Live
Shop
Nieuws 13 jan 2019

Kramer heerst weer en pakt tiende Europese titel

Sven Kramer heeft op de slotdag van het EK Allround in Collalbo laten zien nog altijd de koning van het allrounden te zijn. De negenvoudig Europees kampioen moest op de slotafstand zijn meerdere erkennen in Patrick Roest, maar hield genoeg over voor zijn tiende titel. Sverre Lunde Pedersen pakte het brons.

Foto : Soenar Chamid

Op de 1500 meter had Kramer al een klein gat geslagen ten opzichte van de concurrentie. "Ik wist niet dat ik dit in huis had. Ergens wel, anders was ik hier natuurlijk niet geweest. Maar wat er ook gebeurt, ik ben al blij met hoe het nu gaat", gaf een tevreden Kramer aan. De ervaren Fries ging de slotafstand met 2,36 seconde voorsprong op zijn ploeggenoot Roest. "De 10.000 meter en ik zijn sowieso geen vrienden, maar ik heb meer goede gereden dan slechte. Pedersen staat er ook nog dicht op, maar ik denk dat het tussen ons tweeën gaat."

De voorspelling van Kramer kwam inderdaad uit. Pedersen reed een vlakke 10.000 meter, maar had niet de snelheid om de lage rondetijden vast te houden. In de slotronde leverde hij ook nog zijn voorsprong op het schema van Douwe de Vries in. In het klassement stelde de Noor wel zijn derde plaats veilig. De Vries eindigde als derde op de slotafstand.

Foto : Soenar Chamid

Ook Kramer en Roest vertrokken op het schema van hun ervaren ploeggenoot. Kramer nam het initiatief, maar zijn jongere opponent bleef goed in het spoor. Met tien ronden te gaan ging de gashendel langzaam maar zeker open en vergrootte Kramer zijn voorsprong. In de slotfase kwam Roest nog sterk terug, maar hij kwam tekort voor de ritzege. 

"Het ging best vlotjes eigenlijk. Dit was mijn eerste 10 sinds Amsterdam vorig jaar, dus heel zelfverzekerd was ik niet (hij werd zesde, red.). Toen ik op het grote bord zag dat Patrick eraan kwam, moest ik hem wel goed opvangen. Dat lukte gelukkig. Hij kan dan wel harder rijden, maar was al te ver van achter. De aanval is de beste verdediging hè", lacht de kersverse kampioen.  

Klik hier voor alle uitslagen. 


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan