Tickets
Shop
Nieuws 22 nov 2020

Derde nationale allroundtitel voor De Jong: 'Zenuwen omgezet in goede energie'

Onder toeziend oog van haar familie, via FaceTime, werd Antoinette de Jong zondag voor de derde keer gehuldigd als nationale allroundkampioene. De 25-jarige Friezin gaf haar voorsprong na de winst op de 1500 meter niet meer uit handen op de 5000 meter. Na afloop ging het echter vooral over de afmelding van Jorien ter Mors.

Foto : Soenar Chamid

Op de 1500 meter had De Jong haar zogenaamde vechtmodus aangezet. De rijdster van Team Jumbo-Visma was erop gebrand een goede race neer te zetten, nog beter dan op de Daikin NK Afstanden. In een rechtstreeks duel met klassementsleider Jorien ter Mors deelde De Jong een tik uit. Ze had geleerd van drie weken geleden en ging dit keer meteen met het gas erop.

Na een wisselvallige eerste dag had coach Jac Orie alles weer even helder op een rijtje gezet voor De Jong. "Ik was vanmorgen nog wel heel zenuwachtig, maar ik heb die zenuwen op een goede manier omgezet in energie voor de 1500 meter. In plaats van dat ik compleet vastliep en verkrampt aan het rijden was, deed ik dat nu niet. Ik kon gelijk mee met Jorien, dat was een goede afleiding."

Niet minder zwaar
Na de 1500 meter meldde Ter Mors zich af voor de 5000 meter en schoof De Jong door naar de leidende positie. "Ik was kapot, moest bijna overgeven en mijn hartslag zat in mijn keel", illustreert De Jong de zware omstandigheden. Ze kon de knop toch snel weer omzetten om de strijd in haar voordeel te beslechten tegen Melissa Wijfje. "Ik dacht: ik heb vijf seconden op haar, gewoon rustig blijven en controle houden in de race. Dat heb ik gedaan."

De Jong kan begrijpen dat Ter Mors met andere doelen dit toernooi is ingegaan. Maar afmelden voor de slotafstand terwijl je aan de leiding gaat, dat zou de allroundster nooit doen. "Dat kan niet in mijn hoofd. Ik snap dat een vijf kilometer voor een middellangeafstandsrijder niet heel leuk is, maar voor mij is het niet minder zwaar. Ik wil zo graag dat het soms frustrerend is dat het in mijn hoofd zo'n chaos is, maar het is ook weer een voordeel dat ik niet opgeef."

Het deert haar niet dat het na afloop veelal over de afmelding van Ter Mors gaat. "Ik heb een titel, voor mij is dat belangrijk en niet waar anderen over praten." Naast die Nederlandse titel stelde De Jong ook een ticket veilig voor het EK Allround. "Dat geeft een rustgevend gevoel, omdat ik in deze onzekere coronatijd in ieder geval wel de zekerheid heb dat ik het EK mag rijden. Dat vind ik ontzettend gaaf, zeker omdat het ook in Thialf is."

Inhaalrace
Achter De Jong en Wijfje was Reina Anema de lachende derde. De rijdster van Team FrySk won de afsluitende 5000 meter (7.03,35) en pakte daarmee de bronzen medaille in het eindklassement. Nadat ze zaterdag de 500 meter verknalde, moest Anema beginnen aan een inhaalrace. "Ik zag het niet echt gebeuren dat ik het podium zou halen."

Voorafgaand aan het toernooi was Anema in eerste instantie al helemaal niet bezig met een podiumplaats. Vlak voor de start meldden Ireen Wüst, Irene Schouten en Carlijn Achtereekte zich echter af met een blaasontsteking en blessures. Anema wist dat haar kansen zodoende wat groter werden. "Wie er niet is, hoef ik niet te verslaan."

Na twee zilveren medailles op de Daikin NK Afstanden was de schaatsster uit Gorredijk erg content met de overwinning op de vijf kilometer. "Het voelt alsof ik echt iets gewonnen heb, maar eigenlijk is het niets", lacht ze. "Ik ben blij dat het nu gelukt is om de vijf kilometer te winnen. Bij de uitreiking van het allroundtoernooi zal de vreugde over de derde plek ook zeker komen."

Klik hier voor de volledige uitslagen.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan