Zestien van de twintig medailles behaalde TeamNL op de langebaan in Zuid-Korea. Carlijn Achtereekte, Sven Kramer, Ireen Wüst, Kjeld Nuis (2x), Jorien ter Mors en Esmee Visser werden olympisch kampioen. Daarnaast was er vier keer zilver en vijf keer brons.

Zaterdag 24 februari
Op de laatste schaatsdag van de Spelen stond de mass start op het programma. Deze afstand over zestien ronden maakte haar olympische debuut. Koen Verweij veroverde in Gangneung zijn tweede bronzen medaille. Hij moest in de eindsprint na zestien ronden zijn meerdere erkennen in de Zuid-Koreaan Seung-Hoon Lee (goud) en de Belg Bart Swings (zilver). Sven Kramer, die Verweij in de slotfase 'afzette' in de kopgroep van drie man, eindigde als zestiende en laatste.

De finale bij de dames leverde voor Irene Schouten eveneens brons op. De Andijkse ging vroeg de sprint aan in de laatste ronde maar kon net niet naar goud sprinten. De Japanse Nana Takagi zegevierde, met een voorsprong van 0,12 seconde op wereldkampioene Bo-Reum Kim uit Zuid-Korea. De achterstand van Schouten op het zilver bedroeg 0,03 seconde. Annouk van der Weijden werd veertiende.

Mass start halve finales
In zijn eerste internationale race ooit plaatste Kramer zich voor de olympische finale. Hij liet, op een nieuw paar schaatsen, de eerste tussensprint aan zich voorbij gaan en reed richting de tweede op kop. De Zuid-Koreaan Jaewon Chung kwam echter buitenom snel opzetten en pakte de winst. De drie punten van plek twee waren voor Kramer. De Zwitser Livio Wenger ging er vervolgens vandoor en won de derde sprint, waarbij Kramer weer drie punten pakte. Daarna kon hem niets meer gebeuren en kon hij de race in alle rust uitrijden, met de vierde plek als eindresultaat.

Verweij glipte in zijn halve finale meteen vanaf de start weg bij het peloton, keek nog even achterom maar niemand ging mee. Verweij kreeg meters voorsprong, won de eerste tussensprint en pakte met die vijf punten meteen een finaleplek. Vervolgens kon hij rustig achterin de race uitrijden.

Van der Weijden heeft zich op knappe wijze naar de finale geknokt. Na een valpartij met de Canadese Ivanie Blondin, de Japanse Ayano Sato en Van der Weijden moest ze in de achtervolging. De Nederlands kampioene vond de aansluiting na de derde sprint en trok op de bel van de laatste ronde ten aanval om haar plek veilig te stellen. Na een lange eindsprint eindigde ze als tweede op de finish en verzekerde zich van de eindstrijd.

Schouten heeft zich via de eerste halve finale geplaatst voor de eindstrijd. Ze reed tactisch slim, won na acht ronden de tweede tussensprint en verzekerde zich daarmee van een finaleplek. Schouten kon daarna de race rustig uitrijden. Ze eindigde na de finish als vierde in de rangschikking.

Vrijdag 23 februari
Kjeld Nuis heeft zijn tweede gouden medaille te pakken. De sprinter van Team LottoNL-Jumbo veroverde op indrukwekkende wijze de titel op de 1000 meter. Vorige week won de debutant ook al de 1500 meter.

Nuis moest in zijn laatste rit de snelste tijd van Håvard Holmefjord Lorentzen (1.07,99) zien te kloppen. Na een valse start werd de druk nog even opgevoerd, maar Nuis bleef koel en snelde naar een tijd van 1.07,95 en was daarmee vierhonderdste sneller dan de Noor. Tae-Yun Kim uit Zuid-Korea pakte het brons.

Woensdag 21 februari
De Nederlandse mannenploeg heeft brons veiliggesteld op de achtervolging. Het team van bondscoach Geert Kuiper was in de strijd om de derde plek aanzienlijk sneller dan Nieuw-Zeeland: 3.38,40 tegen 3.43,54.

Namens de onttroonde titelhouder kwamen Sven Kramer, Jan Blokhuijsen en Patrick Roest in actie. Koen Verweij moest opnieuw toekijken. De olympische finale ging tussen Noorwegen, dat Nederland in de halve eindstrijd met een verschil van 1,38 seconde terugwees, en Zuid-Korea. In eigen huis werd Korea verslagen en ging het goud naar Noorwegen.

De vrouwenploeg heeft genoegen moeten nemen met zilver. De titelverdediger bleek in de olympische finale niet opgewassen tegen het favoriete Japan, het team verloor na zes ronden met een verschil van ruim anderhalve seconde: 2.53,89 tegen 2.55,48. Voor Oranje kwamen Ireen Wüst, Marrit Leenstra en Antoinette de Jong in actie. Japan, de ploeg van bondscoach Johan de Wit, ging de spannende strijd aan met Miho Takagi, Ayano Sato en Nana Takagi. Het brons ging naar de Verenigde Staten.

Maandag 19 februari
De legendarische Nederlandse clean sweep van Sotsji in 2014 kreeg maandag in PyeongChang geen vervolg. Håvard Lorentzen won de 500 meter in een olympisch record (34,41) van Min Kyu Cha (34,42) en Tingyu Gao (34,65).

De Noor Lorentzen, gecoacht door oud-sprintkampioen Jeremy Wotherspoon, wist in zijn rit tegen Ronald Mulder met een magistrale ronde van 24,67 één honderdste onder de tijd te duiken van de verrassend sterke Koreaan Cha. Gao verraste eveneens met brons. De 20-jarige Chinees reed tegen de Japanse kampioen Joji Kato de snelste opening van het veld (9,47). 

Ronald Mulder (zevende in 34,839), Kai Verbij (negende in 34,90) en Jan Smeekens (tiende in 34,93) bleven ver verwijderd van het podium. Regerend wereldkampioen Smeekens kwam als eerste in de baan en kreeg wegens langzaam inzakken een valse start alvorens hij weg kon rijden. Mulder en Verbij wisten allebei een snelle opening niet op te volgen met een snelle ronde. Vooral Verbij had moeite met de laatste binnenbocht. 

Ploegenachtervolging dames
De Nederlandse dames plaatsten zich eenvoudig voor de halve finales van de ploegenachtervolging. De Oranjetrein met daarin Ireen Wüst, Marrit Leenstra en Antoinette de Jong zette in de eerste rit tegen Korea de snelste tijd neer (2.55,61). Ook Japan, Canada en de Verenigde Staten zijn door.

De tijd van de Nederlandse dames was tevens een baanrecord en olympisch record. Vooral in de beginfase van de race waren de dames snel. Topfavoriet Japan verslikte zich bij de start en moest aan een inhaalrace beginnen. In de slotfase wisten Ayano Sato en de zusjes Nana en Miho Takagi veel tijd terug te pakken op de Nederlandse trein, ze eindigden als tweede (2.56,08). Ook Canada (2.59,03) en de Verenigde Staten (2.59,75) wisten onder de drie minuten te rijden en zich te plaatsen voor de halve finales. Nederland treft woensdag de Verenigde Staten met sterspelers Brittany Bowe en Heather Bergsma, Japan rijdt tegen Canada. 

Zondag 18 februari
Nao Kodaira sleepte haar eerste olympische titel in de wacht. De Japanse sprinter bleef op de 500 meter Sang-Hwa Lee (37,33) en Karolina Erbanova (37,34) de baas. Haar tijd was tevens goed voor een olympisch record (36.95) en een wereldrecord op zeeniveau.

Jorien ter Mors eindigde knap als zesde. Zij noteerde een tijd van 37,53. Anice Das (negentiende in 38,75) en Lotte van Beek (23e in 39,18) vervulden in de afgeladen Gangneung Oval een bijrol. Voor Lee betekende het na goud in Vancouver en Sotsji dit keer geen gouden medaille op de kortste afstand.

Eerder op de dag bereikte de Nederlandse ploeg de halve finale bij de ploegenachtervolging. Sven Kramer, Koen Verweij en Jan Blokhuijsen noteerden de tweede tijd (3.40,03) en nemen het in de halve finale op tegen Noorwegen. Zuid-Korea zette de snelste tijd neer (3.39,29).

De laatste ronden had Nederland het zwaar. Kramer moest met name Verweij een paar keer een duw in de rug geven. Kramer, Verweij en Blokhuijsen behaalden vier jaar terug in Sotsji olympisch goud, net als de Nederlandse vrouwen. In Vancouver (2010) en Turijn (2006) moesten de Nederlandse mannen met brons genoegen nemen.

Vrijdag 16 februari
Esmee Visser heeft bij haar olympische debuut voor een sensatie gezorgd. De 22-jarige schaatsster veroverde in Gangneung tot ieders verrassing goud op de 5000 meter. Ze zegevierde in een dik persoonlijk record van 6.50,23.

Annouk van der Weijden viel met een tijd van 6.54,17, eveneens een persoonlijk record, net buiten het podium (vierde). De onttroonde titelhoudster Martina Sablikova uit Tsjechië moest genoegen nemen met zilver (6.51,85). Het brons was voor de Russin Natalia Voronina, die net iets sneller was (6.53,98) dan Van der Weijden.

Donderdag 15 februari
De olympische schaatsdroom van Sven Kramer is opnieuw in een nachtmerrie geëindigd. De 31-jarige Fries greep op ontluisterende wijze naast goud op de 10.000 meter. Hij eindigde troosteloos als zesde in een tijd van 13.01,02.

De zege ging naar wereldrecordhouder Ted-Jan Bloemen. Hij reed een tijd van 12.39,77, een olympisch record. De onttroonde titelhouder Jorrit Bergsma pakte zilver met een persoonlijk record van 12.41,98. Bergsma wist zijn Italiaanse tegenstander Davide Ghiotto na 8800 meter zelfs te dubbelen. Het brons was voor de Italiaan Nicola Tumolero (12.54,32).

Na de eerste drie ritten ging de Koreaan Seung-Hoon Lee aan de leiding. De pupil van assistent-coach Bob de Jong zette een persoonlijk record van 12.55,54 neer. Op de Spelen van Vancouver in 2010 won Lee goud op deze afstand na de foute wissel van Sven Kramer. In zijn thuisland eindigde Lee nu net naast het podium.

Woensdag 14 februari
Jorien ter Mors heeft goud veroverd op de 1000 meter. De Nederlands kampioene zegevierde in een ijzersterke tijd: 1.13,56. Dat was een wereldrecord op een laaglandbaan en tevens een olympisch record. Voor Ter Mors is het haar derde olympische titel. De Twentse schaatsster, die dit seizoen met veel fysieke problemen worstelde, pakte bij Sotsji 2014 goud op 1500 meter en op de ploegachtervolging.

Marrit Leenstra (zesde in 1.14,85) en Ireen Wüst (negende in 1.15,32) kwamen tekort voor een podiumplaats. Het zilver was voor de Japanse favoriete Nao Kodaira, die in haar laatste ronde net iets te veel toegaf op de tijd van Ter Mors: 1.13,82. Het brons was voor haar landgenote Miho Takagi (1.13,98).

Dinsdag 13 februari
Kjeld Nuis won bij zijn olympisch debuut goud op de 1500 meter. De 28-jarige wereldkampioen zegevierde op de Gangneung Oval in een baanrecord: 1.44,01. Ploeggenoot Patrick Roest (22), die eveneens debuteert bij de Winterspelen, behaalde verrassend zilver in een tijd van 1.44,86. Het brons was voor de 18-jarige Zuid-Koreaan Kim Min-seok (1.44,93).

Roest kwam als eerste Nederlander in actie gekomen op de 1500 meter. In vierde rit reed hij een persoonlijk record (1.44,86) waarmee hij lang op de eerste plaats stond. Na de dweil in rit 14 dook Nuis er in een zeer strakke race onder.

Koen Verweij kon zijn favorietenrol niet waarmaken. Met een teleurstellende tijd van 1.46,26 eindigde de Nederlandse kampioen, die in het afgelopen jaar bij de Russische selectie sterk opbloeide, op de elfde plek.

Maandag 12 februari
Ireen Wüst heeft maandag in PyeongChang de 1500 meter met overmacht gewonnen. Het betekende voor Wüst alweer het vijfde olympische goud in haar carrière. Marrit Leenstra eindigde op een derde plaats achter de Japanse Miho Takagi.

Wüst moest van alle favorieten als eerste rijden en moest na haar tijd van 1.54,35 in spanning afwachten hoe de concurrenten het zouden doen. Ze zag hoe favoriete Takagi en Heather Bergsma in de allerlaatste rit niet meer onder haar tijd doken. 

De teller staat voor Wüst inmiddels op maar liefst tien olympische plakken (vijf goud, vier zilver, één brons). Ze heeft daarmee de meeste olympische medailles ooit gewonnen van alle schaatssters. Ook staat ze nu op de zevende plaats in de top-10 meest succesvolle sporters aller tijden op de Winterspelen.

Leenstra eindigde in 1.55,26 op de derde plaats en was één honderdste sneller dan Lotte van Beek, die als vierde eindigde. Na veel vierde plaatsen, waaronder op de Olympische Spelen van Sotsji, was het nu eindelijk raak voor Leenstra.

Zondag 11 februari
Sven Kramer bezorgde Nederland de tweede gouden medaille. De 31-jarige Fries was op de 5000 meter de sterkste van het veld; Ted-Jan Bloemen pakte het zilver en Sverre Lunde Pedersen het brons.

In zware omstandigheden, met werkijs op de Gangneung Oval, eindigde de Friese schaatskoning in de tiende en voorlaatste rit in een tijd van 6.09,76. Met dat olympisch record veroverde hij zijn derde olympische titel op rij op deze afstand en dat was nog nooit eerder vertoond.

Kramer reed een bekeken race, met twaalf rondjes onder 30 seconden. Daarmee wist de 31-jarige kopman van Team LottoNL-Jumbo de tijd van wereldrecordhouder Bloemen te verslaan (6.11,616). De Noor Pedersen, die tegen Bloemen reed in de negende rit, belandde met een marge van slechts 0,002 seconde op de derde plek (6.11,618).

Jan Blokhuijsen eindigde op de zevende plek. De nummer twee van Sotsji kon niet pieken in Zuid-Korea. De 28-jarige schaatser, toch al goed voor drie olympische medailles, bleef steken op 6.14,75. Bob de Vries (33) reed tijdens zijn olympische debuut de vijftiende tijd (6.22,26). De Friese boer, die Kramer bij het OKT eind december in Thialf nog verraste, kon geen moment in zijn ritme komen en reed een tijd van 6.22,26. 

Zaterdag 10 februari
Op de allereerste dag van de Olympische Spelen in PyeongChang haalde Nederland meteen drie medailles op de langebaan. Het podium op de 3000 meter kleurde geheel oranje met Carlijn Achtereekte (goud), Ireen Wüst (zilver) en Antoinette de Jong (brons).

Achtereekte kwam als eerste Nederlandse in actie en zette in rit vijf een snelle tijd neer van 3.59,21. In de daaropvolgende races beet iedereen zich uiteindelijk stuk op die tijd. Wüst miste op achthonderdste van een seconde goud (3.59,29) en De Jong reed vlak boven de vier minuten (4.00.02).

Klik hier voor alle uitslagen.