Na opnieuw een indrukwekkend teamoptreden kreeg Gary Hekman zondag in Groningen de Trachitol Trophy winnaarskrans omhangen. Met drie overwinningen en een tweede plek won hij met overmacht de meerdaagse. "Ik heb niet zo'n groot huis, maar mijn ouders hebben een soort 'Gary Hekman museum' gebouwd in een oude slaapkamer. Daar kan deze mooi in."

"Dit is voor het eerst dat ik ooit een klassement pak", vervolgt de winnaar. Hekman heeft er namelijk een handje van om op cruciale momenten te vallen, of last te krijgen van materiaalpech. "Ik verklootte een klassement altijd wel op de een of andere manier. Ik had vanmiddag Roy Boeve (ploegleider) nog aan de telefoon en die zei: weet je nog vorig jaar? Toen ging ik tijdens het NK in Groningen vol de kussens in. Er kan nog zoveel gebeuren op zo'n laatste dag."

Doemscenario's werden dus overdacht, maar echte zorgen heeft Hekman zich niet gemaakt. Na drie overwinningen stond hij namelijk fier bovenaan het klassement. "We hadden drie doelen vandaag: het klassement winnen, daarna het sprintklassement winnen en als het zou kunnen ook nog de wedstrijd."

Dat het uiteindelijk Erik Jan Kooiman van Okay Fashion & Jeans was die al vroeg in de koers een serieuze ontsnapping deed, kwam de AB Vakwerk-trein eigenlijk wel goed uit. "We riepen meteen: wij gaan er niet naartoe rijden, zodat het hele peloton het kon horen", lacht hij. 

Foto : Vincent Riemersma

Kooiman vergrootte zijn voorsprong naar een goede 150 meter en kreeg al snel hulp van ploeggenoten Ingmar Berga en Crispijn Ariëns, die zich lieten terugzakken. "Ik ben verrast dat dit nog kon in het peloton vandaag", vertelt Kooiman. "In de andere wedstrijden werd er constant op een heel hard tempo gereden: het was een soort reizend circus met een draaikolk. Nu merkte je dat ontsnappen wel zou kunnen. Ik had nog goede benen, dus toen ik eenmaal weg was dacht ik: nu wordt het oorlog!" 

Waar Kooiman vorig jaar op dag vier van de Trophy zere benen had, voelde hij ze zondag bijna niet. Nadat het peloton was afgesprint reed hij een ereronde waarin hij zijn ploeggenoten aan de kant alvast bedankte, en onder toeziend oog van zijn ouders juichend naar de overwinning reed. "Mijn moeder vindt het allemaal mooi en is heel trots. Mijn vader is vooral kritisch volger, nog steeds", lacht hij. 'Dieper zitten!', doet hij zijn vader grappend na. "En daar moet ik natuurlijk naar luisteren, want hij heeft 31 wedstrijden gewonnen op de baan, en dit is pas mijn tweede."  

Foto : Vincent Riemersma

Hekman moest koploper Kooiman dus laten gaan, maar de pelotonsprint zette hij wel op zijn naam. Gecontroleerd reed het groene team dus naar de eindoverwinning in de Trachitol Trophy. "We hebben vanaf dag één met een duidelijk plan gereden, voor de massasprint. Iedereen ging voor elkaar door het vuur, en dat ging bij andere ploegen de afgelopen dagen nog weleens mis. Al laat Okay vandaag ook goed teamwork zien." Naast het algemeen klassement won AB Vakwerk met Bart Hoolwerf ook het sprintklassement.

Klik hier voor de volledige uitslagen en het klassement

Door Maayke Grootscholten - Laatste update op 24 nov 2019 om 20:01