Tickets
Shop
Nieuws 12 okt 2020

Jumbo-Visma terug op het ijs: 'Zijn er goed vanaf gekomen'

Veel blije gezichten maandagochtend op het ijs van Thialf. Na een 72 uur durende quarantaine hebben de schaatsers van Team Jumbo-Visma voor het eerst sinds hun kortstondige trainingskamp in Inzell weer het ijs mogen betreden. Nu alle testuitslagen omtrent corona 'negatief' zijn, spreken de schaatsers van een flinke opluchting. "Dit is heel geruststellend."

Foto : Martin de Jong

Het was een week om snel te vergeten, zo stellen de schaatsers van Jumbo-Visma na de training in Heerenveen. De ploeg van Jac Orie vertrok vorige week zondag voor twee weken naar Inzell, maar nog geen vier dagen later zaten alle schaatsers en stafleden alweer in de auto terug naar huis. Het langebaan-, marathon- en development team besloot het trainingskamp vroegtijdig te verlaten nadat woensdag en donderdag meerdere schaatsers (waaronder Kjeld Nuis, Team Reggeborgh) positief waren getest op het coronavirus en de Max Aicher Arena voor onbepaalde tijd op slot ging. 

Op verzoek van de Duitse GGD lieten de rijders van Jumbo-Visma zich als gevolg van de internationale positieve besmettingen testen en daaruit bleek niemand van de ploeg klachten te hebben die passen bij corona. Bij thuiskomst bleek één van de testresultaten van de atleten (de persoon in kwestie wordt niet genoemd) toch positief te zijn. De Ct-waarde lag op de grens van wel of niet afwijkend en was daarom twijfelachtig. Uit voorzorg besloot het hele team, op aanraden van het RIVM, vanaf vrijdagmiddag 72 uur in quarantaine te gaan.

Het was de enige juiste beslissing, zeggen Thomas Krol en Antoinette de Jong kort na de training in Thialf. Volgens beide rijders is het niet meer dan logisch dat ze drie dagen opgesloten in huis moesten zitten. "Het is niet anders, iedereen moet zich eraan houden en je wil geen andere mensen aansteken", stelt De Jong. "Het voelt misschien een beetje beklemmend als je zo lang thuis moet zitten, maar ik kwam nu eindelijk aan dingen toe die ik altijd heb uitgesteld. Zo moest ik nog wat dozen uitpakken van het verhuizen en ik ben bezig geweest met een fotoboek", zegt ze lachend.

Foto : Martin de Jong

Ook Krol heeft zich prima geamuseerd in de quarantaineperiode. De 1000 & 1500 meterspecialist heeft veel van zijn 'vrije tijd' besteed aan de Flight Simulator, de PlayStation en Netflix. "Wat dat betreft was het geen ander weekend dan anderen, de tijd vloog voorbij. Nee, als het een dag langer had geduurd, had ik het ook niet erg gevonden", aldus Krol, die eerlijk bekent het schaatsen in die 72 uur niet te hebben gemist. "Ik vond het eigenlijk wel een welkome onderbreking. We hebben de laatste tijd veel gereisd, dus dan is het best fijn om even nergens heen te hoeven."

Schrikken
Aangezien de schaatsers en stafleden gedurende 72 uur klachtenvrij bleven en de desbetreffende atleet zondag negatief op COVID-19 testte, werd zondagmiddag het goede nieuws medegedeeld dat ze niet langer in isolatie hoefden te blijven. Op basis van de huidige RIVM-regels en in samenspraak met sportkoepel NOC*NSF en de KNSB werden de schaatsers zondagmiddag weer vrijgelaten. "Het was best even spannend of we weer naar buiten mochten, maar anderzijds wisten we van elkaar dat niemand klachten had", zegt Krol. "Gelukkig zijn we er allemaal goed vanaf gekomen en is dit een goede wake-up call geweest."

Ook voor De Jong was het geen verrassing dat het licht op groen werd gezet. "Het is geruststellend om te weten dat iedereen zich goed voelt. Natuurlijk was het wel even schrikken toen we hoorden dat iemand van ons een twijfelachtige testuitslag had, maar we wisten ook dat zo'n test nooit 100 procent waterdicht is. Na een nieuwe test bleek diegene inderdaad geen corona te hebben", aldus De Jong, die de komende maanden alert blijft. "We moeten goed voor onszelf blijven zorgen en de kring zo klein mogelijk houden. Het virus leek voor ons lange tijd ver weg, maar nu het ineens zo dichtbij komt, wordt het wel een beetje eng."

Krol is op zijn beurt minder bang voor het virus. De Deventernaar, die het coronavirus enkele maanden geleden al gehad heeft, gaat ervan uit dat hij niet nog een keer besmet raakt. "Het zou natuurlijk altijd kunnen, maar de kans is een stuk kleiner. Nee, eerlijk gezegd maak ik me er niet zo druk om. Gevaarlijker vind ik het als ik tien dagen in quarantaine moet zitten en niet kan trainen of andere mensen aansteek", aldus Krol, die geen zin heeft om panisch te doen. "We moeten goed blijven opletten, maar het moet wel een beetje normaal blijven. Van die massahysterie wordt niemand beter."

Foto : Martin de Jong

 


Deel dit artikel op
Gerelateerde artikelen
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan