Tickets
Shop
Nieuws 19 apr 2024

Evelien Vijn wil ontspanning terugvinden bij vernieuwd Puur ICT-BTZ

Eelco Kooistra heeft na het vertrek van Ineke Dedden en Merel Bosma ook Elsemieke van Maaren Puur ICT-BTZ zien vertrekken. In ruil daarvoor twee ruwe diamanten: Evelien Vijn (21) en Veerle van Koppen (20). Vijn hoopt bij haar nieuwe ploeg het plezier te hervinden in de sport, na twee zware jaren bij de opleidingsploeg van Jumbo-Visma.

Foto : Soenar Chamid

Langebaanschaatsster Evelien Vijn vertelt hoe ze bij de marathonploeg terecht is gekomen: “Eelco had mij een tijdje terug al benaderd. Ik ben het gesprek aangegaan en dat voelde best goed. Onze verwachtingen sloten bij elkaar aan en ik was enthousiast over hoe zij het willen aanpakken. Zij spraken bovendien het vertrouwen uit naar mij.”

Vertrouwen, belangrijk voor elke (jonge) sporter, ook voor Vijn. Als juniore was ze zeer succesvol en pakte ze op het WK meermaals zilver en een gouden medaille, waarmee ze een plekje afdwong in het Development Team van Jumbo-Visma. Ze wilde graag haar kwaliteiten laten zien en doorstomen naar de top, maar op het ijs kon ze zichzelf niet verbeteren. Ze bleef ver verwijderd van haar persoonlijke records en Vijn en de ploeg namen afscheid van elkaar.

“Ik reed daar gewoon niet goed en had meer van de stap verwacht”, klinken de woorden van Vijn. “Bij de junioren had ik meegedaan om het podium en bij Jumbo-Visma begon ik weer op nul. Wanneer je niet in de buurt komt van je beste tijden is dat echt frustrerend. Je belandt in een negatieve spiraal en het is lastig daaruit te komen als je tegenslag na tegenslag te verwerken krijgt. Elke keer probeerde ik er het beste van te maken, maar steeds kreeg ik weer een klap te verduren.”

Vriendschap met Antoinette Rijpma – de Jong
Hoewel de tijd bij Jumbo-Visma Vijn niet bracht wat ze gehoopt had, haalde ze er ook positieve dingen uit. Een daarvan is de vriendschap met Rijpma – de Jong. “Dat ik met haar in de ploeg zat, was heel leerzaam. Ik ben naar Canada gereisd om met haar te trainen, in haar voorbereiding op het WK. Heel vet om mee te maken. Hoewel ik me daarna een tijdje belabberd voelde door de jetlag, heb ik er echt van genoten. Antoinette hielp mij vaak en pepte me op als het niet lekker ging. Wij hebben veel aan elkaar gehad, daar ben ik haar dankbaar voor.”

Hoewel beide vrouwen niet meer in dezelfde ploeg zitten, blijven ze elkaar opzoeken. “Met Antoinette heb ik een heel goede band. Afgelopen weekend hebben we met haar man Coen Rijpma de Amstel Gold Race gereden. Het was een ontspannen trainingsrit, waarbij we veel lol hebben gehad. Dat is heel belangrijk.”

Vijn kwam erachter dat Jumbo-Visma voor haar niet de juiste omgeving was. Technisch kreeg ze de zaken niet op orde en ze miste de ontspanning. De 21-jarige schaatsster zocht naar een nieuwe langebaanploeg, maar die bleken geen plek meer te hebben. De overstap naar een marathonteam vindt ze zeker geen stap terug. “Ik kan me hier op de langebaan blijven richten en ben heel blij dat ik deze kans krijg. Ik ga weer terug naar de basis met een heel leuk team. Van daaruit hoop ik weer stapjes te zetten. Bovendien kan ik zo marathons rijden met een ploeg om me heen en niet als eenling.”

Esther Kiel kan als een mooi voorbeeld dienen voor de ambitieuze rijdster. Succesvol bij de junioren, geen geluk als onderdeel van een commerciële ploeg, maar wel onder het bewind van Eelco Kooistra. Vorig jaar haalde ze zelfs de World Cups. “Esther is beter dan ze is geweest. Ik behoud ook mijn ambities op de langebaan en wil mij verbeteren op de lange afstanden en de mass start. Daar wil ik weer op niveau komen en meedoen met de besten. In combinatie met de marathon kan ik dat perfect doen. Ik wil vanuit ontspanning en plezier keihard rijden”, sluit Vijn af.

Toen Dedden en Bosma Puur ICT-BTZ (voorheen BDM-BTZ) verlieten, stond Kooistra voor een grote uitdaging. Het team dat vorig jaar vier Cupwedstrijden, het eindklassement van de Daikin Marathon Cup, het ploegenklassement, drie Grand Prix’ en de titel op het Open Nederlands Kampioenschap pakte, moest opnieuw opgebouwd worden. Daarbij kwam dat Elsemieke van Maaren afgelopen week te kennen gaf dat ze zou stoppen bij de formatie.

Gioya Lancee en Esther Kiel kunnen komende winter naast Vijn rekenen op de steun van Veerle van Koppen, die vorig jaar Nederlands kampioene werd bij de junioren A. Door de samenwerking van de ploeg met KNSB Talent Team Noord had Van Koppen al regelmatig getraind met de vrouwen. Van Koppen vertelt: “De afgelopen jaren ben ik langzaam in het marathonwereldje gerold. Bij Team Puur ICT-BTZ krijg ik de kans om door te groeien in de marathon met als doel de komende jaren wedstrijden te gaan winnen.”

 


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan