Tickets
Shop
Nieuws 02 dec 2021

Wil je meer weten over de Trachitol Trophy?

Het marathonpeloton zal vier dagen achter elkaar gaan strijden om het felbegeerde Trachitol-pijlenpak en het tablettenpak. Waar wordt dit weekend geschaatst en wie zijn de favorieten voor de eindoverwinning? Wij geven antwoord op deze vragen en blikken alvast vooruit.

Historie
De Trachitol Trophy zal voor de derde keer gehouden worden, maar het idee van een meerdaagse marathonwedstrijd is al ouder. Zo is het leiderspak van deze recent opgezette vierdaagse geïnspireerd door het beroemde spruitjespak van weleer. Dat pak was de hoofdprijs in een marathonzesdaagse die door het leven ging als de Greenery Six, een wedstrijdreeks die tussen 1998 en 2007 jaarlijks werd georganiseerd. Die wedstrijd was feitelijk de opvolger van de Heineken Zesdaagse, waarmee in 1983 de traditie van start ging.

Na het ter ziele gaan van The Greenery Six bleek het moeilijk de meerdaagse weer vast op de kalender te krijgen. Twee eerdere pogingen strandden, totdat met het aantrekken van sponsor Trachitol de KNSB de marathonmeerdaagse weer nieuw leven kon inblazen. 

Vanwege de coronapandemie kon de Trophy vorig jaar niet doorgaan, waardoor twee jaar geleden voor het laatst gestreden is om het prestigieuze pijlenpak. Bij de mannen stond er geen maat op Gary Hekman. Drie dagzeges en een tweede plek bezorgden hem het leiderspak. Daarnaast was deze overwinning extra speciaal, omdat het zijn eerste eindzege was in zijn succesvolle carrière. Bij de vrouwen dacht Marijke Groenewoud na twee dagzeges dat een vierde plek in de laatste wedstrijd net niet genoeg was voor de eindzege. Na wat rekenwerk bleek ze uiteindelijk twee punten voorsprong te hebben op ploeggenote Kelly Schouten, waardoor ze voor het eerst de Trachitol Trophy won. Ruud Slagter en Arianna Pruisscher gingen bij de beloften met de overwinning aan de haal.

Marijke Groenewoud straalt met de overwinningskrans | Foto : Vincent Riemersma


Vier dagen strijd

De competitie voor de Topdivisie zal bestaan uit vier races. De heren rijden elke avond 25 ronden meer dan de avond ervoor, te beginnen met 75 ronden op donderdag en eindigend met 150 op zondag. De dames starten met 60 ronden en breiden dit uit naar 100 op zondag. Hoe langer de wedstrijd, hoe meer punten je kunt verdienen voor het klassement. De winnaar van de Trachitol Trophy is de rijder die over de vier wedstrijddagen het meest constant gepresteerd heeft. In elke wedstrijd zijn er ook nog punten te verdienen bij de tussensprints. De schaatser die de meeste punten bij elkaar sprokkelt in de tussensprints krijg een eigen leiderspak met de herkenbare Trachitol-tabletten. 

Vanwege de coronamaatregelen rijden de beloften maar twee wedstrijden. Op vrijdag en zondag zal er bepaald gaan worden wie de Trophy in deze categorieën winnen.

Kanshebbers
Bij de heren zal de Trachitol Trophy een strijd worden tussen de grote ploegen. Royal A-Ware / ZiuZ is het seizoen sterk gestart met vier overwinningen in de Marathon Cup voor Sjoerd den Hertog, Jordy Harink en Jorrit Bergsma (die komend weekend afwezig is). Hoolwerf-Heiwerken / AB Vakwerk kende een moeizame start dit jaar, maar Evert Hoolwerf brak in Hoorn de ban door de vijfde Marathon Cup te winnen. Voor de geel-zwarte formatie van Jumbo-Visma was het dit seizoen vaak net niet. Alhoewel ze al zes keer op het podium stonden, moesten ze tot afgelopen zaterdag wachten op de eerste dagzege. Met Mats Stoltenborg en Harm Visser hebben ze twee kanshebbers voor de eindzege in het team. 

Mats Stoltenborg in het Tablettenpak


De mannen van Royal A-ware / ZiuZ kwamen goed uit de startblokken, dat gold ook voor hun vrouwelijke collega's bij Team Zaanlander. Geen enkele rijdster was tot nu toe in staat om de afmakers Irene Schouten en Marijke Groenewoud te verslaan. Deze dames zijn komend weekend vanwege langebaanwedstrijden in Salt Lake City niet van de partij en dat biedt kansen aan anderen. Zo grepen Lisa van der Geest en Esther Kiel afgelopen wedstrijden hun kans. Toch kunnen we de ploeg van Anema niet uitvlakken, want met Elisa Dul en Maaike Verweij staan er twee sterke schaatsers aan de start. Ineke Dedden keerde afgelopen zaterdag na ziekte weer terug in het peloton. De vraag is of ze al fit genoeg is om vier dagen mee te rijden voor de eindwinst.

Programma en livestream
Vier dagen spanning, spektakel en simpelweg meer marathon! Dat staat het peloton dit weekend te wachten. Nu we niet langs de baan de wedstrijd kunnen kijken, is er gelukkig de mogelijkheid om vanuit huis mee te genieten met de slopende vierdaagse.

De wedstrijden van de topdivisies zullen elke dag te volgen zijn via de livestream op schaatsen.nl/live. De beloften zijn op vrijdag ook te volgen via de website. Op zondag worden de wedstrijden van de Topdivisie bij de dames en heren ook uitgezonden op NPO1 tijdens de uitzending van NOS Studio Sport.

Het programma van de wedstrijden ziet er als volgt uit:

2 december in Utrecht start vanaf 19.00 uur met de Topdivisie dames.
3 december in Den Haag start vanaf 15.45 uur met de Beloften dames.
4 december in Amsterdam start vanaf 19.00 uur met de Topdivisie dames.
5 december in Alkmaar start vanaf 12.15 uur met de Beloften dames (uitzending vanaf 14.45 uur).

Uiteraard houden wij je via de schaatsen.nl/marathon en de sociale mediakanalen van meermarathon en schaatsen.nl op de hoogte van het laatste nieuws, verslagen, interviews en uitslagen.

Bekijk hier de volledige kalender van dit seizoen.

 


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan