Tickets
Shop
Marathon 24 jan 2024

Merel Bosma zwaait bijna af als marathonrijdster

Merel Bosma (31) stopt na dit seizoen met marathonschaatsen. De Friezin van BDM-BTZ kan het niet meer opbrengen de sport met haar werk en privéleven te combineren. Rond de kerstperiode nam ze het besluit, bracht ploegleider Eelco Kooistra op de hoogte en gaandeweg lichtte ze haar teamgenotes in. "Ik zei bijvoorbeeld in het vliegtuig naar Gran Canaria tegen Elsemieke van Maaren dat het mijn laatste jaar zou zijn. Wat later vertelde ik dat tijdens een fietsrit tegen Esther Kiel. Het is goed zo", zei Bosma woensdag op de Weissensee. Donderdag start ze in de Aart Koopmans Memorial.

Foto : Timsimaging

"Het was een moeilijk besluit, dat ik wel voelde aankomen. Ik wil honderd procent gaan voor mijn sport, maar dat betekent niet dat ik dat in mijn werk  (studiecoach Syntheseklas) ook kan doen. Bovendien zou ik mijn privéleven wat anders willen inrichten. Het lukt me niet meer wat ik tien jaar aan een stuk heb volgehouden. Dat liep supergoed", aldus Bosma in een gesprek met Omroep Friesland. Na aankomst op het Oostenrijks bergmeer, waar ze hoopt eindelijk de felbegeerde zege te behalen, maakte ze een wandeling om alles te laten indalen. "Dit wordt de laatste keer hier, maar ik zeg niet dat ik nooit meer terugkeer. Deze plek is fantastisch, ik heb het altijd als een vakantie ervaren wanneer ik met mijn ploeggenotes op de Weissensee arriveerde."

Bosma schaatste vier keer de Alternatieve Elfstedentocht uit. Verleden jaar finishte ze op het podium achter Sharon Hendriks en Roza Blokker. In 2018 werd ze 23e, het jaar erop negende en vier jaar terug was er eveneens een top-10 klassering (10e). Ze zegevierde op kunstijs een keer, in Enschede (2019). Ook was ze twee keer dichtbij de overwinning in het Open NK: in beide gevallen (2017 en 2023) sneed Ineke Dedden haar de pas af. 

 


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan