Het had een onvergetelijke reis moeten worden, maar het coronavirus zette een streep door de vakantieplannen van Thomas Krol, Kai Verbij en Michel Mulder. Met zijn drieën zouden ze de komende drie weken rondreizen door Australië. "Ja, dat is een bittere pil", treurt reisleider Krol. "Maar een vakantie is op dit moment even totaal niet belangrijk."

Er is momenteel één ding veel belangrijker, stelt Krol, en dat is de gezondheid van de mensen. De 27-jarige rijder van Team Jumbo-Visma heeft met eigen ogen gezien hoe gevaarlijk het virus is en hoe snel het zich verspreidt. "Ik denk dat er een kans is dat ik het virus al heb gehad", stelt Krol ietwat terughoudend. "Ik weet het natuurlijk niet zeker, want ik heb geen testen kunnen doen, maar ik ben verkouden geweest met grieperige klachten en heb hele erge hoofdpijn gehad. Daarnaast kreeg ik te maken met smaak- en reukverlies. Als je op internet kijkt, zie je dat veel mensen met het virus niks meer ruiken."

Lockdown
Krol was na de World Cup-finale in Heerenveen meteen het vliegtuig ingestapt om zijn vriendin op te zoeken in Zwitserland. Daar, in het huis van zijn schoonouders, zat hij tien dagen in quarantaine. "Op mijn schoonvaders werk was er een besmet geval, dus het zou kunnen dat hij dat heeft meegenomen", gaat de Europees kampioen op de 1500 meter verder. "Dat betekende dus wel dat we binnen moesten blijven. We hebben vooral veel series gekeken en af en toe met de hond gewandeld. Puur omdat we voorzichtig iets wilden doen. Op straat was het echt uitgestorven, ik heb helemaal niemand gezien die tien dagen."

Nadat het hele gezin weer was opgeknapt, durfde Krol het woensdag aan om terug te vliegen naar Nederland. Zijn vlucht naar Amsterdam had hij namelijk al twee keer uitgesteld. "Ik voelde me zelf eigenlijk al redelijk snel weer fit, maar ik zat in een huis met mensen die er nog wel last van hadden. Ik vind het dan niet sociaal om te gaan vliegen." Terwijl er in Zwitserland een volledige lockdown geldt, is Krol 'zielsgelukkig' dat Nederland voor een mildere vorm van lockdown heeft gekozen. "Het is belangrijk om naar buiten te kunnen, maar als ik dan zie dat grote groepen mensen naar het strand gaan, kan ik me daar ontzettend kwaad over maken."

Hij vindt het dan ook meer dan terecht dat er vanaf nu boetes worden uitgedeeld aan mensen die zich niet aan de maatregelen houden. Ondanks dit soort straffen denkt Krol dat het nog wel even gaat duren voordat Nederland het virus onder controle heeft. "Het is ongekend hoe snel het zich verspreidt. Het zou zomaar kunnen dat heel veel mensen het hebben", beweert Krol zorgwekkend. Achteraf gezien was het volgens hem ook niet verstandig geweest om de World Cup-finale in Heerenveen door te laten gaan. "Toen ik het naar het podium liep, heb ik honderden high fives uitgedeeld. Dat is nu ondenkbaar."

Foto : Soenar Chamid

Studie
Nee, erkent Krol, de wereld is er niet leuker op geworden nu. Toch maakt hij zich geen enkele zorgen dat hij zich de komende tijd zal vervelen. Het afketsen van zijn vakantie naar Australië is namelijk goed nieuws voor zijn studie. Krol studeert Aviation Studies aan de Hogeschool van Amsterdam en krijgt nu ineens de tijd om af te studeren. "Elk nadeel heeft zijn voordeel", zegt Krol, die er nooit een geheim van heeft gemaakt dat hij in de toekomst graag piloot wil worden. "Mijn studie is hier heel blij mee. Ik vind het heel belangrijk om een diploma te hebben, dus dit is een mooie kans." 

Om zijn 'vliegskills' warm te houden, doet hij begin april zeer waarschijnlijk mee aan een zeer groot online trans-Atlantisch evenement via de Flight Simulator. "Dan reis je tien uur lang met tienduizend andere mensen van Amsterdam naar San Francisco. Heel gaaf vind ik dat, alleen moet je dat niet te vaak doen, want dan word je gek." Naast vliegen op zijn Simulator zal Krol, net als veel andere schaatsers, de komende dagen veel op de PlayStation te vinden zijn. Zij spelen momenteel het spel 'Call of Duty: Warzone'. "En als het lekker weer is, ga ik buiten fietsen. Dat is het fijne aan vakantie dat je even niks hoeft."

En de vakantie naar Australië? Die gaat naar volgend jaar, verzekert Krol. "We hadden er alle drie heel erg naar uitgekeken, maar in deze tijden is een vakantie het minst belangrijk. Gezondheid gaat boven alles. Volgend jaar gaan we revanche nemen, 100 procent!"

Door Rijcko Treep - Laatste update op 24 sep om 08:56