Live
Shop
Nieuws 22 nov 2020

Ter Mors verdedigt afmelding: 'Ik wil mezelf niet over de kop jagen'

Jorien ter Mors ging op het Daikin NK Allround na drie afstanden aan de leiding, maar meldde zich af voor de slotafstand. De rijdster van Team IKO had te weinig marge gepakt op de 1500 meter en zag geen kans meer op de Nederlandse titel. Haar afmelding zorgde voor een storm van kritiek. "Iedereen heeft een mening wanneer je een keuze maakt."

Foto : Soenar Chamid

Op de sociale media ging men direct na de afmelding los. Het merendeel vond de beslissing van Ter Mors schandalig en sommigen opteerden zelfs voor een schorsing voor het Daikin NK Sprint van volgend weekeinde. "Ik lees de berichten op sociale media wel", zegt Ter Mors bedeesd in de mixed zone, "maar uiteindelijk heb ik mijn keuze al gemaakt en daar sta ik achter."

"Ik heb me nooit echt bezig gehouden met reacties van buitenaf", vervolgt ze. "Vroeger waren er ook honderd miljoen mensen die zeiden dat ik moest gaan langebaanschaatsen en stoppen met shorttrack, of andersom. Iedereen heeft een mening wanneer je een keuze maakt." Ter Mors had het rijden van de vijf kilometer niet op voorhand uitgesloten, maar gaf zaterdag wel al aan dat ze een ruime marge wilde hebben om nog voor de nationale allroundtitel te kunnen gaan.

Stemmetje
Die gewenste voorsprong wist de Twentse niet te pakken op de 1500 meter. In een rechtstreeks duel met Antoinette de Jong werd ze nipt verslagen (1.55,61 om 1.55,63). Het verschil van bijna drie seconden in haar voordeel op de 5000 meter achtte Ter Mors niet groot genoeg. "Er is altijd een stemmetje die zegt: wat als? Maar ik wil mezelf niet over de kop jagen. Je moet jouw momenten uitkiezen en wat zuiniger zijn op je lichaam als je ouder wordt."

De 30-jarige Ter Mors raakte in het verleden overtraind. In de zomer van 2018 maakte een knieoperatie een einde aan een langslepende blessure en kon ze gaan opbouwen. Dit seizoen schaatst Ter Mors voor het eerst in drie jaar weer pijnvrij. "Ik heb al vaak keuzes gemaakt die ik misschien niet had moeten doen. Door de jaren heen word je verstandiger en je weet ook waar je het uiteindelijk voor doet", zei ze na afloop van de eerste dag.

Verstandige keuze
Ter Mors noemt de afmelding ook een verstandige keuze met het oog op de lange termijn. Het vizier is gericht op het Daikin NK Sprint en de grote toernooien in de tweede helft van het seizoen. Het allroundtoernooi gebruikte ze als een trainingsprikkel. "Zo'n 1500 meter tegen Antoinette kan je niet nabootsen in een trainingssessie. Zulke races zijn wel heel belangrijk. Normaal gesproken rijd je die op een World Cup. Dat is ook de reden waarom ik aan dit weekend meedeed."

Of een half uur herstellen op de fiets haar van gedachten had veranderd? "Nee, want als ik kijk hoe ik hier nu sta met deze vermoeidheid in mijn benen, dan ben ik blij dat ik die keuze heb gemaakt. Na de 1500 meter was ik helemaal kapot. Toen ik op het bankje op het middenterrein zat, dacht ik: het is goed zo. Ik heb drie goede races gereden. Daar wilde ik het weekend mee afsluiten."


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan