Tickets
Shop
Nieuws 21 nov 2020

Ter Mors aan de leiding op Daikin NK Allround: 'Andere focus is soms wel goed'

Jorien ter Mors heeft haar voorsprong op het Daikin NK Allround vastgehouden. Na de winst op de 500 meter werd ze vijfde op de 3000 meter en leidt daarmee het tussenklassement na de eerste dag. Of ze het toernooi ook uitrijdt, besluit Ter Mors morgen na de 1500 meter. "Ik sluit niets uit."

Foto : Sander Chamid

De 30-jarige rijdster van Team IKO klokte 4.07,65 op de 3 kilometer en moest daarmee slechts een paar seconde toegeven op Antoinette de Jong (4.04,19) en Melissa Wijfje (4.03,10), die na de eerste dag tweede en derde staan. Eerder op de dag noteerde Ter Mors als enige vrouw een 38'er (38,32) op de 500 meter en dat was tevens een kampioenschapsrecord.

Het is pas de derde keer dat Ter Mors aan de start staat van een NK Allround. In 2013 won de voormalige shorttrackster gelijk bij haar debuut. In 2017 moest ze ziek opgeven na de eerste afstand. Een drie kilometer in wedstrijdverband rijden, had Ter Mors dan ook lang niet gedaan. "Het is een iets andere verzuring dan een 1500 meter, maar het is niet onbekend", lacht ze.

Nu de aangepaste wedstrijdkalender door de coronapandemie weer losse NK's Allround en Sprint bevat, is dit toernooi een prima trainingsprikkel voor Ter Mors. "Soms raak ik zo de overfocus en als dingen dan niet goed gaan, blijf ik daar een beetje in hangen. Nu kan ik er soort van uitstappen, even een andere focus, dat is soms wel goed."

Niet kapot rijden
"Ik wil morgen een hele goeie 1500 meter rijden, hopelijk een nog betere dan op de NK Afstanden", vervolgt de nationale kampioene op die afstand. "Vooral de laatste ronde hoop ik beter door te komen. Daarna is het kijken wat we gaan doen en hoe ik er fysiek voorsta. Ik sluit zeker niets uit. Maar als ik niet genoeg winst pak en geen kans maak op het podium, ga ik me ook niet helemaal kapot rijden." Volgend weekend wacht namelijk dat andere titeltoernooi: het Daikin NK Sprint.

Na de 1500 meter zal Ter Mors gaan rekenen of het realistisch is om nog voor de allroundtitel te gaan. Ze zal het op moeten nemen tegen schaatssters die 6.55 kunnen rijden op de 5000 meter. "Ik denk dat ik blij mag zijn als ik 7.10 uit mijn benen kan krijgen. Dan verlies je vijftien seconden. Dat moet je natuurlijk wel allemaal mee berekenen. Maar dat gaan we morgen bekijken."

Foto : Sander Chamid

Titelverdedigster De Jong houdt een dubbel gevoel over aan de eerste toernooidag. Na twee afstanden staat ze tweede met een achterstand van 0,88 seconden op Ter Mors. "Het liefst sta je na dag één bovenaan, omdat je weet dat Jorien ook een goede 1500 meter kan rijden. Ik had graag iets dichter bij haar gezeten", zegt de rijdster van Team Jumbo-Visma.

Op een rijtje
Op de 500 meter liet De Jong te veel liggen bij de start en zette ze een tijd neer van 39,19. Vervolgens was ze op de 3000 meter (4.04,19) constant zoekende naar haar timing. "De drie kilometer wilde ik op een rustige, goede manier hard rijden, maar mijn slagfrequentie klopte niet. Ik liep achter de feiten aan en pas op het laatste rechte stuk had ik die timing te pakken. Ik wil juist technisch proberen goed te blijven rijden. Het gevaar daarvan is dat ik te traag word."

Na afloop had De Jong op het middenterrein een goed gesprek met coach Jac Orie. Terwijl ze haar ijzers droog maakte, luisterde de pupil naar haar druk gebarende oefenmeester. "Hij is niet boos op mij, hoor", lacht De Jong. "Maar hij weet dat er veel meer in had gezeten. We hebben deze dag afgesloten. Jac zet alles dan op een rijtje en maakte mij alvast klaar voor morgen."

Bij afwezigheid van Ireen Wüst, Irene Schouten en Carlijn Achtereekte zijn Ter Mors, De Jong en Wijfje de grootste kanshebbers voor de nationale titel.

Klik hier voor de volledige uitslagen. 


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan