakte hij zijn excuses, maar bleef wel bij zijn standpunt dat hij geen overtredingen had begaan. 

Naast dat opstootje gebeurde er nog veel meer dat weekend. Zo reed de Nederlandse ploeg met rouwbanden in het pak als eerbetoon aan de recent overleden Paulien van Deutekom. Ireen Wüst, die goede vrienden met haar was, ging ondanks haar verdriet toch van start en eindigde na een zwaar beladen toernooi op de vierde plaats. Verder veroverde Antoinette de Jong haar eerste internationale allroundtitel, prolongeerde Kai Verbij zijn sprinttitel en stond Sven Kramer voor de tiende keer op de hoogste trede van het EK-podium nadat hij op de afsluitende 10.000 meter genoeg marge over hield op Patrick Roest.

Wie waren de vorige winnaars?
Sprint
2019: Kai Verbij en Vanessa Herzog
2018: niet verreden
2017: Kai Verbij en Karolina Erbanova (eerste editie)

Allround
2019: Sven Kramer en Antoinette de Jong
2018: niet verreden
2017: Sven Kramer en Ireen Wüst
2016: Sven Kramer en Martina Sablikova
2015: Sven Kramer en Ireen Wüst

Klik hier voor het volledige overzicht

Wie doen er mee namens Nederland?
Allround: Antoinette de Jong, Irene Schouten, Joy Beune, Patrick Roest, Marcel Bosker en Marwin Talsma.
Sprint: Jutta Leerdam, Femke Kok, Jorien ter Mors, Hein Otterspeer, Kai Verbij en Thomas Krol.

Jutta Leerdam eindigde in 2019 bij haar eerste EK als vierde | Foto : Soenar Chamid

Wie zijn de favorieten?
Zien we aan het eind van het weekend vier Nederlanders op de hoogste trede van het podium? Dat zou zomaar kunnen. In alle vier de toernooien zijn de Nederlandse schaatsers zeer kansrijk op de titel. Toch is er genoeg buitenlandse concurrentie. Vijfvoudig Europees kampioene Martina Sablikova is bijvoorbeeld ook naar Heerenveen afgereisd. De Tsjechische stayer greep al driemaal zilver en driemaal brons. 

Sablikova krijgt concurrentie van Antoinette de Jong, Irene Schouten en Joy Beune. De Jong zal haar titel met hand en tand willen verdedigen in dit seizoen zonder al te veel internationale wedstrijden. Ook de Russen komen met een sterk team, maar zullen zij om de titel kunnen strijden? Elizaveta Golubeva en Evgeniia Lalenkova maken in ieder geval kans op het eindpodium. Francesca Lollobrigida zal ook voor een podiumplek willen gaan. 

Bij de mannen is Patrick Roest de absolute topfavoriet. Buitenlandse concurrentie is er in de vorm van Sverre Lunde Pedersen en Bart Swings, die in de schaarse wedstrijdjes dit seizoen al een goede vorm lieten zien. De Rus Sergey Trofimov werd de afgelopen jaren vijfde op het EK en WK en is een outsider voor het podium. Namens Nederland kunnen Marcel Bosker en Marwin Talsma zich ook richten op een goede eindklassering. 

Pedersen werd al vier keer tweede op het WK, kan hij dit jaar Europees kampioen worden? | Foto : Soenar Chamid

Het sprinttoernooi bij de dames belooft zeer spannend te worden. Femke Kok en Jutta Leerdam vochten de afgelopen maanden een tweestrijd uit in de landelijke wedstrijden en stuwden elkaar tot ongekende tijden in Thialf. Of dat genoeg is om ook op internationaal niveau tot de top te behoren, zal dit weekend blijken. De Russinnen Olga Fatkulina, Daria Kachanova en Angelina Golikova zullen voor sterke tegenstand zorgen, net als de Oostenrijkse ploeggenote van Kok, Vanessa Herzog. 

Bij de mannen zijn de Nederlanders weer favoriet voor de titel. Kai Verbij kan voor de derde keer Europees kampioen worden, maar Thomas Krol en Nederlands kampioen sprint Hein Otterspeer zijn sterke concurrenten. Ook Håvard Lorentzen, olympisch kampioen op de 500 meter, zal zich tot de kanshebbers rekenen. Pavel Kulizhnikov staat op de reservelijst, maar met Viktor Mushtakov staat alsnog een sterke Rus aan de start. Mathias Vosté en Nico Ihle behoren tot de outsiders. 

Programma en uitzendtijden
Het belooft een lang weekend te worden voor de echte schaatsfans. Zaterdag en zondag begint het programma van het EK om 11.30 uur en duurt tot ongeveer 17.45 uur. #blijfthuis en #kijkschaatsen dus! Elke dag worden de allroundwedstrijden eerst gereden, daarna volgt het sprinttoernooi. De wedstrijden zijn te volgen bij de NOS op televisie of via de livestream op nos.nl. Op schaatsen.nl/live zenden we ook de livestream uit. 

Klik hier voor alle informatie over het EK Allround & Sprint.

 


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan