Tickets
Shop
Nieuws 11 jan 2019

Verbij en De Jong starten EK ijzersterk, diskwalificatie voor Nuis

Antoinette de Jong heeft op het EK Allround een goede stap gezet naar haar eerste Europese titel. De 23-jarige rijdster van Team Jumbo-Visma zegevierde op de 500 en 3000 meter. Kai Verbij zette daarentegen een goede stap om zijn Europese sprinttitel te verdedigen. De sprinter van Team Reggeborgh won de eerste 500 en 1000 meter.

Foto : Soenar Chamid

Kjeld Nuis imponeerde met een razendsnelle 1000 meter (1.08,38), maar zag vervolgens achter zijn naam een DQ staan. De tweevoudig olympisch kampioen raakte in de laatste rit tegen Thomas Krol een blokje aan en werd daarvoor gediskwalificeerd. Volgens Nuis, die zichtbaar gefrustreerd was, was de diskwalificatie onterecht. "Ik heb echt niet afgesneden, geen centimeter!"

Ook Krol, ploeggenoot van Nuis, kende weinig fortuin. De debutant ging in de laatste bocht onderuit en kan een goed klassement wel vergeten. Verbij had in de rit ervoor al een baanrecord gereden. Zijn tijd van 1.08,97 was tevens goed voor een wereldrecord op buitenijs. De sprinter, die twee jaar geleden Europees kampioen werd in Heerenveen, bleef op de 1000 meter Victor Lobas uit Rusland en Håvard Lorentzen voor. 

Door zijn twee overwinningen heeft Verbij een uitstekende stap gezet naar prolongatie van zijn titel. De voormalig wereldkampioen sprint heeft op de 500 meter een voorsprong van acht tiende op Lorentzen en negen tiende op Henrik Fagerli Rukke. Krol moet het doen met een negentiende plek. De diskwalificatie van Nuis en de val van Krol hebben geen consequenties voor de tickets voor het WK Sprint volgende maand in Heerenveen. Dat blijven er drie.

500 meter
Kai Verbij was eerder op de dag de beste op de eerste 500 meter. In een tijd van 35,23 bleef de rijder van Team Reggeborgh Henrik Fagerli Rukke (35,36) en Kjeld Nuis (35,47) voor. Voor Nuis was dat een prima tijd, omdat hij onder meer olympisch kampioen op de 500 meter, Havard Lorentzen voorbleef. De Noor werd met een tijd van 35,58 vierde. Thomas Krol (36,00), die het EK Sprint pas laat in zijn schema had gezet, kwam niet verder dan de twaalfde plek, één plek achter de Duitser Nico Ihle.

EK Allround
Antoinette de Jong begon het EK Allround uitstekend. Op de 3000 meter was de 23-jarige Friezin net iets sneller dan Martina Sablikova (4.04,08 om 4.08,22), die in het klassement opschoof naar de vierde plek. Na twee bronzen plakken op rij lonkt voor De Jong haar eerste Europese titel allround, maar ze wil niet te vroeg juichen. "Hard rijden en winnen op de eerste dag is mooi, maar dat moet ook op de tweede dag nog even gebeuren'', sprak De Jong nuchter bij de NOS. "Ik begin in elk geval met een goed gevoel aan de 1500 meter.''

Ireen Wüst ging in haar rit op de 3000 meter snel van start, maar kon het tempo niet volhouden. Zij kwam uiteindelijk als zevende over de streep in een tijd van 4.14,61. Wüst staat na twee afstanden nog wel op de derde plek, op een kleine vijf seconden van De Jong op de 1500 meter. "Winnen wordt heel lastig. Ik moet wel reëel blijven en ga voor een podiumplek."

Wüst woonde afgelopen woensdag de uitvaart van Van Deutekom bij. Ze was de voorbije maanden nauw betrokken bij haar doodzieke hartsvriendin. Voor de vijfvoudig olympisch kampioene was afzeggen voor de EK in Italië echter geen optie. "Dat zou Paulien ook nooit hebben gedaan'', liet Wüst bij de NOS weten. "De knop moest om, maar dat bleek best wel pittig. Tijdens de warming-up voor mijn 500 meter waren op het grote beeldscherm mooie foto's van Paulien te zien. Die kwamen wel weer even binnen. Ik rijd hier als eerbetoon aan Paulien. Ik wil gewoon een beetje genieten van de zon en van het publiek. Paulien rijdt met me mee.

Carlijn Achtereekte, debutant op het EK Allround, noteerde op 'haar' 3 kilometer de vierde tijd (4.11,93). De olympisch kampioene op deze afstand staat daarmee op de zesde plaats in het algemeen klassement. Haar achterstand op De Jong bedraagt inmiddels zeven seconden op de 1500 meter.

500 meter
Eerder op de dag deelde Antoinette de Jong al een fikse klap uit aan haar concurrentie. De 23-jarige rijdster van Team Jumbo-Visma was op de 500 meter de snelste van het hele veld. Met een tijd van 39,19 - haar vierde tijd ooit gereden op deze afstand - was ze ruim een halve seconde sneller dan Ireen Wüst die als vierde eindigde.

Wüst noteerde een tijd van 39,72 en eindigde daardoor net buiten het podium. Elizaveta Kazelina (39,26) en Francesca Lollobrigida (39,56) eindigden respectievelijk als tweede en derde. Carlijn Achtereekte, de derde Nederlandse op het EK Allround, kwam als tiende over de streep in een tijd van 40,91. Zij rekende in haar rit af met Martina Sablikova (40,95).

Lees hier alles over het EK Allround & Sprint. 


Deel dit artikel op
Gerelateerde artikelen
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan