Tickets
Shop
Nieuws 29 jul 2021

Haarlem vernoemt nieuwe sporthal naar Yvonne van Gennip

De nieuwe sporthal in Haarlem-Noord krijgt de naam van drievoudig olympisch schaatskampioene Yvonne van Gennip. Dat is de uitkomst van een verkiezing onder Haarlemmers.

Yvonne van Gennip won drie keer goud bij de Olympische Winterspelen in 1988. Het leverde haar de bijnaam de 'Koningin van Calgary' op.

De oud-schaatsster woont inmiddels in Volendam maar vindt het 'heel cool’ dat de sporthal in haar geboortestad naar haar vernoemd wordt. ,,Dat het publiek mij heeft gekozen, ik ga nog net niet zweven. Waar heb ik dat aan te danken?.” Dat juist deze hal in Haarlem-Noord haar naam krijgt is helemaal bijzonder: ,,Ik heb hier mijn eerste gym- en turnlessen gehad en heb natuurlijk heel veel herinneringen aan de buurt. Mijn roots liggen hier."

Inwoners van Haarlem konden suggesties insturen voor de naam van de hal die gebruikt gaat worden voor topsport volleybal en schoolgym. Uit de vele inzendingen selecteerde een jury vier namen: Bavo Hal, Ed Koper Hal, Yvonne van Gennip Hal en Sinnevelt Hal. Van de 2.121 uitgebrachte stemmen gingen de meeste naar Van Gennip. ,,Echt een verrassing. Ik had het namelijk Ed Koper ook heel erg gegund. Hij heeft ontzettend veel betekend voor de Haarlemse volleybalwereld dus het was heel toepasselijk geweest als de hal zijn naam had gekregen. In gedachten kunnen we de naam samen dragen."

De bouw van de sporthal is in volle gang. Het is de bedoeling dat deze in december 2021 klaar is. De feestelijke opening van de Yvonne van Gennip Hal staat gepland voor begin 2022. ,,Daar wil ik natuurlijk heel graag bij zijn. De organisatie houdt rekening met mijn agenda en de schaatskalender. Als ik naar Beijing ga dan zal het waarschijnlijk ergens tussen de Spelen en de WK in Hamar plaatsvinden."


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan