Tickets
Shop
Nieuws 01 okt 2020

Kramer en Wüst: 'We moeten nu vooral kijken wat wél kan'

Terwijl de schaatsers hun hoop hadden gevestigd op het doorgaan van de World Cup-bubbel in Heerenveen maakte de ISU woensdag een einde aan alle illusies. Vanwege het oplaaien van het coronavirus zag de internationale schaatsunie zich genoodzaakt dit kalenderjaar geen World Cups te organiseren. De schaatsers balen van het besluit, maar zien genoeg mogelijkheden om er alsnog een mooie kalender van te maken.

Foto : Soenar Chamid

Nadat de ISU vorige maand al een streep zette door de World Cups in Tomaszów Mazowiecki, Stavanger, Salt Lake City en Calgary legde de KNSB samen met House of Sports een plan neer bij de ISU om dit jaar een 'bubbel' in Heerenveen te creëren. Hierbij zouden de atleten, begeleiding en officials vier weken op rij afgesloten in een hotel leven en drie weekenden op rij een World Cup rijden. De ISU onderzocht het idee uitvoerig, maar kwam woensdag tot de conclusie dat de uitvoering van het plan te voorbarig was. "Ja, dit is natuurlijk heel erg jammer", vertelt Sven Kramer donderdag in de kantine van Thialf.

"Het leek er lange tijd goed uit te zien en ik denk ook zeker dat heel veel mensen intern enthousiast waren. Toch is op het laatste moment besloten de World Cups niet door te laten gaan en daar heb ik wat betreft corona alle begrip voor, maar of dit het beste is voor het schaatsen, weet ik niet", aldus Kramer, die echter niet te lang wil stilstaan bij het besluit van de ISU. "We kunnen onze energie nu wel gaan stoppen in het waarom, maar de call is nu gemaakt. Het is belangrijk om snel door te schakelen naar wat wél kan en er samen een mooie kalender van proberen te maken."

Volgens Ireen Wüst, die vorig seizoen haar 35e individuele wereldbekeroverwinning behaalde, kwam de mededeling van de ISU niet als een grote verrassing. "Als je ziet hoe het virus nu weer oplaait, snap ik wel dat het om gezondheidsredenen niet door kan gaan. Al die atleten moeten hiernaartoe komen en goedkeuring krijgen van de bonden, dat is niet eenvoudig", stelt de vijfvoudig olympisch kampioene. "Natuurlijk had ik gehoopt dat het door zou gaan, maar ik ben wel iemand die meteen naar nieuwe kansen kijkt. Ik denk dat we als Nederland in het voordeel zijn dat we superveel goede schaatsers hebben en alsnog heel wat mooie wedstrijden op de kalender kunnen krijgen."

Kwalificatiemoment
De meervoudig wereldkampioenen opperen het plan om de NK's (Afstanden, Sprint en Allround) naar voren te halen en het World Cup Kwalificatietoernooi op te schuiven naar de periode tussen Kerst en oud en nieuw. Deze wedstrijd zou dan het kwalificatiemoment moeten worden voor de WK Afstanden die vooralsnog in februari in Peking gepland staan. "En eventueel voor de bubbel in 2021. Als we zoiets voor elkaar zouden kunnen krijgen, verandert er niet eens zoveel aan de kalender en kunnen we gewoon schaatsen", aldus Kramer. "En laten we heel eerlijk zijn: de NK's worden doorgaans beter bekeken dan de World Cups, dus laten we er gewoon mooie wedstrijden van maken!"

Volgens Wüst is het een goed idee om de NK Afstanden net zoals vroeger aan het begin van het seizoen te houden, zodat alle toppers weer eens aan de start staan. "Dan zijn er weliswaar geen World Cup-tickets te verdienen, maar wel gewoon Nederlandse titels", stelt de Goirlese, die hoopt dat het NK Allround en het NK Sprint in twee verschillende weekenden worden georganiseerd. "Er zijn meer mensen die beide toernooien willen rijden, dus waarom zouden we het in zo'n periode dan niet doen?", besluit ze. 


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan