Live
Shop
Nieuws 30 okt 2020

Ter Mors: 'Wilde het publiek er een beetje bij betrekken'

Normaal gesproken is Jorien ter Mors niet zo van de camera's, maar tijdens de Daikin NK Afstanden in Heerenveen is ze zich meer dan ooit bewust van de camera's die langsrijden. De 30-jarige rijdster van Team IKO hoopte de mensen thuis mee te laten genieten van het toernooi, dat vanwege de coronasituatie in een leeg stadion verreden moest worden. "Ik wilde het publiek er een beetje bij betrekken."

Foto : Sander Chamid

In plaats van te zwaaien naar de mensen op de tribune, zwaaide ze nu naar de mensen thuis via de camera's. "Het is de enige manier dat mensen je zien", aldus Ter Mors, die zich in een leeg stadion klaarblijkelijk op haar gemak voelde. Op de eerste dag van het NK kroonde de Enschedese zich namelijk voor de vierde keer tot nationaal kampioene op de 1500 meter. Met een tijd van 1.55,50 hield ze Antoinette de Jong en de winnares van vorig jaar, Melissa Wijfje, achter zich. "Schaatstechnisch voel ik me langzaam weer de oude worden", vertelt ze achter één van de spatschermen die in de mixed zone zijn opgesteld.

Ter Mors doelt daarmee op de knie die haar de afgelopen jaren meermaals parten speelde. Twee jaar geleden onderging ze een operatie en daar leek ze afgelopen zomer voor het eerst de vruchten van te plukken. "Ik heb voor het eerst sinds vijf jaar weer pijnvrij een zomer kunnen draaien", stelt ze tevreden vast. "Natuurlijk ben ik nu nog niet 100 procent fit, maar dat ben ik eigenlijk nooit aan het begin van het seizoen. Ik merk dat het schaatsen steeds meer als vanouds gaat en dat de snelheid veel makkelijker komt. Het geeft gewoon zoveel vertrouwen als je voelt dat je weer hard kan schaatsen."

Spanning
Ondanks de lege tribunes voelde Ter Mors zich toch wel een beetje gespannen. Aangezien ze dit seizoen nog geen enkele 1500 meter had gereden, wist ze niet zo goed wat ze van zichzelf en haar concurrenten kon verwachten. "Ik heb die spanning wel nodig om goed te rijden. In een trainingswedstrijd komt die spanning niet naar boven zoals vandaag, dus dat zorgt ervoor dat je net iets scherper aan de start staat", aldus Ter Mors, die het NK dan ook niet af wil doen als een 'luxe trainingswedstrijd'.

"Ik moet eerlijk zeggen dat ik eerst wel dacht dat het een soort trainingswedstrijd zou zijn, maar als je de camera's, de reclameborden en de aanwezige pers ziet, was het wel degelijk meer dan wat ik er van tevoren van verwacht had", geeft ze toe. "Natuurlijk is het jammer dat er geen publiek is, want zo'n vol stadion geeft wel iets extra's. Juist in Nederland is die sfeer zo uniek en bijzonder, maar goed, dat wisten we vooraf, dus daar stel je je dan ook op in."

"Gezien de situatie is het al heel mooi dat we kunnen rijden", vervolgt Ter Mors, die vanwege de onzekerheid die het coronavirus met zich meebrengt de focus al op de Olympische Spelen van 2022 heeft gelegd. "Ik heb die keuze bewust voor mezelf gemaakt, zodat ik niet teleurgesteld word als er een wedstrijd wordt afgelast. Het is elke week de vraag hoe we verder gaan en daarnaast heeft het geen zin om te ver vooruit te kijken."

Ireen Wüst moest genoegen nemen met een vierde plek. De 34-jarige rijdster van Team Reggeborgh noteerde een tijd van 1.56,72 en kwam daarmee zes honderdste van een seconde tekort voor een podiumplek. Voor Wüst betekende het dat ze voor het eerst sinds 2005 niet op het podium stond bij een 1500 meter op het NK. "Dat is uiteraard niet waar ik op had gehoopt", vertelde Wüst na de race. "Als ik aan een kampioenschap sta, wil ik meedoen om de titels. Maar ja, ik moet het ermee doen. Uiteindelijk scheelt het niet veel met Wijfje, dus het is ook geen groot drama."


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan