Tickets
Shop
Marathon 24 jan 2024

Wat moet je weten over de natuurijswedstrijden op de Weissensee?

Het marathonpeloton heeft de reis naar de Weissensee gemaakt waar de komende week vier wedstrijden gereden worden met het ONK Marathon en de Alternatieve Elfstedentocht als hoogtepunten. Wanneer wordt er gereden, waar kun je het volgen en wat moet je weten? We zetten het in dit artikel op een rij.

Foto : Neeke Smit

Geschiedenis van schaatsen op de Weissensee
Wijlen Aart Koopmans is de grondlegger van het schaatsen op de Weissensee. Bij het uitblijven van natuurijs in Nederland besloot hij andere oorden op te zoeken voor een Alternatieve Elfstedentocht. In eerste instantie ging de reis naar Lillehammer, waar in 1974 voor het eerst gereden werd. Om zeker te zijn van ijs week Koopmans later uit naar Oostenrijk met de Weissensee als uiteindelijke bestemming.

In 1989 werd daar de eerste Alternatieve Elfstedentocht gereden, gewonnen door Dries van Wijhe en Alida Pasveer. Koopmans stond aan de basis van wat uitgegroeid is tot het grootste schaatsfestijn ter wereld. Jaarlijks trekken duizenden Nederlanders naar Techendorf en omstreken om te schaatsen op het bergmeer.

Wie wonnen de wedstrijden in 2023?
In verband met de weersomstandigheden kon vorig jaar niet het volledige programma afgewerkt worden. De Grand Prix 2 werd omgedoopt tot de Aart Koopmans Memorial, winnaars waren Marco van der Tuin en Esther Kiel. Die laatste is er dit jaar vanwege verplichtingen op de langebaan niet bij. Het ONK Marathon werd ingekort voor de mannen en vrouwen, maar dat mocht de pret niet drukken. Gary Hekman pakte zijn derde titel terwijl Ineke Dedden zegevierde bij de vrouwen.

Ook tijdens de Alternatieve Elfstedentocht was het raak voor de mannen van Reggeborgh: Crispijn Ariëns won de wedstrijd nadat hijn Harm Visser en Jordy Harink te snel af was in de sprint. Bij de vrouwen was natuurijsspecialiste Sharon Hendriks de beste. Zij moest in de eerdere wedstrijden de dames van BDM/BTZ voor zich dulden, maar rekende met de zwarte brigade af tijdens de climax op de Weissensee.

Hoe ziet het programma op de Weissensee eruit?
Naast de duizenden recreanten die deze weken hun slagen maken op natuurijs, komt het marathonpeloton viermaal in actie in de komende week. Het wedstrijdprogramma begint donderdag 25 januari met Grand Prix 1, de Aart Koopmans Memorial. Zaterdag 27 januari staat vervolgens het ONK Marathon op het programma. Maandag 29 januari wordt de kortste wedstrijd van de week gereden, de Grand Prix 2 - Sprint. Het slotstuk van een week spektakel op natuurijs volgt op 31 januari met de Alternatieve Elfstedentocht over 200 kilometer.

25 januari 2024 - Grand Prix 1 Aart Koopmans Memorial
Vrouwen: 60 kilometer, start 8.00 uur - Winnares: Beau Wagemaker
Mannen: 80 kilometer, start 10.00 uur - Winnaar: Jeroen Janissen

27 januari 2024 - ONK Marathon
Mannen: 150 kilometer, start voorlopig om 7.30 uur
Vrouwen: 100 kilometer, start voorlopig om 7.32 uur

29 januari 2024 - Grand Prix 2 - Sprint
Vrouwen: 40 kilometer, start voorlopig om 10.30 uur
Mannen: 60 kilometer, start voorlopig om 13.00 uur

31 januari 2024 - Alternatieve Elfstedentocht
Mannen: 200 kilometer, start voorlopig om 7.30 uur
Vrouwen: 200 kilometer, start voorlopig om 7.45 uur

Starttijden onder voorbehoud

Wie doen mee aan de wedstrijden op de Weissensee?
Precieze startlijsten verschijnen kort voor de start van de wedstrijden. Het landelijke marathonpeloton kent vier verschillende pelotons: de Topdivisie Mannen, de Topdivisie Vrouwen, de Beloftendivisie Mannen en de Beloftendivisie Vrouwen. Weten wie er in welke ploeg zit? Bekijk de Topdivisie Teamspagina en de Beloftendivisie Teamspagina 

Hoe kan ik de wedstrijden op de Weissensee volgen?
Er zijn verschillende (stationaire) livestreams beschikbaar via het YouTube kanaal van de Alternatieve Elfstedentocht Weissensee. De live doorkomsten zijn te volgen via schaatsen.nl/livemarathon. Tijdens het ONK Marathon en de Alternatieve Elfstedentocht wordt er op deze website een liveblog bijgehouden met de laatste ontwikkelingen in de koers en inside info van de ploegleiders.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan