Tickets
Shop
Nieuws 31 okt 2020

Eerste NK-medaille voor Anema: 'Moest wat meer lef tonen'

Foto : Soenar Chamid

Tien keer is scheepsrecht voor Reina Anema. De 27-jarige rijdster van Team FrySk pakte zaterdag voor het eerst een medaille op de Daikin NK Afstanden. In een rechtstreeks duel hield ze Antoinette de Jong achter zich, maar de titel ging verrassend naar Irene Schouten.

In de slotrit reden Anema en De Jong tot twee ronden voor het einde onder de tijd van Schouten (4.01,93), die in de zesde rit in actie was gekomen. Daarna veranderden de groene cijfertjes achter hun namen in rood. Met een tijd van 4.04,28 bleef Anema nog voor De Jong (4.04,53) en mocht ze de zilveren plak in ontvangst nemen. Samen met coach Siep Hoekstra vierde ze het feestje op het ijs en zwaaide even naar denkbeeldige mensen op de lege tribunes van Thialf.

"Ik ben heel blij met deze medaille", zegt Anema na afloop van de ceremonie. "Normaal gesproken uit je die blijdschap ook in het stadion naar je familie, vrienden en de fans, maar er is nu niemand. Dus deed ik maar alsof, haha. Ik zet hier mijn beste prestatie neer, maar in mijn dromen sta ik nog een treetje hoger. Zo'n ereronde met een Nederlandse vlag doe ik graag een keer als iedereen weer op de stoeltjes zit", klinkt het optimistisch.

Anema voelt zich goed, wil ze maar zeggen. Op de 1500 meter kwam dat vrijdag nog niet tot uiting in de klassering, ze werd zevende, maar de rijdster uit Gorredijk was blij met hoe ze reed. De specialiste op de lange afstanden vloog er op de 3000 meter iets harder in dan ze gewend is. "Antoinette start vaak sneller en ik wilde de aansluiting houden. Ik moest wat meer lef tonen en die snelle start uiteindelijk bekopen aan het eind."

Via de speaker kreeg Anema mee dat ze sneller reed dan Schouten, maar naar eigen zeggen was ze niet bezig met winnen. "Het was een beetje alles of niets. Op een gegeven moment moest ik nog mijn best doen om ieder geval het podium te halen. Want dat zou al fantastisch zijn, en het is gelukt. Het voelt bijna alsof ik gewonnen heb, omdat ik voor het eerst op het podium sta."

Meer informatie over de Daikin NK Afstanden vind je hier.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan