Live
Shop
Nieuws 14 jan 2020

De Jong kan weer lachen: 'Moest mezelf een schop onder de kont geven'

Waar ze twee weken geleden wel door de grond kon zakken, kwam er afgelopen weekend weer voorzichtig een glimlach op haar gezicht tevoorschijn. Na de Europese titel op de ploegenachtervolging stapte Antoinette de Jong (24) eindelijk weer met een goed gevoel het ijs af. "Het was niet makkelijk."

Foto : Soenar Chamid

Precies een jaar na het grootste succes uit haar loopbaan kon De Jong afgelopen zondag opnieuw een Europese titel aan haar palmares toevoegen. Samen met Melissa Wijfje en Ireen Wüst pakte de Nederlandse equipe in een volgepakt Thialf de gouden medaille op de ploegenachtervolging. Het was een enorme opsteker voor De Jong, die twee weken geleden bij de KPN NK Afstanden een flinke tik te verwerken kreeg.

Zowel op de 1500 meter als op de 3000 meter liep ze individuele plaatsing voor de EK en WK Afstanden mis en kon ze de tranen niet bedwingen. Ze was naar eigen zeggen te gehaast en smeet met haar krachten, terwijl ze zich juist heel goed had gevoeld. Het mislopen van de individuele afstandstoernooien deed haar het meeste pijn. "In plaats van een poging doen voor een wereldrecord, moet ik thuis voor de televisie kijken hoe hard er wordt gereden", zei ze twee weken geleden gedesillusioneerd.

Dat ze daags voor het NK een aanwijsplek kreeg voor de team pursuit bij het EK zette De Jong niet meteen over de teleurstelling heen. "Als je een individuele afstand mist door op de vierde plek te eindigen, baal je gewoon verschrikkelijk. Dan denk je niet: gelukkig mag ik wel de team pursuit rijden. Die switch kan je op dat moment niet maken. Natuurlijk is het heel mooi dat ik hem mocht rijden, maar het liefst wil je beiden."

Foto : Soenar Chamid

Voornemen
Die switch hoopte ze begin 2020 te maken, ('dat was mijn goede voornemen') maar de eerste training op het ijs viel haar zwaar. "Het heeft ongeveer een week geduurd voordat ik die omschakeling kon maken. Het was best lastig, heb mezelf even een flinke schop onder de kont moeten geven. Nee, ik heb het nog steeds niet echt geaccepteerd en zal me er ook niet bij neerleggen, maar ik ben bezig om beter te worden en dát geeft me energie. Ik denk dat ik hier uiteindelijk sterker uit ga komen."

De Friezin kan zich vanaf nu gaan opmaken voor het WK Allround in Hamar dat op 28 februari van start gaat. Voor dat toernooi stelde ze tijdens de NK Afstanden wél een ticket veilig. "Natuurlijk ben ik blij dat ik daar mag rijden, maar dat is pas eind februari. Ik had een programma uitgetekend en daar zit nu een groot gat in, dat is heel zuur. Het liefst rijd je ook gewoon individueel je wedstrijden in Heerenveen en Salt Lake City, maar dan had ik me maar moeten plaatsen. Dit is een hele harde wake-upcall."

De kans dat ze daadwerkelijk 'thuis' zit tijdens de WK Afstanden lijkt echter klein. De Jong is al jaren een vaste kracht in het ploegenachtervolgingstreintje en liet ook afgelopen weekend bij de EK Afstanden zien dat ze van waarde is op dit onderdeel. "Technisch ging het een stuk beter dan tijdens het NK, daar was ik heel blij mee", aldus De Jong, die de ijstempel zodoende met een glimlach kon verlaten. "Het is beter dat je lacht dan dat je huilt."


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan