Tickets
Shop
Nieuws 10 feb 2018

Goud voor Achtereekte: 'Niemand hield echt rekening met mij'

De eerste langebaanrace bij de Olympische Spelen in Zuid-Korea heeft een volledig Nederlands podium opgeleverd. Tot ieders verrassing was het goud op de 3000 meter voor Carlijn Achtereekte, die al voor de dweil een tijd van 3.59,21 neerzette waaraan niemand daarna nog kon tippen. Ireen Wüst moest als onttroonde titelhoudster op minieme afstand genoegen nemen met zilver (3.59,29). Het brons was voor Antoinette de Jong (4.00,02).

Foto : Sander Chamid

Achtereekte (28) reed in de vijfde rit een indrukwekkende race. In een perfecte cadans schaatste ze over het blinkende ijs van de Gangneung Oval, waarbij het verval in haar rondetijden klein was. Met een slotronde van 32,53 kwam ze maar net boven het baanrecord van Wüst (3.59,05) uit.

Achtereekte leek haar eindtijd, als derde vrouw onder de vier minuten op een laaglandbaan, eerst niet te kunnen geloven. Pas na een grondige bestudering van het scorebord durfde ze te lachen en te juichen. Volgens zat ze minutenlang in spanning op de tribune van de olympische schaatshal in Gangneung. Tot haar grote verrassing bleek haar tijd goed voor goud.

Rol
"Op gegeven moment dacht ik, ik ben al vijfde en bij de laatste rit dacht ik, ik heb al brons. Het waren de meest spannende vier minuten. Buiten de sporters, hield niemand echt rekening met mij. Maar deze rol past mij prima. Het voelt goed voor mij om een tijd neer te zetten en dat betaalt zich goed uit", glunderde de stayer uit Lettele.

Met haar olympische gouden plak verraste Achtereekte ook haar coach Jac Orie. De trainer had wel gedacht dat er een medaille voor haar in zat, maar geen goud. "Het is iets gigantisch wat ze doet. Als je kijkt wat ze kan deze zomer, dan weet je wel dat het erin zit. Maar dat ze het nu hier doet, dat is echt ongelooflijk", zei de trotse Orie tegen de NOS.

Achtereekte had Orie om hulp gevraagd om op in tijd in vorm te komen. "Ze belde mij op en zei dat het steeds mislukte. Kun je mij helpen om op tijd in vorm te zijn, vroeg ze. Het is nog wel een paar keer mislukt dit seizoen, maar nu doet ze dit gewoon. Deze gouden medaille is wel heel bijzonder. Ik gun het iemand die keuzes durft te maken. Als het dan allemaal precies past, dan geeft dat voor de hele staf veel voldoening."

Marge
Na de scherpe tijd van Achtereekte, die WK-zilver in 2015 op de 5000 meter tot dusver als beste prestatie had staan, wist Wüst dat een verbetering van haar eigen toptijd in Gangneung nodig was om voor goud in aanmerking te komen. Ze ging hard van start en kon haar marge op Achtereekte steeds verder uitbouwen.

Met nog twee ronden te gaan had de titelverdedigster met iets meer dan anderhalve seconde nog haar grootste voorsprong. In de laatste twee ronden, en met name in de slotronde (33,64), leverde Wüst echter in haar alles-of-niets rit net te veel in. De Jong kon daarna in de voorlaatste rit evenmin Achtereekte van de eerste plek verdringen, waarna ook de Russin Natalia Voronina en de Tsjechische Martina Sablikova moesten passen.

Alles of niks
Wüst was duidelijk teleurgesteld na het missen van de gouden olympische plak op de 3000 meter, maar de titelverdedigster had in haar race alles gegeven. "Ik ben gegaan voor goud. Ik reed voor alles of niks. Maar ik ben op waarde geklopt. Carlijn was de beste vandaag", zei de winnares van het zilver.

De 31-jarige Goirlese kwam net te kort in de laatste ronde. "Ik voelde mij goed en ontspannen. Ik was gegaan voor een tijd van 3.57. Ik lag redelijk op koers, maar in de laatste ronde kwam de man met hamer. De laatste ronde was net te lang. Ik moet tevreden zijn met zilver. Het moet nog wel even bezinken, maar ik denk dat ik er morgen wel echt blij mee zal zijn."

Favoriet
Na een sterk seizoen begon Antoinette de Jong als een van de favorieten voor het olympisch goud op de 3000 meter, maar ze moest zich tevreden stellen met brons. "Het was het nét niet", zei ze na afloop tegen de NOS. "Het is jammer dat ik niet de race van mijn leven heb kunnen rijden. Er komt net niet uit wat ik had gewild. In de trainingen voelde het zoveel beter."

Bij de vorige Spelen ging ze als 17-jarige nog aan de spanning ten onder en bleef ze met lege handen. "Ik ben blij dat ik hier heb laten zien dat ik toch wel met de spanning om kan gaan. Ik ben daarom toch blij met brons en ik denk dat ik morgen en overmorgen nog veel blijer zal zijn", aldus De Jong.


Deel dit artikel op
Gerelateerde artikelen
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan