Antoinette de Jong heeft voor het eerst in haar loopbaan de Europese allroundtitel gewonnen. De 23-jarige rijdster van Team Jumbo-Visma zegevierde op drie van de vier afstanden en eindigde op de afsluitende 5000 meter als tweede. "Hier droom je van als klein meisje."

De Jong had op de laatste afstand een riante voorsprong op haar achtervolgers. Martina Sablikova moest ruim twintig seconden goed maken en kreeg het in de rit tegen De Jong niet voor elkaar om die achterstand te repareren. Sablikova passeerde door haar sterke 5000 meter nog wel de Italiaanse Francesca Lollobrigida, die er met het brons vandoor ging in het algemeen klassement.

"Nu het is gelukt, word ik er emotioneel van. Normaal huilt mijn moeder altijd als eerste, maar nu ben ik het geloof ik. Het zal wel in de genen zitten", aldus De Jong, voor wie het EK heel anders was dan andere jaren. "Normaal ben ik aan het jagen op de hoger geplaatste schaatssters, maar nu werd er op mij gejaagd. Na de finish besefte ik nog niet dat ik kampioen was geworden en nu kan ik het ook eigenlijk niet geloven. Ik ga in ieder geval met een heerlijk gevoel naar huis!"

De Jong deed eerder op de dag al uitstekende zaken door de 1500 meter te winnen. De Jong, die vrijdag al de 500 en 3000 meter won, noteerde een tijd van 1.57,03 en was daarmee bijna een seconde sneller dan de nummer twee Francesca Lollobrigida. Martina Sablikova werd derde in een tijd van 1.58,07.

Ireen Wüst legde het in haar rit af tegen Sablikova en eindigde als vijfde. Op de 5000 eindigde Wüst als zevende en werd vierde in het klassement. Carlijn Achtereekte noteerde de tiende tijd (2.00,64) op de 1500 meter, maar eindigde op de 5000 meter op het podium door als derde te eindigen. In het klassement zag ze haar naam terug op de zesde plek. 

Mannen
Patrick Roest en Sven Kramer zijn het EK Allround goed begonnen. De rijders van Team Jumbo-Visma staan na de eerste dag op de eerste en tweede plek, maar het verschil tussen hen én de Noor Sverre Lunde Pedersen is minimaal. Kramer, die de eerste dag afsloot met de overwinning (6.17,66) op de 5000 meter vlak voor ploeggenoot Roest (6. 18,21), staat slechts twee tienden achter op Roest op de 1500 meter. Pedersen volgt daar weer heel kort achter.

Eerder op de dag reden Roest en Kramer zich weliswaar net niet op het podium op de 500 meter, maar met tijden van 36,59 en 36,69 eindigden ze respectievelijk op de vierde en zesde plek. Sverre Lunde Pedersen noteerde de derde tijd (36,42), vlak achter Håvard Bøkko (36,36). Haralds Silovs pakte de afstandszege, hij liet een tijd van 36,33 noteren. Douwe de Vries, de derde Nederlander aan de start van het EK Allround, zag zijn naam terug op de elfde plek met een tijd van 37,58. Op de 5000 meter werd De Vries zevende en staat in het klassement nu negende.