Live
Shop
Nieuws 26 okt 2020

Ireen Wüst: 'Dit avontuur had ik niet willen missen'

Vol nieuwe energie staat Ireen Wüst over een kleine week aan de start van haar achttiende NK Afstanden. In misschien wel één van de vreemdste edities ooit (zonder publiek) hoopt de 34-jarige rijdster van Team Reggeborgh een gooi te doen naar de nationale titels. We spreken de vijfvoudig olympisch kampioene over het succesvolle afgelopen seizoen en haar nieuwe omgeving. "Ik ben heel blij dat ik mijn laatste twee jaar bij Reggeborgh mag schaatsen."

Foto : Neeke Smit

Vlak voor de start van de Daikin NK Afstanden tempert Wüst de verwachtingen. Na een tien dagen durende thuisquarantaine heeft ze 'een achterstand van tien dagen op de concurrentie' opgelopen en weet ze niet goed hoe ze ervoor staat. Hoewel ze haar uiterste best zal doen om een nieuwe titel aan haar palmares toe te voegen, vindt ze het vooral belangrijk dat er weer wedstrijden op de kalender staan. Komend weekend wordt het schaatsseizoen namelijk afgetrapt met de NK Afstanden, die op de plek zijn gekomen van het World Cup Kwalificatietoernooi.

In november en december volgen het NK Allround, het NK Sprint en het WK Kwalificatietoernooi. Volgens Wüst is het een goede zaak dat de KNSB in samenwerking met House of Sports de kalender heeft omgegooid. "Het is mooi dat we in deze periode om de nationale titels kunnen strijden, dan hebben we tenminste een doel om naartoe te werken", stelt Wüst, die als gevolg van de komst van het coronavirus vaker thuis is dan voorgaande jaren. "Ik vind het best wel lekker eigenlijk. Je eigen bed slaapt toch het lekkerst en daarnaast heb ik mazzel dat Letitia superlekker kan koken."

Foto : Neeke Smit

Op de vraag of Wüst door de hele situatie al wat vaker stil staat op haar eigen prestaties, is ze duidelijk. "Nee, maar dat is ook mijn struggle. Mijn moeder zegt altijd dat ik er meer van moet genieten, maar als je er niet echt aan herinnerd wordt en het nieuwe seizoen weer is begonnen, kijk je niet zo snel naar welke haltes je allemaal gehad hebt. Ik denk dat dat iets is voor als ik gestopt ben. Nu kijk ik nog naar de toekomst en naar de dingen die ik wil bereiken."

Broekie
Genieten van haar prestaties is dan misschien iets voor later; genieten van de sport die ze al jarenlang uitoefent gaat haar steeds beter af. Na het overlijden van haar beste vriendin Paulien van Deutekom heeft Wüst zich voorgenomen om zoveel mogelijk van het schaatsen te genieten en bepaalde dingen sneller te relativeren. "Vorig jaar rond deze tijd had ik een hele moeilijke zomer achter de rug en had ik geen idee hoe het in de winter zou gaan. Ik had weinig verwachtingen van het seizoen, waardoor ik gewoon lekker ben gaan schaatsen. Juist daardoor heb ik er enorm van genoten en ging het supergoed."

Wüst begon het seizoen met World Cup-overwinningen in Minsk en Tomaszow Mazowiecki, waar ze op de 1500 meter haar 25e wereldbekerzege noteerde. Begin januari won ze haar eerste twee gouden medailles bij een EK Afstanden en een maand later bemachtigde ze bij de WK Afstanden in Salt Lake City voor de vijfde keer de wereldtitel op de 1500 meter. Saillant detail was dat Wüst hier in 2007 als 'broekie van 20' haar eerste wereldtitel pakte. "Als je het zo bekijkt, is het best uniek en bijzonder dat ik nog steeds aan de top sta", glundert Wüst.

Foto : Soenar Chamid

Dat ze het 'magische' wereldrecord misliep, kon haar echter weinig deren. "Voor een wereldrecord moet alles meezitten: je moet heel erg geluk hebben dat je precies goed bent op het moment dat de omstandigheden goed zijn. En dan moet je ook nog de snelste van de dag zijn", vervolgt Wüst, die zichzelf helemaal niets kon verwijten. "Ik deed alles goed en was de snelste op de dag die ik met rood had omcirkeld in mijn agenda. Als dat het enige is wat in mijn carrière niet is gelukt, dan is dat maar zo. Als ik mag kiezen tussen een wereldrecord of nog een olympische titel, kies ik voor de laatste."

Behalve van een zesde olympische titel droomt Wüst stiekem ook nog van een wereldtitel allround. Nadat ze afgelopen maart haar zevende wereldtitel in Hamar binnensleepte, is ze nog maar één overwinning verwijderd van het record van de Duitse veelvraat Gunda Niemann. "Inhalen gaat hem sowieso niet meer worden", doelt ze op de beslissing van de ISU om het WK Allround niet meer elk jaar te houden, maar om het jaar. "Daar ben ik het nog altijd niet mee eens, maar daar kunnen we nu niets meer aan veranderen. Mocht het allemaal meezitten, kan ik er in 2022 hooguit nog eentje winnen."

Vibe
Vlak voordat Nederland in de ban raakte van het coronavirus snelde Wüst tijdens de World Cup-finale in Heerenveen naar het baanrecord op de 1500 meter. Behalve de dagzege leverde het haar ook de overwinning in het eindklassement op. "De 1500 meters gingen hartstikke goed", stelt de Brabantse trots. "Al met al was het een fantastisch seizoen. Ik moet eerlijk zeggen dat ik alle cijfers niet uit m'n hoofd weet, maar als je ze zo opnoemt, kan ik niet zeggen dat het me niks doet. Het zijn rijtjes waar ik supertrots op ben!"

Direct na de race maakte Wüst bekend dat ze de laatste twee jaar van haar carrière bij Team Reggeborgh zal schaatsen. Bij de ploeg van Gerard van Velde, waar ze voornamelijk sprinters tegenkomt, krijgt ze de kans om het nog eens op een hele andere manier te doen. "Ik ben gewend om met allrounders in een ploeg te zitten, dus voor mij is het een hele andere vibe", vertelt Wüst. "Tot nu toe heb ik het super naar m'n zin hier, we trainen ontzettend hard en we hebben heel veel lol met elkaar. Ik zal heus nog wel een 3 kilometer gaan rijden, maar ik richt me voornamelijk op de 1000 en 1500 meter."

Voordat ze aan haar nieuwe avontuur begon, dacht ze dat ze als 'allroundster' minder omvang hoefde te draaien, maar dat bleek een misvatting. Sterker nog, ze denkt dat ze niet minder heeft gefietst dan voorgaande jaren. "Dat is ook goed voor mij hoor", beaamt ze. "De sprinttrainingen zijn wel anders, maar dat vind ik juist leuk. Als ik bijvoorbeeld tegen Vanessa Herzog een glijstart moet doen, wordt het gat – ik weet niet hoe – meteen zó groot. Dan word je op een heel andere manier uitgedaagd en dat vind ik mooi. Tijdens andere oefeningen kom ik weer beter tot mijn recht en zo kunnen we allemaal van elkaar leren."

Met Ronald Mulder en Kjeld Nuis behoort Wüst tot de ervaren rijders van de ploeg. Ze vindt het dan ook vanzelfsprekend dat ze talentvolle schaatsers als Femke Kok en Michelle de Jong van advies voorziet. "Ik vind het leuk om mijn ervaringen te delen en hoop ook zeker dat zij dat zo ervaren. Het voelt absoluut niet als 'moeten', zoiets gaat gewoon vanzelf." Ze is dankbaar dat Reggeborgh haar de kans heeft geboden om haar carrière af te sluiten. "Ik heb zoveel plezier in de trainingen dat ik nu al kan zeggen dat ik dit avontuur absoluut niet had willen missen", besluit ze.

Meer informatie over de Daikin NK Afstanden vind je hier.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan