De teleurstelling op het olympisch kwalificatietoernooi (OKT) was groot bij Jorien ter Mors. Nadat ze zich niet plaatste voor de 1500 meter, de afstand waarop ze een olympische titel te verdedigen had, luidde het desondanks vastberaden: "Dit betekent natuurlijk niet dat ik geen goud ga pakken." Ze had zich immers wel geplaatst voor de 1000 meter.

Anderhalve maand na dat OKT heeft de 28-jarige Enschedese de daad bij het woord gevoegd. Onder toezicht van een uitzinnige mix van Oranjefans en Koreaanse publiek snelde ze in de Gangneung Oval naar een nieuw olympisch record van 1.13,56. Daarmee bleef ze verrassend voor de Japanse favorieten Nao Kodaira (1.13,82) en Miho Takagi (1.13,98).

"Ik had geen plan, het enige plan was technisch hard schaatsen en ik denk dat dat heel goed gelukt is", begint Ter Mors met een brede glimlach. "Op die manier heb ik het minste verval en pak ik veel snelheid. Dat resulteerde in deze tijd." Of ze na de finish dacht dat die tijd genoeg was voor het goud? "Zeker niet. Toen ik Takagi zo hard zag starten dacht ik meteen even, waar gaat dit heen? Bij Kodaira weet je het ook nooit, die rijdt knoepertjehard en is altijd een gevaar."

Foto : Soenar Chamid

Risico's nemen
Om tot de geweldige prestatie van vandaag te komen heeft Ter Mors in aanloop naar de Spelen heel wat risico's moeten nemen. Nadat ze vlak voor de World Cup van november in Stavanger een rugblessure opliep, besloot ze om met de Spelen in zicht toch weer vol in te zetten op de krachttraining. "Je moet kiezen: of hier aan de start staan en er alles uit kunnen halen óf voorzichtig doen en hier misschien vijfde worden. Ik ben volle bak met kilo’s gaan trainen, maar als je rug niet goed is, loop je wel gevaar. Als sporter ben je nu eenmaal een beetje gek hè", grapt ze. "Het is alles of niets."

Het pakte goed uit voor Ter Mors, die de afgelopen weken steeds beter ging schaatsen. "Ik voelde wel al anderhalve week dat ik goed in m'n vel zat en dat ik lekker schaatste. Ik heb de dagen afgeteld. Het moest niet te lang meer duren, want straks zou ik m'n vorm weer verliezen", lacht Ter Mors, die in Gangneung ook uitkomt op de 1500 meter bij het shorttracken.

Zaterdag beleefde ze in de Gangneung Ice Arena een teleurstellende dag met haar relayploeg, die zich niet wist te plaatsen voor de A-finale. Een lastig moment voor Ter Mors, die na dit seizoen stopt met shorttracken en zich volledig op de langebaan zal richten. "Dit was mijn laatste kans. De dag erna was zeker geen leuke dag, voor het hele team niet. Omdat het een andere discipline is kon ik redelijk makkelijk schakelen naar de langebaan. Gelukkig lag het niet aan ons schaatsen. We reden allemaal hard, dus daar moet je dan ook vertrouwen uit halen. Het zou zonde zijn als één zo’n onderdeel je hele Spelen zou verknallen."

Ter Mors komt tijdens de Spelen nog in actie op de 1500 meter shorttrack en 500 meter langebaan.

Door Maayke Grootscholten - Laatste update op 17 feb 2018 om 11:22