Tickets
Shop
Marathon 26 jan 2024

Roel Boek: 'Een goed mannetje' voor Okay-Interfarms

"Een goed mannetje in wie nog voldoende rek zit dat wij er zullen proberen uit te halen." De introductie van Edward van Dijk, teammanager van Okay-Interfarms, is kort en krachtig. Met Roel Boek (26) heeft de marathonploeg er weer een gewenste versterking bij voor de komende twee seizoenen. De talentvolle Lars Woelders vertrekt en vindt waarschijnlijk onderdak bij Team Reggeborgh.

Foto : Timsimaging

De formatie van ploegleider Ron Neymann leek al voordat het circus zich verplaatste naar de Weissensee klaar met het jaarlijks shoppen op de markt van lonkende marathonrijders. Jorian ten Cate, ijzersterk presterend in de Beloftecompetitie, zag zijn progressie beloond worden met promotie naar de Topdivisie. Wisse Slendebroek, ongenaakbaar aanvoerder in het klassement om de Daikin Marathon Cup voor beloften, bleek al na een race of zes onhoudbaar voor het team, omdat Jillert Anema (Team Albert Heijn Zaanlander) hem er per se bij wilde hebben. Dat deed pijn, Van Dijk uitte ook in het openbaar zijn kritiek op de handelwijze van grote ploegen, maar zijn ergernis had de impact van een storm in een glas water.

Bedrijfsongevalletje op de Weissensee, in de slotfase van de Aart Koopmans Memorial. Roel Boek (r) komt ten val op het baggerijs, samen met Chris Berkhout (geel) en Jan Hamers (nr 2). | Foto : Timsimaging

Toch deed zich nog een hobbeltje voor. Hoewel Lars Woelders (22) reeds mondeling akkoord was zijn verbintenis bij Okay-Interfarms te verlengen, ving de ploegleiding de voorbije weken geluiden op dat hij graag zou switchen naar de club van Roy Boeve. Er volgden gesprekken, maar hoewel de lucht tussen de schaatser en de teambazen gaandeweg opklaarde, kwamen de partijen niet meer op een lijn. Boeve bevestigde vrijdag dat hij een onderhoud heeft met Woelders.

“We willen de carrière van een jonge sporter niet in de weg staan”, licht Van Dijk toe. “We hebben Lars toestemming gegeven met andere teams te praten, en uiteindelijk heeft dat ertoe geleid dat we het vertrek van Lars kunnen opvangen met een van de revelaties van deze winter”, doelend op Boek. “Daarnaast hoop ik een paar beloftevolle jongeren te vinden voor ons tweede team. B-rijders met ambitie mogen zich bij me melden.”

Boek staat een minuut of tien later op het kleine meer enkele toerrijders aan te moedigen die zich onder een stralende zon wagen aan hun Alternatieve Elfstedentocht. “Ik ben blij met deze overgang, dat zeker, maar het is een heel moeilijke keuze geweest”, vertelt hij. In het eerste deel van de Marathon Cup scoorde hij er lustig op los. Boek, bezig aan zijn tweede jaar in de Topdivisie, finishte zes keer bij de eerste tien en onderscheidde zich vrijwel wekelijks door vol bravoure het avontuur te zoeken. “Ik heb het enorm naar mijn zin bij Port of Amsterdam, er is een mooie groep rijders, de begeleiding klopt, dus ik zit erg op m’n plaats. Bij Okay rijden er net wat meer snelle mannen, daarom denk ik dat ik in die groep de volgende stap kan maken. Dat wilde ik heel graag.”

Vlak voordat de Delftenaar afgelopen weekend afzakte naar Oostenrijk, heeft Neymann hem gebeld. “Ik vond het fijn dat hij in de gaten had welk type rijder ik ben. Binnen een paar dagen was het rond voor twee seizoenen, wat me ruimte biedt om rustig door te groeien. Ik ben een aanvallend ingestelde  marathonschaatser, wat ik volgend jaar ook wil blijven. Gelukkig is Okay een team waar aanvallen erg wordt aangemoedigd. Ik verwacht een hoop van voren te rijden volgend jaar.” Boek houdt Amsterdam aan als woonplaats, vanwaar hij drie keer per week zal pendelen naar Heerenveen om te trainen in Thialf. "Ploegmaat Stefan Wolffenbuttel komt uit Landsmeer, vlakbij Amsterdam, en zo kunnen we samen die ritjes maken.”

"Roel heeft het bovenin goed op een rijtje", zegt zijn ploegleider, coach en trainer Casper Helling. | Foto : Timsimaging

Casper Helling, de man die bij Port of Amsterdam schaatsers opleidt en daardoor beseft dat de beteren na verloop van tijd zullen vertrekken, noemt het spijtig dat Boek straks weg is. “Maar het is ook okay hoor”, merkt hij op, zich niet bewust van de aardige woordspeling in dit geval, “Roel komt goed terecht. Hij is klaar voor de stap, al is die niet eens zo groot in vergelijking met wat wij dit seizoen presteren als ploeg.” Tikkend tegen zijn voorhoofd: “Hij heeft het bovenin allemaal uitstekend op een rijtje. Ik denk dat hij is ingegaan op het aanbod van Okay, omdat hem daar de ruimte wordt geboden om veelvuldig het offensief te kiezen. Hij past er prima tussen, net zoals Jeroen Janissen en Stefan”, oordeelt Helling wiens selectie voor 2024-2025 niet veel wisselingen zal ondergaan. “Bij ons is het niet zo spannend hè: wij leiden onze talenten op en degenen die momenteel in het team zitten, willen dat volgend jaar ook weer.”

Het Open Nederlands Kampioenschap begint zaterdag vroeger dan gepland. Wegens de te verwachten warmte en de daarmee gepaard gaande dooi op de Weissensee wordt het mannenpeloton om 07.30 uur weggeschoten, waarna de vrouwen twee minuten later het kanon-startschot zullen horen voor hun wedstrijd over 100 kilometer. De mannen moeten 150 kilometer wegglijden.

Alle info over het ONK-spektakel op de Weissensee staat hier.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan