Tickets
Shop
Marathon 27 jan 2024

Lees terug: Liveblog - ONK Weissensee met winst voor Merel Bosma & Daan Gelling

Het marathonpeloton heeft zich voor de grand prix-reeks weer verplaatst naar locatie 1: de Weissensee in Oostenrijk. Van 25 t/m 31 januari 2024 strijden de mannen en vrouwen van de lange adem in vier wedstrijden onder andere om de titel op het Open Nederlands Kampioenschap en de winst tijdens de 200 kilometer durende Alternatieve Elfstedentocht. In deze liveblog houden we je op de hoogte van de actuele ontwikkelingen op het bergmeer.

Foto : Timsimaging


- Algemene informatie over de natuurijswedstrijden op de Weissensee
- De live doorkomsten van de rijders
- (Stationaire) livestreams YouTube AEW Weissensee

*Ververs de pagina om de nieuwste berichten te zien*

Bedankt voor het volgen van de liveblog! Wil je de dag van vandaag teruglezen? Dan kan dat hieronder. Fijne dag & tot de Alternatieve Elfstedentocht op woensdag 31 januari! 


12:05 - En natuurlijk: het Wilhelmus voor de winnaars!



11:49- Uitslag Open Nederlands Kampioenschap Marathon
Vrouwen
1. Merel Bosma (BDM-BTZ)
2. Elsemieke van Maaren (BDM-BTZ)
3. Ineke Dedden (BDM-BTZ)

Mannen
1. Daan Gelling (Albert Heijn Zaanlander)
2. Chiel Smit (SPROG)
3. Ronald Haasjes (Reggeborgh)

11:41 - DAAN GELLING PAKT HET ROOD-WIT-BLAUW!
Chiel Smit wordt tweede, Ronald Haasjes pakt plek drie! Luc ter Haar komt nét de laat voor een podiumplek.

Gelling is vooral trots op zijn ploeg: "We hebben natuurlijk nog geen titel gehad dit jaar, dus het is geweldig dat ik dit kan. Met zo'n ploeg...we hebben zo hard gereden, en dan lukt het gewoon, geweldig!" Zijn ploeggenoten melden al juichend vlak na aankomst: "Deze hadden we nodig!". 

Foto: Timsimaging



11:39 - Luc ter Haar sluit bijna aan!
Nog 1500m te gaan tot de finish. Gaat hij het redden?

11:38 - Luc ter Haar op 10 seconden van de kopgroep!
Nog altijd Daan Gelling, Chiel Smit en Ronald Haasjes aan kop.

11:33 - Nog altijd het drietal voorop.
Luc ter Haar op 20 seconden daarachter. Marco van der Tuin op 25 seconden. Sjoerd den Hertog op 30 seconden. Hierna volgt de rest van de groep. 

11:28 - De voorsprong slinkt..... nog 15 seconden. 
Jeroen Janissen op kop van de achtervolgende groep

11:24 - Nog 19 seconden voor het trio bij ingaan van de laatste ronde!

11:19 - 30 seconden voorsprong voor de drie leiders
Dit zijn nog steeds Ronald Haasjes, Chiel Smit & Daan Gelling. 

11:11 - Tegenaanval van duo Janissen en de Groot
De drie mannen op kop krijgen waarschijnlijk visite van Jeroen Janissen en Homme Jan de Groot, die op 15 seconden achter de drie leiders de oversteek proberen te maken. 

11:07 - Nog twee ronden voor de drie leiders
Ronald Haasjes, Chiel Smit & Daan Gelling kunnen niet stil vallen, want de mannen daarachter draven door. 

11:02 - Onrust in de "kopgroep" van 16
Drie man hebben een gaatje van 100 meter: Daan Gelling, Chiel Smit, Ronald Haasjes.

10:50 - 16 mannen aan de leiding, nog 30km te gaan!
In de kopgroep: Ronald Haasjes, Homme Jan de Groot, Daan Gelling, Kevin van der Horst, Christiaan Haasjes, Harm Visser, Luc ter Haar, Jordy Harink, Marco van der Tuin, Sjoerd den Hertog, Chiel Smit, Crispijn Ariëns, Niels Overvoorde, Miguel Bravo, Jeroen Janissen, Ruben Ligtenberg. 

10:44 - Marco van der Tuin ingerekend, overgebleven mannen koersen door.
Nog 3 ronden te gaan! 9 mannen met een kleine voorsprong. Onder deze mannen o.a. Christiaan Haasjes, Daan Gelling en Kevin van der Horst. 

10:36 - MEREL BOSMA NEDERLANDS KAMPIOENE! 
"Dit is echt stoppen op je hoogtepunt!" aldus de vrouw uit Heerenveen. Wat een dag voor de vrouwenformatie van BDM-BTZ! Elsemieke van Maaren & Ineke Dedden pakken het zilver en brons: een clean sweep voor ploeg!



10:26 - Onrust in het mannenpeloton
Onder andere Jordy Harink probeert weg te komen op weg naar Marco van der Tuin. 

10:18 - Merel Bosma op 01.05 voorsprong in laatste ronde! 
Ook Marco van der Tuin lijkt ontketend en heeft 44 seconden voorsprong, maar hij moet nog 50 kilometer. 



10:15 - Rondenbord bij de vrouwen op 1!
Merel Bosma heeft nog steeds een aanzienlijke voorsprong van 55 seconden. 

Bij de mannen rijdt Marco van der Tuin inmiddels in zijn eentje vooruit. Hij heeft ongeveer 20 seconden op het hongerige peloton. 

10:12 - De mannen dubbelen het vrouwenpeloton
Even het overzicht bewaren... er schaatsen nu overal mannen en vrouwen door elkaar. Kan iemand hier gebruik van maken om ongezien te ontsnappen?

10:07
Merel Bosma op 55 seconden voorsprong en lijkt daardoor niet in te leveren. Nog 15 kilometer voor haar. 

10:02 - Natuurijsmannen Van der Tuin en Van der Horst op avontuur
Marco van der Tuin (A6.nl / KMC) & Kevin van der Horst (OKAY / Interfarms), twee erkende natuurijsmannen, zijn ervan tussen en hebben aan de streep 12 seconden voorsprong op, wat het lijkt, een groep hongerige leeuwen. 

09:58 - Nog 20 kilometer te gaan voor Merel Bosma!
De eenzame koploopster heeft 50 seconden voorsprong. Kan ze dit volhouden? Het rood-wit-blauw zou een prachtig afscheidscadeau zijn. Aan de kop van het vrouwenpeloton nu Arianna Pruisscher (Albert Heijn Zaanlander).

09:52 - Merel Bosma aan de leiding bij de vrouwen!
De rijdster van BDM-BTZ heeft zo'n 35 seconden voorsprong op het peloton. Bosma werd afgelopen donderdag ook al derde tijdens de Aart Koopmans Memorial. Na dit seizoen hangt ze haar marathonschaatsen aan de wilgen

Ondertussen bij de mannen: Ivo de la Porte (Bouwselect / De Haan Westerhoff) en Yves Vergeer (OKAY / Interfarms) stappen uit koers. Ook klassementsleider in de Daikin Marathon Cup bij de Beloften Mannen, Wisse Slendebroek (OKAY / Interfarms), geeft er de brui aan. 

09:46 - 15 mannen op avontuur
Een groep met een groot aantal gevaarlijke mannen is vertrokken uit het peloton ( met o.a. kopgroep-klanten van de AKM - Daan Gelling, Remco Stam, Stefan Wolffenbuttel en Casper de Gier). Ook de huidige Nederlands Kampioen Luc ter Haar is van de partij. 

09:35
Sofia Schilder (Van Ramshorst Renault), nog enorm sterk in de Aart Koopmans Memorial, heeft inmiddels de koers verlaten. Eergisteren zijn Sofia en ploegleidster Jane nog even een verkoelend bad gaan nemen in het meer waar ze nu op rijden… zou ze een beetje verkouden zijn geworden?

09:32 - Onrustig in beide pelotons
Nog 30 kilometer te gaan voor de vrouwen. Bij de mannen gaat het er inmiddels echt knoeperhard aan toe: het peloton is langgerekt en het is bijbenen geblazen! 



09:22 - Ook de kopgroep van de mannen is ingerekend!
Onder aanvoering van Homme Jan de Groot (Bouwselect / De Haan Westerhoff) probeert er weer een nieuw groepje weg te komen. 

09:20 - Hergroepering bij de vrouwen!
De acht koploopsters zijn ingerekend door het peloton. Opeens ligt alles weer open. 

09:15 - De zon komt door op de Weissensee
Prachtige omstandigheden in Oostenrijk. Het kwik is nog steeds onder nul, het zonnetje schijnt!

09:14 - 17 mannen in de achtervolging
17 mannen in de achtervolging op de kopgroep van 4. Het gaat hard en de voorsprong slinkt... gaan ze het halen? Ook bij de vrouwen komt het peloton ietsje dichterbij. 

09:10 
Daniëlle van Zanten (Skadi / P&G Safety / Mark Bouman Grondwerken) heeft naar alle waarschijnlijkheid haar rechterpols gebroken bij een val in ronde 1. 

09:03 - Val voor Loesanne van der Geest
Loesanne van der Geest is ten val gekomen in de kopgroep en is inmiddels terug in het peloton. De acht vrouwen vooraan zijn uitgelopen tot 40 seconden voorsprong. 

09:00
Het uitgedunde vrouwenpeloton in de achtervolging op de negen vooraan. Bente Kerkhoff zit nog tussen de kop en het peloton in. 



08:55 - Kopgroep van negen vrouwen ontsnapt
Negen vrouwen aan de leiding! In de kopgroep zitten op dit moment: Elsemieke van Maaren, Anne Leltz, Tjilde Bennis, Femke Mossinkoff, Judith Krabbenborg, Loesanne van der Geest, Arianna Pruisscher, Olin Verhoog & Iris van der Stelt. 

Bij de mannen nog steeds een kopgroep van vier: Roel Boek, Lars Woelders, Marthijn Mulder en Tom den Heijer. 

08:46

Merel Bosma probeert wat aan de achterstand te doen in het sterk gereduceerde peloton van de vrouwen (nog maar 38 over), ook omdat BDM-BTZ alleen door Elsemieke van Maaren voorin wordt vertegenwoordigd. Bente Kerkhoff valt in de kopgroep en moet zien terug te keren. 

08:40
Daar is de eerste vluchtpoging bij de vrouwen! Er is een kleine kopgroep ontsnapt met ongeveer 20 seconden voorsprong. Hierin zitten o.a. Elsemieke van Maaren (BDM-BTZ), Bente Kerkhoff en Arianna Pruisscher (beide Albert Heijn Zaanlander). 

08:33
Bij de vrouwen hebben we nog steeds een aaneengesloten peloton. Het is wachten op de eerste echte vluchtpoging... 

08:29
Inmiddels hebben de mannen Roel Boek, Lars Woelders, Marthijn Mulder en Tom den Heijer 40 sec voorsprong op het peloton. 

08:22 - We hebben een kopgroep bij de mannen!
Tom den Heijer (Sportchalet Viehhofen) is inmiddels ook aangesloten bij het trio Boek/Woelders/Mulder. Een mooi moment voor den Heijer, die lang sukkelde met een enkelblessure en daardoor ook de eerste races van het kunstijsseizoen miste. Hij lijkt de slag nu te pakken te hebben. Goed moment om zich in de kijker te rijden, want zijn huidige ploeg houdt er na dit seizoen mee op. 

08:15
Inmiddels zijn de vrouwen nog redelijk netjes bij elkaar gebleven. Wel wordt het tempo flink omhoog geschroefd: er waaien wat dames aan de achterzijde af. Bij de mannen probeert Roel Boek (ditmaal met Lars Woelders van OKAY / Interfarms) opnieuw weg te springen. Leuk feitje: Roel Boek neemt volgend seizoen de plek van Lars Woelders over bij de formatie van teammanager Edward van Dijk. Ook Marthijn Mulder sluit aan. 


08:06
Ids Bouma (Royal A-ware) is hard gevallen. Ploeggenoot Sjoerd den Hertog neemt zijn maat op sleeptouw op weg terug naar het peloton. Voor Ids zijn het deze week zijn eerste echte wedstrijden van het seizoen. We gingen aan het begin van deze week met hem in gesprek over zijn seizoen, schaatsen op het Oostenrijkse bergmeer en zijn kijk op volgend seizoen.

08:03
De mannen komen over de streep met nog 130km te gaan. Op dit moment vooral nog veel onrust, er kan nog van alles gebeuren. Ploegleider van Port of Amsterdam / SKITS, Casper Helling, laat weten dat de keuze voor een langere afstand bij de mannen (150km in plaats van 100km) de race minder een loterij heeft gemaakt. 

07:54
Teun Breedijk (Teammanager Reggeborgh Marathonteam) voor de race met zijn voorspelling:



07:49
Onrustig in het mannenpeloton: Roel Boek is inmiddels teruggehaald en een nieuw vluchtplan lijkt te worden voorbereid door verschillende ploegen. 

07:40
Bij de mannen gaat Roel Boek al vroeg op avontuur, bij de vrouwen rijdt Femke Mossinkoff licht vooruit: zijn beiden een vroege vlucht van plan?

07:32
De mannen en vrouwen zijn van start! 



07:20
Helaas zijn er een aantal zieken gemeld vlak voor de start van de races. In het mannenpeloton mist onder andere de kampioen van vorig jaar: Gary Hekman. Assistent-trainer bij de marathonformatie van Reggeborgh, Frank Vreugdenhil, spreekt over een aderlating: "Gary heeft gewoon griep, koorts, dus dan is het gewoon klaar. Of het blijft, of het gaat de verkeerde kant op... fingers crossed". Ook Bart Vreugdenhil (Port of Amsterdam) mist bij de mannen.

07:11
Goedemorgen! Over een kleine twintig minuten starten de mannen met hun 150km, de vrouwen starten twee minuten later met de 100km. Door de relatief warme weersomstandigheden van de laatste dagen beginnen de wedstrijden vandaag iets eerder dan aanvankelijk gepland. Dit in de hoop dat de ijskwaliteit goed zal blijven over de gehele races. 

Huidige weerssituatie:
-4 graden met een heldere 'ochtendmaan'. Ideale temperatuur om mee op te starten vandaag! 

Een en al bedrijvigheid in het ‘rijderskwartier’

Zaterdag 27 januari 2024
Welkom op de schaatsen.nl liveblog over het Open Nederlands Kampioenschap op de Weissensee 2024. Hier zijn alle updates rondom deze wedstrijd live te volgen. 

Meer weten over de techniek achter schaatsen op natuurijs? Lees dan hier hoe marathonschaatsers Ronald Kruijer, Iris van der Stelt en Marco van der Tuin filosoferen over de vraag 'wat maakt iemand tot een goede rijder op natuurijs?'


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan